Yine Çin yine yeni bir virüs! Bu kez farelerden insanlara bulaştı

Yine Çin yine yeni bir virüs! Bu kez farelerden insanlara bulaştı

Çin'de sivri farelerden insanlara bulaşan ve ölümcül olduğu öne sürülen bir hastalık ortaya çıktı.

Çin'de sivri yüzlü farelerden insanlara bulaştığı değerlendirilen, Şantung ve Henan eyaletlerinde en az 35 kişiye bulaştığı tahmin edilen Langya (LayV) isimli henipavirüs keşfedildi. Virüsün insanlara bulaşmasının ardından yaşanan semptomlar arasında ateş, yorgunluk ve öksürük yer alıyor.

35 kişinin virüsü hayvanlardan kaptığı değerlendiriliyor. Uzmanlar şimdilik virüsün insanlar arasında yayıldığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını ifade ediyor. Hakkında ilk bulguların New England Tıp Dergisi'nde yayımlandığı virüsün en çok kır farelerinde görüldüğü kaydedildi.

 

ŞİMDİLİK PANİĞE GEREK YOK


Çin devlet haber kurumu Global Times'a konuşan Singapur'da Duke-NUS Tıp Okulu'nda araştırmacı olan Wang Linfa, virüsün şimdiye kadar ölüme veya ciddi hastalığa yol açtığına dair bir kanıt olmadığını özellikle vurgulayarak, "panik olunacak bir durum yok" dedi.

Ancak Wang, doğada bulunan virüslerin insanlara ilk bulaştığı dönemlerde öngörülemeyen sonuçlara yol açabileceğini ve bu yüzden dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar, virüsün test edilen sivri farelerinin yüzde 27'sinde, köpeklerin yüzde 5'inde ve keçilerin yüzde 2'sinde bulunduğunu söyledi. Tayvan Hastalık Kontrol Merkezi Pazar günü yaptığı açıklamada LayV virüsünü yakından takip ettiğini belirtti.

 

YENİ BİR VİRÜS TÜRÜ


LayV, hayvanlardan insanlara bulaşabilen, henipavirüs diye adlandırılan bir virüs türü.

Hayvanlardan insanlara bulaşabilen virüsler aslında çok sık görülüyor. Ancak Kovid-19 pandemisinin ardından bu tür virüsler daha çok dikkat çekiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre bilim insanları insanlarda tespit edilen her dört virüsten üçünün hayvanlardan bulaştığını düşünüyor.

Bu virüslerin bir kısmı insanlarda ölüme yol açabiliyor. Bunların arasında Asya'da aralıklarla görülen Nipah virüsü, ve ilk olarak Avustralya'da tespit edilen Hendra virüsü bulunuyor. Birleşmiş Milletler, dünyada iklim krizi ve biyolojik çeşitlilik kaybının etkileri daha çok hissedildikçe buna benzer başka virüslerin de çoğalacağı konusunda uyarıyor.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.