Yerel seçimlerin tekrarlanacağı yerler

Yerel seçimlerin tekrarlanacağı yerler

30 Mart Yerel Seçimlerinin ardından yapılan itirazlar üzerine, 1 il, 4 ilçe ve 2 beldede seçimler iptal edildi.

30 Mart Yerel Seçimlerinin ardından yapılan itirazlar üzerine 1 il, 4 ilçe ve bir beldede seçimler iptal edildi.


Yerel Seçimlerin ardından yapılan itirazlar üzerine Ağrı, Çankırı'nın Şabanözü, Bitlis'in Güroymak, Sivas'ın Ulaş ve Tokat'ın Yeşilyurt ilçesiyle Muş'un Serinova Beldesi'nde seçimler tekrarlanacak.

BDP'nin, Ağrı'daki yerel seçimlerin iptali yönündeki itirazını değerlendiren Merkez İlçe Seçim Kurulu'nun aldığı "yerel seçimlerin iptali" kararını kabul eden İl Seçim Kurulu, seçimlerin 1 Haziran'da yeniden yapılmasına karar verdi.

BDP Ağrı Belediye Başkan adayı Sırrı Sakık ve AK Parti Ağrı Belediye Başkan adayı Hasan Arslan, konuya ilişkin Adliye Sarayı önünde gazetecilere açıklama yaptı.

Sakık, oyların yeniden sayılmaya başlanmasında gördükleri noksanlıklar ve ortamın gerginleşmesinden dolayı Merkez İlçe Seçim Kurulu'na seçimin yeniden yapılması için talepte bulunduklarını söyledi.

Taleplerinin olumlu karşılandığını ve seçimin 1 Haziran'da yapılması için karar alındığını belirten Sakık, "İl  Seçim Kurulu'nun, oyların yeniden sayılmasıyla ilgili verdiği bir karar vardı. 30 saat süren sayımdan sonra 24 sandıkta yapılan sayımdan bizim 150'ye yakın oyla önde olmamıza rağmen, biz bu sürecin bu şekilde gitmemesi için, yani şehrin gerginliği, buradaki halkımızın duyarlılığından dolayı, bu akşam bütün arkadaşlarımızla bir durum değerlendirmesi yaparak seçimlerin ertelenmesi konusunda talebimiz olmuştu. İlçeSeçim Kurulu da bu kararı yerinde görerek konuyu İl Seçim Kurulu'na aktardı. İl Seçim Kurulu da seçimin 1 Haziran'da yeniden yapılması konusunda karar kıldı" dedi.

AK Parti adayı Arslan da seçimin iptali için BDP'nin yaptığı talepten 4 gün önce kendilerinin aynı konuyla ilgili taleplerinin olduğunu anımsatarak, seçime şaibe karıştığını ve bunun için seçimin iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.

31 Mart Pazartesi günü BDP Ağrı İl Başkanı Necmettin Efe, Ağrı Belediye Başkanlığı'nı 10 oy farkla adayları Sırrı Sakık'ın kazandığını bildirmiş, bu karara AK Parti Ağrı İl Başkanı Abbas Aydın itiraz etmişti. Merkez İlçe Seçim Kurulu'na yapılan itirazlar neticesinde bazı sandıklardaki oylar yeniden sayılmıştı.

Çankırı'nın Şabanözü ilçesi

AK Parti adayının 4 oy farkla belediye başkanlığını kazandığı Çankırı'nın Şabanözü ilçesinde, MHP'nin itirazını değerlendiren İl Seçim Kurulu Başkanlığı da seçimleri iptal etti.

MHP İl Başkanı Yusuf Naci Bayındır, yaptığı açıklamada, Şabanözü ilçesinde 30 Mart'ta gerçekleştirilen seçimlerin ardından itirazları üzerine belediye başkanlığı için kullanılan oyların tekrar sayıldığını söyledi.

Tutanaklarda bazı usulsüzlüklerin ortaya çıktığını iddia eden Bayındır, şunları kaydetti:

"İl Seçim Kurulu, itirazı yerinde buldu. Şabanözü ilçesinde seçimlerin iptaline karar verildi. Sandıklarda kullanılan oylarda özellikle 1008 nolu sandıkta, 9 engelli vatandaşımızın oylarını bizzat sandık başkanının kullandığı tespit tutanaklarıyla da belirlendi. Seçimlerin 1 Haziran'da yapılması kararlaştırıldı. Bize de bugün itibarıyla tebliğ edildi." 

