Yıldırım açıkladı Esenler Otogarı kaldırılacak

Yıldırım açıkladı Esenler Otogarı kaldırılacak

Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, “Esenler’deki otogarı kaldıracağız. O ciddi anlamda sorun haline geldi üç tane uydu dediğimiz otogar yapılacak” dedi.

Binali Yıldırım Kanal D’de ‘Seçim Özel’ programında önemli açıklamalarda bulundu.

Kanal D Haber Başkanı Buket Aydın moderatörlüğünde, Demirören Medya Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal ve Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın sorularını yanıtlayan Yıldırım, “Esenler’deki otogarı kaldıracağız. O ciddi anlamda sorun haline geldi, 3 tane uydu dediğimiz otogar yapılacak.” dedi.

İşte Yıldırım’ın açıklamalarından satır başları:

TRAFİK SORUNUNU TOPLU ULAŞIMLA ÇÖZECEĞİZ

İstanbul trafiğinin bir mevcut durumu var bir de bizim projelerimizle ulaşmak istediğimiz nokta var. Hepsini anlatmak bu programa sığmaz. İstanbul’da günde 31 milyonun üzerinde yolculuk var. Hatta 33 milyonu buluyor. 2023’te bu 37 milyona çıkacak. Hareketlilik katsayısı İstanbul ölçeğindeki şehirlerle kıyaslandığında daha az.

İstanbul’un trafiği artmaya devam edecek. Çözüm nerede? Çözüm toplu ulaşımda. Asıl çözümü oluşturan segment raylı sistem. Şu anda mevcut uzunluk 170 km. Mart’ın 10’unda Gebze Halkalı banliyö hattı devreye girecek. Onunla birlikte 238 km’ye çıkmış olacak. Hedefimiz 5 yıl içinde 518 km’ye çıkartmak. 518’e çıktığı zaman Tokyo’yu da Paris’i de geçiyoruz. O zaman ne olacak? Raylı sistemin toplu taşımadaki payı yüzde 48’e çıkacak. Yüzde 30 artacak.

İstanbul’un trafiği 5 yıl içinde katlanabilir trafik akar hale gelecek. Kilitlenip kalmayacaksınız akacak trafik. Benim hedefim bu.

Bir kişi trafiği yüzde yüz çözerim diyorsa doğru söylemiyor demektir. Ben katlanılabilir akıcı bir trafik vaat ediyorum. Bugün ortalama trafikte geçirilen süre 45-50 dakika ben bunu 30 dakikaya düşürmeyi hedefliyorum.

RAYLI SİSTEMDE YENİ PROJELER HAYATA GEÇECEK

Bir geçiş daha var o da iki köprü arasında olacak. Üç katlı tünel. Söğütlüçeşme’den… Malum mevcut metro hatları Ünalan’dan Altunizde’den iki köprü arasından geçeceğiz bu tarafta. Gayrettepe’den Tüyap’a kadar olan metro hattına bağlanacak.

Raylı sistemle Avrupa yakasından Asya’ya kadar olan çok büyük bir yük alacak. Bu, E-5’e, E-6’ya paralel bir toplu taşıma. Oradaki trafiği buraya almış oluyoruz. İnsanlar neden araçlarıyla gitsinler.

METROBÜS KAPASİTESİNİ ARTIRACAĞIZ

Metrobüsle Kapasitenin üzerinde çalışıyor. Bunu da otonom bir metro sistemiyle kapasiteyi yüzde 50 arttıracağız. Bluetooth’lar var ya. Araçlar 18 metrelik katarlar 24 metreye çıkaracağız. Seyreden araçlar birbirleriyle sinyal alışverişiyle haberleşecek. Yığılmalar olmayacak. Aynı anda 3 tane gelecek, ne kadar bekleyen varsa hepsini alacak o durakta hiç yolcu kalmayacak. Konforlu ve bilişim sistemlerinin kullanıldığı bir ulaşım olacak.

518 km’ye çıktığımızda her yöne bulunduğu yerden 750 metre gittiğinde bir metro istasyonuna rastlayacak. 10 dakikalık yürüme mesafesinde bir toplu ulaşım sistemine ulaşmış olacak.

OTOBÜS TAŞIMACILIĞI DİĞER SİSTEMLERE ENTEGRE OLACAK

Bu entegre bir sistem. 240 noktada trafiğin düğümlendiği yerler var. Bunlar tek tek tespit edildi. Oralarda kavşak çözümleri var. Bu çözümlerle lokal damar tıkanmaları gibi bunları açmış olacağız. Otobüs hatlarını gözden geçireceğiz. Şu anda 6 bin küsür otobüs filosu var. Attıracağız. Yeni talepler karşılanacak ama otobüs seferleri konarken şuna dikkat edilecek; diğer taşıma sistemleriyle entegrasyon sağlanacak.

Akıllı trafik denetimi olacak. Sancaktepe’de bir merkez kuruluyor. Orada nerede ne var hemen müdahale edilecek. Trafik yoğunluğuna göre akıllı sistemlerle trafik yönetimi.

OTOPARK SORUNUNU ÇÖZMEMİZ LAZIM

Otopark yapmıyorsa ruhsat olmayacak. Eğer yapmıyorsa yapı kullanma iznini alamayacak. Bu idare edilemez. Site yapılıyor sokaklar arabalarla dolu. Sokaklar park alanı mı? Sokakların yüzde 40’ı işgal altında. Trafiği tıkayan asıl meselelerden biri de bu.

Bundan sonra herkes otoparkını yapacak o ayrı. Ama geçmişten gelen birikim var. 1 milyon 750 bin otopark ihtiyacı var. 243 bin kapasiteyi sokaktan çekip park alanlarına aktarmış olacağız. Bunların yerinin doğru seçilmesi lazım.

ESENLER’DEKİ OTOGARI KALKACAK 3 UYDU OTOGAR YAPILACAK

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yaptıktan sonra bir yasak getirdik. Büyük araçlar birinci ve ikinci köprüden geçemiyorlar. Bu önemli bir adım. Buna bir adım daha atacağız. Çevreden merkeze geliyordu. Şimdi otobüsler TIR’lar, kamyonlar merkezden çevreye gidiyor. Buna bir şey daha getiriyoruz.

Halkalı tarafında Ambarlı’dan deniz hattı kuracağız, roro taşımacılığı. Bu bir, ikincisi lojistik merkezler TEM’in daha kuzeyinde lojistik merkezler kurulacak. Şehrin içine gelecek her türlü mal orada toplanacak. Büyük araçlarla buraya gelecek buradan daha küçük araçlarla alıp perakendeye tüketiciye vatandaşa dağıtılacak.

Ayrıca haller var. Bunları Anadolu ve Avrupa yakasında birer merkez olarak kurup hepsi burada olacak. Her bir ürün için başka başka yerlere gitmeyecek. Ayrıca Esenler’deki otogarı kaldıracağız. O ciddi anlamda sorun haline geldi üç tane uydu dediğimiz otogar yapılacak.”

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.