Yunan Bakan Türkiye'yi ABD ile tehdit etti: "Yunanistan’a saldırmayı düşünürse"

Yunan Bakan Türkiye'yi ABD ile tehdit etti: "Yunanistan’a saldırmayı düşünürse"

ABD ile güncelledikleri savunma anlaşmasına ilişkin tepki çekecek açıklamalarda bulunan Yunan Bakan Dendias, "Eğer bir ülke Yunanistan’a saldırmayı düşünürse ABD askerlerinin de ülkemizde konuşlu olduğunu dikkate almak zorundadır" dedi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Kathimerini gazetesine ABD ile güncelledikleri savunma anlaşmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yunan Bakan, “ABD eğer Türkiye’nin tepkilerini dikkate alsaydı askeri güçlerinin kullanımı için Meriç sınırından birkaç kilometre içeride Dedeağaç’ı ya da Akdeniz’in kalbinde Girit Adası’ndaki Suda Deniz Üssü’nü seçmezdi” dedi.

Söz konusu anlaşmayla Yunanistan ve ABD ilişkilerinin yeni bir seviyeye taşındığını söyleyen Dendias, şunları ifade etti:  “İlişkilerimiz şimdi çok daha stratejik bir kimliğe büründü. Asya’dan, Afganistan’dan, Irak’tan çekiliyor görünen ABD, kuvvetlerini Yunanistan topraklarına yerleştiriyor. Bu en az 5 yıl ama muhtemelen daha da uzunca bir süre böyle olacak. ABD güçlerinin bu varlığı ülkemize karşı dış tehditler açısından da bir kalkan olacaktır. Eğer bir ülke Yunanistan’a saldırmayı düşünürse ABD askerlerinin de ülkemizde konuşlu olduğunu dikkate almak zorundadır.” 

Yunan Bakan, ABD’nin Yunanistan’ı Balkan ülkeleri ve onların AB’ye erişimlerinde kilit konuma sahip bir ülke olarak gördüğünü söyledi. Dendias ayrıca ABD’nin Yunanistan’ı Ortadoğu, Körfez ülkeleri ve Avrupa arasında bir köprü görevi gören ülke olarak değerlendirdiğini belirtti. Yunanistan Dışişleri Bakanı, bu değerlendirmede, ülkesinin son yıllarda İsrail ve önde gelen Arap ülkeleriyle geliştirdiği iyi ilişkilerin önemli rol oynadığını söyledi.

ABD-YUNANİSTAN SAVUNMA ANLAŞMASI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias 14 Eylül'de ABD'nin Yunanistan'daki faaliyet alanını genişleten güncel ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması'nı imzaladı.

Yenilenen Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması'na da değinen Blinken, "Bu yenileme, anlaşmanın süresiz olarak yürürlükte kalmasını sağlayacak ve ABD güçlerinin Yunanistan'daki mevcut üslerin dışında ek olarak başka üslerde de eğitim ve faaliyet göstermesine olanak tanıyacak. Bugün savunma iş birliğimizi daha da güçlendiriyoruz." ifadesini kullanmıştı.

 

 

abd-yunan.JPG

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.