Yerli aşı çalışmalarında müthiş gelişme! Yüzde yüz antikor oluştu

Yerli aşı çalışmalarında müthiş gelişme! Yüzde yüz antikor oluştu

Kayseri'de geliştirilen yerli aşı adayının koronavirüse karşı yüzde yüz antikor oluşturduğu belirtildi.

Kayseri'de geliştirilen yerli aşı adayının Sağlık Bakanlığı'na teslim edilen faz-2 raporuna göre, 250 gönüllü üzerinde yapılan çalışmalar sonrasında gönüllülerin yüzde 100'ünde antikor oluştuğu belirlendi.

 

Hürriyet'ten Musa Kesler, aşının klinik denemelerine katıldığını belirterek, şu bilgileri aktardı:

 

"Gönüllü olarak iki doz aşı olduğum faz-2 çalışmaları tamamlanmış, 'kodlar kırılmış' ve faz-2’ye katılan 250 gönüllüden hangisine aşı hangisine plasebo (boş aşı) yapıldığı belli olmuştu. Asıl önemli olan aşı grubundaki gönüllülerin kanındaki antikor seviyesiydi. Kısa bir süre önce bu süreç de tamamlandı. Netice rapor haline getirilerek Sağlık Bakanlığı’na gönderildi. Resmi açıklama Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak ama gönüllülerin tamamında antikor oluştuğunu öğrendim. Hatta bazılarında oran beklenenin üzerinde çıkmış. Uzmanlar verilerin gayet olumlu olduğunu belirterek memnuniyetlerini ifade ediyor. Çünkü bu durum aşının etkin olacağına işaret ediyor."

En kritik sürecin faz-3 olduğunu söyleyen Kesler, "Bundan sonraki en kritik süreç faz-3. Ay sonunda bu aşama da başlayacak. Aşı adayının ne kadar koruma sağladığı net olarak bu çalışmada belli olacak. Faz-3’ün 10 bine yakın gönüllüyle uluslararası düzeyde yapılması bekleniyor. Eğer sonuçlar aynı şekilde olumlu çıkarsa hemen 'acil kullanım onayı' alınabilecek ve seri üretime geçilmiş olacak" dedi.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.