Zincir marketler fiyat oyunu ile bir yılda rekor kar elde ettiler!

Zincir marketler fiyat oyunu ile bir yılda rekor kar elde ettiler!

Son bir yılda rekor kar elde eden zincir marketlerin fiyat oyunu ortaya çıktı. Market raflarında ürünlere gelen zamların bir ayda yüzde 30 bulması dikkat çekti.

Son bir ayda temel gıda maddeleri başta olmak üzere; et-süt, temizlik ürünü, kişisel bakım ürünleri ve içecek fiyatlarına yüzde 20 ile 30 arasında zam geldi. Vatandaşlar gelen zamları internet ortamında ifşa etmeye başladı.

Özellikle zincir marketlerdeki fiyat değişiklikleri dikkat çekti. Zamlara gerekçe olarak işletme maliyet artışının yanı sıra döviz kurunu gerekçe gösteren marketler, son bir ayda bu kalemlerde bir değişiklik olmamasına rağmen etiketlerini yukarı yönlü revize etmeye devam etti.

 

GİDERLERDE DEĞİŞİM YOK


Geçen ay bugün dolar kuru 18,60 TL iken, bugün aynı seyrini sürdürmeye devam etti. Aynı şekilde değişmezlik akaryakıt fiyatlarında da görüldü. 17 Ekim tarihinde mazotun litresi 27 lira iken, bugün 25 liraya geriledi. Benzinin litresi ise 17 Ekim’de 20,65 lirayken, bugün 21 lira ile aynı seviyede kalmaya devam etti. Öte yandan işçilik giderlerinde de bir değişim yaşanmadı. Yılbaşından bu yana asgari ücrete iki kere zam yapıldı. Son zam ise temmuz ayında gerçekleşti. Tüm bu ekonomik verilere rağmen marketlerin fiyatlarda artışa gitmesi tepkilere sebep oluyor.

 

"MARKETLERIN YAPTIĞI TEK ŞEY CEPLERINI DOLDURMAK"


İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, enflasyonu en fazla artıran kriterlerin gıda fiyatları olduğunu belirterek “Marketlerin yaptığı tek şey ceplerini doldurmak. Bu şirketlerin iyi niyetli olduğunu düşünmüyoruz. Fırsatı buldukları anda fiyat artırıyorlar. Kendi ideallerine ulaşmak adına belli bir plan ve program çerçevesinde ilerliyorlar. Son bir ayda hangi gider kalemine zam geldi de fiyatları bu kadar yukarı atıyorsun? Adalet mi bu? Köylünün, çiftçinin hakkını yiyorsun. Vatandaşın cebine göz dikiyorsun. Hiçbir gerekçe olmadan yaptığın zamların mantığı yok. ‘Nasıl olsa bizden almak zorundalar’ zihniyeti ile kasalarını dolduruyorlar. Soruyorum hangisinin bilançolarında zarar var. Hepsi halka açık şirketler, son bir yılda rekor kâr açıkladılar. Bu düzen böyle gitmez” dedi.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.