Yılda 9 bin kişi midesini küçültüyor

Yılda 9 bin kişi midesini küçültüyor

Genel Cerrah Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı, Türkiye'de obezite cerrahisi olarak yılda yaklaşık 8 ile 10 bin hastayı ameliyat ettiklerini belirtirken,“Bunun 8-9 bini tüp mide ameliyatı şeklinde beliriyor.Burada Avrupa ve ABD ile paralel hareket ediyoruz" dedi.

Obezitenin estetik bir sorundan ziyade ciddi bir sağlık problemi olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı, kişinin obezite olup olmadığını vücut kitle endeksinden öğrendiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Vücut kitle endeksi 24-25 olan idealdir. 30'un üzerinde çıktığında biz buna şişman diyoruz. 35'in üstüne çıktığında fiziki şişmanlıktan bahsediyoruz. 40'ın üzerine çıktığı zaman da morbid obezite yani ölümcül obezite diyoruz. Bu rakam 50'nin üzerine çıkarsa süper morbid obezite diyoruz. Dolayısıyla bu hastalarımızda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyor."

Mihmanlı, cerrahi operasyon yaptıkları hastaların vücut kitle endeksinin 40'ın üzerinde olduğunu söşyleyerek, "40'ın altında olanlara spor, diyet öneriyoruz. Eğer vücut kitle endeksi 35 ile 40 arasındaysa ve başka bir hastalık da varsa yine ameliyat ediyoruz. Mesela tansiyon hastalığı, kalp rahatsızlığı, diz ağrısı, horlama, nefes alma problemi varsa yine bunları ameliyatla düzeltiyoruz. Bu şikayetler yoksa sadece vücut kitle endeksi 40'ın üzerinde olanları ameliyat ediyoruz" dedi.

"YÜZDE 90 MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATI YAPIYORUZ"

Son yıllarda 'tüp mide' adı verilen ameliyatın daha fazla tercih edildiğine dikkati çeken Mihmanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halk arasında 'tüp mide' adı verilen bizim tıpta 'sleeve gastrektomi' dediğimiz ameliyat şöyle gerçekleşiyor; midenin yüzde 90-95'lik bölümünü çıkartıyoruz hastaya kısıtlayıcı bir mide hacmi bırakıyoruz. Hasta, 50-60 gram yediği zaman doyacak hale geliyor. Böylelikle hasta zaman içerisinde -bir yıl kadar sürebiliyor bu- vücut ağırlığının yüzde 50-60'ını kaybediyor. Daha sağlıklı, daha dinamik ve daha mutlu hale geliyor. Obezite hastalarında, diz ağrıları, şeker hastalığı ve tansiyon hastalığı ciddi problem oluşturuyor. Diğer taraftan bu durum ciddi bir ekonomik kayba yol açıyor. Şu anda Türkiye'de yüzde 90 mide küçültme ameliyatı yapıyoruz."

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.