YÖK'ten 'tez' atağı: Harekete geçti! Akademisyenler unvan ve işlerinden olacak

YÖK'ten 'tez' atağı: Harekete geçti! Akademisyenler unvan ve işlerinden olacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerde para karşılığında yapılan ödev, tez ve proje işlerine karışan akademisyenlerin işlerinden ve unvanlarından olacağını açıkladı.

YÖK, geçtiğimiz günlerde para karşılığında ödev ve tez hatırlatan zanlılar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. 

Söz konusu dilekçede, para karşılığında ödev ve tez içeriği üretenlerin, 'nitelikli dolandırıcılık ve suça yardım' suçlarından yargılanması gerektiği vurgulandı. 

Zanlıların, internet sitelerinin ve sosyal medya hesaplarının açık adreslerine de yer verilen dilekçe, onaylanması durumunda kamu davasına dönüşecek. 

 

''AKADEMİSYENLERİN UNVANLARI İPTAL EDİLECEK''

 

Konuya ilişkin bugünkü köşe yazısında YÖK Başkanı Yekta Saraç ile görüşmesine yer veren Hürriyet gazetesi yazarı Nurat Çakmakçı, ''Böylece tezini, ödevini, projesini başkasına yaptıran öğrencilerin çalışmaları iptal edilecek'' ifadelerini kullandı.

Yetkililerin bununla da yetinmeyeceği vurgusunu yapan Çakmakçı, ''Bu sitelerle bağlantısı olan yüksek lisans ya da doktora yaptığı tespit edilen öğrencilerin, yüksek lisans ve doktorası iptal edilecek, varsa unvanları da elinden alınacak'' dedi.

Durumun sadece öğrencileri değil akademisyenleri de ilgilendirdiğini belirten Hürriyet yazarı, ''Bu aşamalarda destek verdiği belirlenen akademisyenlerin hem unvanları hem de işleri elinden alınacak'' ifadelerini kaleme aldı.

 

 

YÖK Başkanı'nın Çakmakçı'ya yaptığı diğer açıklamalardan öne çıkanlar ise şöyle;

 

“Bu konuda dikkatimizi yoğunlaştırmamız gereken husus, sadece tez hazırlatan firmalar ve tezlerini bu şekilde hazırlayanlar değil, iddia edildiği gibi akademide bu gayri kanuni işlere karışanlar varsa bunların da bir an önce temizlenmesi. Bunlara katkı sağlayan akademisyenler varsa bunların akademi camiasında yer almamasını istiyoruz. ‘Haksız unvan’ kazanımının üzerinde ciddiyetle durulacak. Buna katkı sağlayanlar tespit edildiğinde akademiden uzaklaştırılacak.

Bu durum akademinin canını acıtan bir şey. Olayın savcılığa intikali bu süreçlerin başlangıcıdır. Bu internet sitelerinin çoğunun, suç duyurusunda bulunulmasının hemen akabinde kapanması, girişimimizin henüz daha ilk anda ne denli caydırıcı olduğunu gösteriyor. Yargı süreçlerine güveniyoruz. Savcılığın azami dikkati göstereceğine inanıyoruz. Bu internet sitelerine destek verenler arasında akademisyenler var ise ve bunlar tespit edilirse bu kişilerin hem unvanları düşmeli hem de akademi camiasından uzaklaştırılmalılar. Biz bu hususta akademi camiasının da gerekli hassasiyeti göstereceğine, gerektiğinde ve şahit oldukları durumlar söz konusu olduğunda akademinin namusuna uzanan bu elleri kırma noktasında savcılığa yardımcı olacaklarına inanıyoruz.”

 


YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.