Yüz milyonlarca insan tehlikede! İşitme duyunuzu kaybedebilirsiniz

Yüz milyonlarca insan tehlikede! İşitme duyunuzu kaybedebilirsiniz

Son dönemde kablosuzlarının da çıkmasıyla beraber neredeyse kulağımızda unuttuğumuz kulaklıklar tehlike saçıyor.

Teknoloji geliştikçe, dünya genelinde kulaklık kullanımı da arttı. Kulaklıklar, insanların her yerden her zaman müzik dinlemelerine ve sohbet etmelerine olanak tanıyor. Kulaklıkların kullanım kolaylığı ve sağladıkları hareketlilik yadsınamazken, kullanım güvenliği ile ilgili sorular işaretleri dinmiyor.

 

YÜZ MİLYONLARCA İNSAN TEHLİKEDE


Kulaklıkların bilinçsizce kullanılmasıyla ilgili tehlikelerin hedefinde özellikle gençler bulunuyor. BMJ Global Health'te yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, dünya çapında 12-34 yaşları arasındaki bir milyardan fazla insanın gürültüye bağlı işitme kaybı riski altında olabileceğini tahmin ediyor. Çalışmaya göre, gençlerin yüzde 24'ü kulaklıklarını tehlikeli bir şekilde kullanırken, yüzde 48’i ise, en az ayda bir kere aşırı gürültülü ortama giriyor.

Kulaklarınızı sık sık bu şekilde seslere maruz bırakırsanız, kısa sürede kalıcı işitme kaybına uğrayabilirsiniz. Neyse ki, bu riski azaltmak için yapılabilecek birçok şey var.

 

GERİ DÖNÜŞÜ YOK


Yüksek düzeyde gürültüye düzenli olarak maruz kalmak, kulaktaki günlük seslerin yükseltilmesinden sorumlu olan duyusal hücreleri yok edebilir. Onlara verilen hasar geri döndürülemez, yani gürültüye bağlı işitme kaybı kalıcıdır.

İşitme hasarının erken belirtileri, boğuk işitme ve kulak çınlamasından oluşabilir. Bu belirtiler birkaç saat veya gün içinde kaybolabilse de, bu belirtilerin iç kulağın bazı kısımlarında daha ciddi hasarın ilk uyarı işaretleri olabileceği öne sürülüyor. İşitme kaybının bu erken belirtileri, gençken küçük bir sıkıntıdan başka bir şey olmayabilirken, işitme kaybı kötüleştikçe yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Hatta bazı çalışmalar, bunun yaşamın ilerleyen dönemlerinde depresyon ve bilişsel gerileme ile ilişkili olduğunu bile göstermiştir. Bu nedenle, gençken bile işitme duyunuza dikkat etmeniz çok önemlidir.

 

‘SESİ KISIN’ UYARISI


İşitme kaybı riskini azaltmanın ilk ve en etkili yolu gürültüyü kaynağında ortadan kaldırmaktır. Başka bir deyişle, sesi kısın. Ancak, yüksek sesli etkinliklere katılırken sesi kısmak zor olabilir. Kendinizi korumak için, ya ses kaynağından uzaklaşın ya da her 15 dakikada bir sessiz bir alanda mola vererek kulaklarınızı rahatlatın. Gürültülü etkinliklerde kulak tıkaçları gibi materyaller de kullanabilirsiniz.

 

UZMAN KONTROLÜ ŞART


İşitme duyunuzu korumak için bu önlemleri uygulasanız bile, yine de bir odyolog tarafından kulaklarınızı kontrol ettirmeniz önerilir. Gençken işitme duyunuzu ne kadar düzenli olarak kontrol ettirmeniz gerektiğine dair bir şart olmasa da, bazı odyologlar 20'li yaşlarınızda temel olarak en az bir test yaptırmanızı ve ardından herhangi bir değişikliği izlemek için yaklaşık beş yılda bir yeniden test yapmanızı önerir. Ancak, düzenli olarak gürültüye maruz kalıyorsanız veya zaten bir miktar işitme kaybınız varsa, işitme duyunuzu daha sık kontrol ettirmeniz önerilir. İşitmenizde herhangi bir ani değişiklik fark ederseniz derhal doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.


Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.