Yıldırım itiraz sürecini anlattı 'Bizim arkadaşlarımız kapılarından giremediler'

Yıldırım itiraz sürecini anlattı 'Bizim arkadaşlarımız kapılarından giremediler'

Cumhur İttifakı İstanbul adayı Binali Yıldırım, 31 Mart seçimlerinde geçersiz oyların bile sayımını durduran İstanbul İl Seçim Kurulu’nun kapılarından bile giremediklerini ama CHP’nin ise 5 dakikada oy sayım durdurma işlemi yaptığını söyledi.

31 Mart seçimlerinden sonra kesin olamayan sonuçlarının ardından itiraz süreçleri başlamış ve ilk tespit edilen usulsüzlükler üzerine AK Parti geçersiz oyların sayılması için ilgili İlçe Seçim Kurullarına başvurmuş ve akşama doğru sayımlar başlamıştı.

Ancak CHP bunun üzerine oy sayımlarının durdurulması için İl Seçim Kurulu’na başvurmuş ve sayım durmuştu. Üstelik bu işlem mesai dışı gerçekleşmiş ve İl Seçim Kurulu Başkan ve üyesi 2 Nisan saat 20.10’da İl Seçim Kurulu’na gelmesinden 5 dakika sonra CHP İl başkanı Canan Kaftancıoğlu ve beraberinde ki CHP heyeti ile 5 dakikada oyların durdurulmasını çıkartmıştı.

“BİZİM ARKADAŞLARIMIZ KAPILARINDAN GİREMEDİ”

Binali Yıldırım katıldığı bir TV programında bu duruma dikkat çekmiş ve şöyle konuştu:

“Bir milyon oy sayıldı fark yarıya indi. Bir milyon daha sayılsa biz farkı kapatıyoruz. Geriye kalan 6 milyon oy sayılsa biz açık ara öne geçiyoruz. Bunu gördü CHP. Gördü ve şiddetle hemen müracaat etti. Hem de gece yarısı. CHP İl Başkanı gitti. İl Seçim Kurulunda İl Seçim hakimleri ile bir araya geldiler ve 5 dakikada karar çıkardılar. Bizim arkadaşlarımız kapılarından giremedi.”

Binali Yıldırım, İstanbul İl Seçim Kurulu’nun CHP ve kendilerine yaklaşımını şu şekilde anlattı:

CHP’NİN İL SEÇİM KURULU OPERASYONU KAMERALARA YANSIDI

Sonu iptal ve yenileme kararı ile sonuçlanan İstanbul seçimlerinde oyların sayılmasının durdurulması skandalının görüntüleri ortaya çıktı. Buna göre CHP heyeti mesai dışı Seçim Kurulu Başkan ve üyelerle buluşup karar aldırdı.

31 Mart seçimlerinin ardından 2 Nisan’da İl Seçim Kurulu Başkanı Müberra Gürdal ve iki hâkim mesai saati sonrası adliyeye geldi. Bundan 5 dakika sonra ise CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu’nun da olduğu heyet hâkimlerin yanına geldi. Ve oyların sayımı durduruldu.

YSK'nın İstanbul seçimlerinin yenilenmesine yönelik kararından 3 gün sonra emekliliğini isteyen İstanbul İl Seçim Kurulu Eski Başkanı hakim Müberra Gürdal ve iki üye hâkimin 31 Mart İstanbul seçiminde oyların yeniden sayımını engellemek için CHP'lilerle işbirliği yaptığını gösteren görüntüler ortaya çıktı.

Gürdal ve iki hakimin mesaileri bitmelerine rağmen 2 Nisan akşamı adliyeye geldikleri, 5 dakika sonra ise CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve heyetine binaya giriş yaparak görüşme yaptıkları kameralara yansıdı.

İl Seçim Kurulu Başkanı Müberra Gürdal ve iki üye hakim Fatma Nigar Uçar ile Nihal Koç, 2 Nisan'da mesai bitimi sonrası evlerine gittikleri, saat 20.10'da Çağlayan Adliyesi'ne yeniden giriş yaptıkları kamera görüntüleriyle ortaya konuldu. Seçim kurulundan 3 isim, saat 20.15'te de İstanbul İl Seçim Bürosu'na giriş yaptı. Kurul üyelerinin gelişinden sadece 5 dakika sonra aralarında CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Oğuz Kaan Salıcı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun da bulunduğu CHP heyeti 5 araçla adliyenin nizamiye kapısından giriş yaptı.

