2. Gezi geliyor

2. Gezi geliyor

LONDRA – 1 Mayıs’ta meydana gelen olayların ardından yabancı medyada “Türkiye için bu yaz da mı çalkantılı olacak?” soruları soruluyor. Economist dergisinin sitesinde yer verdiği bir analizde “Bu konu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın demir elini teyit etmeye ve İşçi Bayramı kutlamalarının İstanbul’daki Taksim Meydanı’nda yapılmasını önlemeye başardığı 1 Mayıs’ta daha da acil bir mesele haline geldi” diye yazıyor. 

Economist, 1 Mayıs günü geçen yıl Gezi protestoları sırasında yaşanan sahnelere benzer olayların meydana geldiğini düşünüyor ve kutlamaların hükümet karşıtı gösterilere dönüşmemesi için güvenlik güçlerinin Türkiye çapında “aşırı önlemler” aldıklarını savunuyor.

Bu çerçevede Taksim’e ulaşılmaması için alınan tedbirleri anlatan Economist, “Sayın Erdoğan, yedi kişinin ölüme (ve uluslararası itibarının mahvolmasına) yol açan geçen yazdaki Gezi Park protestolarından bu yana hep hücum halinde. Batılı dostlarından gelen azardan etkilenmeyen Sayın Erdoğan, son aylarda baskıları artırdı” savı dile getirirken “internet sansürü”, MİT’in yetkilerinin artırılması gibi, yargıya yönelik adımlar gibi gelişmelere dikkat çekiyor.

Analizde Erdoğan’ın bu tür ölemlerin “kendisini devirmeye ve Türkiye’yi zarar vermeye kararlı küresel komplocuların engellenmesi için gerektiğinde ısrar ettiği” ancak onu eleştirenlerin yargıya yönelik atılan adımların, muhtemelen “ailesi ve yakın çevresi” hakkındaki yolsuzluk iddialarını bastırmakla ilgili olduğunu söyledikleri belirtildikten sonra Freedom House’nun son raporunda “dünyanın en çok tutuklu gazetecisi olan ülkesi” konumundaki Türkiye’nin “özgür olmayan” ülkeler grubuna dahil ettiğinin altı çiziliyor.

 

-“CUMHURBAŞKANLIĞINA YOLCULUK ENGEBELİ OLABİLİR”-

Bunlardan hiç birinin Erdoğan’ın popülaritesini etkilemediğini de ifade eden Economist, Erdoğan’ın “ekonomik istikrar ve büyüme” performansının sayesinde yerel seçimden galip çıktığını anlattıktan sonra Erdoğan’ın şimdi de cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması beklendiğini de söylüyor. Economist, analizine şu savlarla son veriyor:

“Ancak ekonomi yavaşlıyor ve Sayın Erdoğan’ın çatışmacı taktikleri, yatırımcı güvenini baltalamaya başladı. Ayrıca, hükümet, 31 Mayıs’ta ülke çapında kutlanması öngörülen Gezi protestolarının 1. Yıldönümünü bastırmada o kadar başarılı olmayabilir. Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına yolculuğu engebeli olabilir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.