YSK bildirdi Seçim anketi yapılamayacak

YSK bildirdi Seçim anketi yapılamayacak

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak yerel seçimler için belirlediği propaganda serbestliği ve seçim yasakları yarın başlıyor.

YSK’nın bildirdiği propaganda serbestliği ve bir kısım yasaklar, 21 Mart Perşembe sabahı başlayacak ve oy verme gününden önceki gün olan 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de sona erecek.

Buna göre, seçim süresince genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak. Açık yerlerde, güneşin batmasından iki saat sonra ve güneşin doğmasına kadar toplu sözlü propaganda yapılması da yasaklar arasında yer aldı.

Vatandaşların e-posta adreslerine gönderilecek mesajlar ile sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak.  Ancak siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek.

ANKET YAPMAK VE TAHMİN YAYINI YAPMAK YASAK

Seçimlerde oy verme gününden önceki 10 gün içinde yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtılması yasak olacak.

Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanmasında araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak. Bu kurallara aykırılığın tespiti halinde Cumhuriyet Başsavcılıklarına, Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Erişim Sağlayıcıları Birliğine bildirimde bulunularak işlem yapılacak.

HEDİYE VE EŞANTİYON DAĞITMAK YASAKLAR İÇİNDE

Siyasi partiler ve adaylar kendilerini tanıtıcı broşür, parti bayrağı, poster, el ilanları, afiş veya ses ve görüntü içeren CD, DVD gibi her türlü yayını dağıtmakta serbest olacak. Ancak siyasi partiler ve adaylar belirtilen malzemeler dışında herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtamayacak, bunları üçüncü kişiler ya da kurum ve kuruluşlar aracılığıyla dağıttırması yasaklar içinde.

HOPARLÖRLE PROPAGANDA YAPMAK

Bir siyasi parti veya bağımsız aday adına açık ya da kapalı yer toplantısı yapılan saatlerde, bu toplantıların yapıldığı yer ve binalardan işitilecek ve bu toplantıları rahatsız edecek biçimde hoparlörle propaganda yapılamayacak.

SEÇİM BÜROLARI SAAT 23.00'E KADAR AÇIK KALABİLECEK

Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, yer aldıkları seçim çevrelerinde seçim çalışmalarını yürütmek üzere seçim büroları saat 09.00'dan 23.00'e kadar halka açık faaliyette bulunabilecek. Diğer seçim faaliyetleri saklı kalmak üzere, seçim bürolarında görüntülü ve sesli propaganda yapılabilecek ancak seçim bürolarında yapılacak sesli yayınlarda çevresel gürültü ile ilgili mevzuata uyulacak. Seçim bürolarındaki ilan ve reklam malzemeleri 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'e kadar kaldırılacak ve seçim bürolarının faaliyetleri de bu tarih ve saatte son bulacak.

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.