OY SAYIMINA GECE OPERASYONU

Görüntülerde; CHP'li heyetin saat 20.17'de İstanbul İl Seçim Bürosu'na yöneldikleri görülüyor. Görüntülerde ayrıca CHP'li heyetin Müberra Gürdal ve üye hakimlere oyların yeniden sayımının durdurulmasına yönelik itiraz dilekçeleri verdikleri, saat 20.45'te ise adliyeden çıkış yaptıkları açıkça göze çarpıyor. Seçim Kurulu Başkanı Gürdal ve iki üye hâkim, CHP'nin başvurusunu işleme aldı ve aynı gece yarısı yasalara aykırı olarak 7 ilçede sayımı durdurdu.

İL SEÇİM KURULU BAŞKANI KANUNU İHLAL ETTİ 

Sabah’ın haberine göre; Böylece hakimler, 298 Sayılı Seçim Kanunu'nun 100. maddesinde yer alan, "Oyların sayım ve dökümüne derhal başlanır, açık ve aralıksız yapılır. Yapılacak şikayet ve itirazlar işi durdurmaz" hükmünü açıkça ihlal etti. Gürdal ve iki hâkimin oy sayımını durdurabilmek için akşam vakti adliyeye gelmesi, Türkiye Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan oy sayımını durdurmaları, CHP-İstanbul İl Seçim Kurulu'nun işbirliğini açıkça gözler önüne serdi.

YSK SEÇİMİ İPTAL EDİNCE EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ

CHP'nin İstanbul seçimlerinde ki hilenin açığa çıkması için yapılan oy sayımının durdurulmasına imza atarak skandal kararın sahibi İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanı Müberra Gürdal emeklilik dilekçesini verdi.

6 MAYIS: YSK, İBB Başkanlığı seçiminde AK Parti'nin olağanüstü itirazını oy çokluğuyla kabul etti. İBB Başkanlığı seçimi 23 Haziran Pazar günü yeniden yapılacak.

9 MAYIS: 31 Mart'ta oy usulsüzlüğünün ortaya çıkmasını engellemeye çalışan Hakim Müberra Gürdal, emekliye ayrılma talepli dilekçesini İstanbul Adli Yargı Komisyon Başkanlığı'na verdi. Emekliliğini isteyen Müberra Gürdal, usulsüzlüğün ortaya çıkmasını engellemeye çalıştı

12 MAYIS: İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanı ve İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı Gürdal'ın bu talebinin ardından, yerine İstanbul 16. Aile Mahkemesi Hakimi Ziya Bülent Öner getirildi.

İşte CHP heyeti ile İstanbul İl Seçim Kurulu Başkan ve üyelerinin 2 Nisan oyların durdurma operasyonu buluşması:

DAKİKA DAKİKA CHP HEYETİ VE İL SEÇİM KURULU BULUŞMA

2 Nisan SAAT 20.10: Hakim Müberra Gürdal, hâkimler Fatma Nigar Uçar ve Nihal Koç, Çağlayan Adliyesi'ne giriş yaptı.

SAAT 20.15: Mübarra Gürdal ve iki üye hakim, adliyede İstanbul İl Seçim Bürosu'nun kapısından giriş yaptı.

SAAT 20.15: CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Oğuz Kaan Salıcı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan'ın da bulunduğu CHP heyeti, 5 araçla adliyeye geldi.

SAAT 20.17: CHP heyeti, adliyenin X-Ray cihazından geçiş yaptı.

SAAT 20.18: CHP heyeti İstanbul İl Seçim Bürosu'na gitti. Heyet, 7 ilçede süren oy sayımının durdurulması için dilekçeler verdi.

SAAT 20.45: Heyet, adliyeden çıkış yaptı. Bu sırada çekim yapmak için yaklaşan bir kişi engelleniyor.

SAAT 22.10: Müberra Gürdal ve üye hakimler CHP'nin 7 ilçede "yeniden oy sayımının tedbiren durdurulmasına" ilişkin talebini kabul ederek, söz konusu bölgelerde sayıma başlanmış ise sayımın tedbiren durdurulmasına hükmetti.

Siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.