Zarrab tanık oldu! Davanın adı değişti

Zarrab tanık oldu! Davanın adı değişti

Türkiye’nin gündemine oturan ABD’deki Reza Zarrab davasında flaş gelişme yaşandı. Zarrab sanık listesinden çıkarıldı ve tanık yapıldı. Davanın adı değiştirildi.

ABD’de tutuklu olarak yargılanan Reza Zarrab’ın davasına bakan Yargıç Richard Berman, ’Zarrab davasının tek sanığının, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla olacağını’ söyledi.

“ABD ATİLLA’YA KARŞI”

Davada görev yapacak jüri üyelerinin seçimi için yapılan duruşmaya Atilla, mahkum üniforması yerine takım elbise ile çıktı. Reza Zarrab duruşmaya katılmadı. Daha önce ’ABD Zarrab’a karşı’ olan dava adı da ’ABD Atilla’ya karşı’ olarak değiştirildi.

ZARRAB ARTIK SANIK DEĞİL

ABD'de yargılanan Rıza Zarrab'ın davasının bu hafta görülmeyeceği, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tek başına hakim karşısına çıkacağı öğrenildi.

Yargıç Richard Berman jüri, seçim sırasında adaylara bilgi verirken tek sanığın Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla olduğunu belirterek, jüri adaylarına "Sizin jürilik yapacağınız davada bir tek Mehmet Hakan Atilla yargılanacaktır" dedi.

İŞBİRLİĞİ KESİNLEŞTİ

Yargıcın bu açıklaması Reza Zarrab’ın savcılıkla işbirliği yaptığı ve anlaşmaya vardığı iddialarını neredeyse kesin hale getirdi. Daha sonra Hakim Richard Berman, Atilla’nın ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları yasa dışı yollarla delmek, ABD kurumlarını aldatmak ve kara para aklamakla ilgili suçlarını 6 madde halinde okudu.

JÜRİ TEK TEK AYAĞA KALKTI

Jüri adaylarına yönelik konuşan Berman, adayları ABD yargı sisteminin en önemli unsurlarından biri olarak tarif ederek teşekkür etti. Ardından ise adaylara savcılarla veya savunma avukatlarıyla daha önce kişisel veya iş ilişkileri olup olmadığını sordu. Berman’ın aday jürileri tek tek ayağa kaldırarak, Mehmet Hakan Atilla, avukatı veya savcılıktan herhangi birini tanıyıp tanımadıklarını sorması dikkat çekti.

JÜRİ ÜYELERİNİN İSİMLERİ GİZLENDİ

Duruşmaların 2, 3 veya 4 hafta seri olarak devam edeceğini söyleyen Berman hafta içi her gün başlangıç saati olarak 09.15’i verdi. Davaya seçilecek jüri üyelerinin ad ve soyadları gizli tutuldu, jüri üyeleri numaralarla tanımlandı. Jüri adaylarının sayısının fazla olması nedeniyle gazeteciler ve diğer izleyiciler duruşmayı başka bir salonda video konferans yoluyla izledi

SANIKLAR VE İSMİ GEÇENLER

Rıza Sarraf'ın yanı sıra New York'ta tutuklu olarak yargılanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ile, aynı dava kapsamında haklarında yakalama kararı çıkartılan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, eski Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan'ın da aralarında bulunduğu sanıklar için jüri seçimi yapılıyor.

ABD hukuk literatüründe "Jencks materyali” olarak tabir edilen ve savcılığın elinde bulunan işbirlikçi sanığın itirafları anlamına gelen dosyalarda Zarrab'ın yer aldığı iddiası gündeme gelmişti.

FİHRİSTE YÜZLERCE İSİM VAR

10 sayfalık fihristte yüzlerce isim var. Bu fihrist; “iddianame ve dosyalarda ismi geçen isimler”. Bu fihrist jüri için hazırlanıyor. Tüm jürilere bu isimleri daha önce duyup duymadığı sorulacak.

İŞTE DAVADA GEÇEN İSİMLERİN TAMAMI

abd1-001.jpgabd2-002.jpgabd3-002.jpgabd4-002.jpgabd5-001.jpgabd6.jpg

ZARRAB'IN KARDEŞİ DE TANIK

İran'a yönelik yaptırımları delme, banka dolandırıcılığı ve kara para aklamakla suçlanan Zarrab geçen yıl mart ayından bu yana New York'ta tutuklu bulunuyor.

Atilla ise 27 Mart'ta JFK Havalimanı'ndan Türkiye'ye gitmek üzereyken gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.

Son genel bilgilere göre Reza Zarrab’ın kardeşi de Mahkeme’de tanık olarak dinlenecek.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.