İlçede resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti Belediye Başkan adayı Ali Çapcı bin 857,  MHP'nin adayı Mustafa Karakaya bin 853 oy almıştı. 

Bitlis'in Güroymak ilçesi

BDP adayının 32 oy farkla seçimi kazandığı Güroymak ilçesinde AK Parti'nin itirazını değerlendiren İl Seçim Kurulu Başkanlığı, seçimleri iptal etti.

İlçede seçimlerin 1 Haziran'da yenilenmesini kararlaştıran İl Seçim Kurulu Başkanı Nurullah Bodur, 2 sandıkta usulsüzlük olduğunu tespit ettiklerini, bu nedenle seçimin 1 Haziran'da yapılmasını kararlaştırdıklarını söyledi.

İki parti yetkililerinin karara saygı duyduğunu ifade eden Bodur, şöyle konuştu:

"Bir sandıkta yurt dışında olan 2 kişinin oy kullandığını tespit ettik. Ayrıca aynı sandıkta 3 oy da şaibeli çıkınca o sandık bize şüpheli geldi. Çünkü sandıkta sadece BDP'ye oy çıkmıştı. Bu nedenle 'seçmenler baskı altında kalmış olabilir' diye o sandıktan şüphelendik. Başka bir sandıkta ise usulsüzlük vardı. İki partinin yetkilileriyle konuştuk. Vereceğimiz karara saygı duyacaklarını belirttiler. Biz de seçimin 1 Haziran'da yapılmasını kararlaştırdık."

Sivas'ın Ulaş ilçesi

Sivas'ın Ulaş ilçesinde seçimlerin iptal edilmesi ve 1 Haziran'da yeniden yapılması kararlaştırılırken, seçimlerle ilgili kesin kararı, Yüksek Seçim Kurulu verecek.

AK Parti Ulaş İlçe Başkanlığı, belediye başkanlığı seçimini 34 oy farkla kazanan CHP adayı Hüseyin Gülkanat'ın, önceki yıllarda yargılandığı bir davada ceza aldığı, bu cezadan dolayı sabıka kaydının bulunduğu ve seçilme yeterliliğine sahip olmadığı gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu.

İtiraz dilekçesini inceleyen kurul, Gülkanat'ın "seçilme yeterliliğine sahip olmadığı" gerekçesiyle, AK Parti İlçe Başkanlığı'nca yapılan itirazın oy çokluğuyla kabulüne karar verdi.

Kurul, bu kararına, önceki yıllarda "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılandığı davada bir yıl hapisle cezalandırılan ve bir yıl süreyle memuriyetten yoksun kılınması kararlaştırılan Gülkanat hakkında, arşiv kaydına alınan söz konusu cezaların infazından sonra mahkemece verilmiş "memnu (yasak) hakların iadesine" ilişkin bir karar olmamasını gerekçe gösterdi ve belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edilerek 1 Haziran'da yeniden yapılmasına karar verdi.

CHP adayı Gülkanat ise İl Seçim Kurulu'nun iptal kararı için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuracağını bildirdi.

Tokat'ın Yeşilyurt ilçesi

Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde resmi olmayan sonuçlara göre, bin 410 oy alan AK Parti'nin adayı Kazım Misafir, yeniden belediye başkanlığına seçilirken, MHP'nin adayı Kübra Sever Taşkıran bin 360 oy aldı.

İl Seçim Kurulu, MHP'nin adayı Taşkıran'ın, engelli vatandaşların yerine 1007 nolu sandık başkanının oy kullandığı gerekçesiyle yaptığı itiraz üzerine, seçimin iptaline ve 1 Haziran'da yeniden yapılmasına karar verdi.

Bunun üzerine, AK Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu'na başvurduğu belirtildi.

Muş'un Serinova beldesi

AK Parti'nin 2 oy farkla seçimi kazandığı Muş'un Serinova beldesinde, CHP'nin itirazını değerlendiren İl Seçim Kurulu Başkanlığı, belde belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimlerini iptal etti. Beldede seçimlerin 1 Haziran'da yenilenmesi kararlaştırıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.