Selçuk DÜZGÜN

Selçuk DÜZGÜN

31 Mart Azerbaycan Türklerine Yapılan Soykırımın 100. Yılı ve Suriye!

31 Mart Azerbaycan Türklerine Yapılan Soykırımın 100. Yılı ve Suriye!

Tarih Türklere karşı yapılan soykırımlarla doludur.

Maalesef biz Türkler bize yapılan zulümleri bilme ve gelecek kuşaklara aktarma konusunda çok başarılı bir millet değilizdir.

Kimilerine göre ağıt yakmayı bilmediğimizden, kimilerine göre büyük millet olarak azınlıklar gibi davranmadığımızdan bu kaynaklanmaktadır.

Ama şu bir gerçek ki biz atalarımıza yapılan zulümleri tarihi hafızamızdan silmiş, çabuk unutmuşuzdur.

Hal böyle olunca da tarihimizin bir kısmı hep karanlık kalmış, sıradan insanlarımız tarihin bu yönünden fazla haberdar olmamıştır.

Bunu iyi kullanan emperyalizmin maşası ve gerçek soykırımcılar hem hırsız hem haklı pozisyonlara girerek ecdadımızı soykırımcı olarak yüzyıllardır tanıtmakta ve dünyanın bütün yerlerinde bu propagandalarında başarılı olmaktadırlar.

Bakınız henüz Kıbrıs’ta, Bosna’da, Doğu Türkistan’da ve Karabağ’da Türklere ve Müslümanlara yapılanlar orta da iken, üstelik bu soykırımlar çağdaş medeniyetin gözleri önünde açık açık sergilenirken halen dünyada bu soykırımlara tepki konusunda kendi kendimizle dertleşmekteyiz.

Oysa Türklerin Batıda Viyana’dan Doğuda ise Kafkaslardan çekilmeye başladıkları dönemden sonrası hep soykırıma uğradıkları hadiselerle doludur.

Viyana’da, Bosna’da, Mora’da, Tri Poliçe’de Balkanların diğer bölgelerinde; yakın tarihimizde Bosna’da soykırıma uğrayan hep biz Türkler ve Müslümanlar olmuşuzdur.

Diğer taraftan Kafkaslara baktığımızda, son iki yüzyılın tarih sayfasının hep Türklere karşı yapılan soykırımlarla dolu olduğu görülmektedir.

Türklere karşı yapılan soykırımların en acımasızlarından birisi Azerbaycan Türklerinin uğradığı soykırımlardır.

Azerbaycan Türkleri son 150 yıldır düzenli bir soykırıma tabi tutulmuşlardır.

Soykırımların temelini  Ermenilerin “Büyük Ermenistan’ı” kurmak için başlattıkları mücadeleler oluşturmaktadır.

Bu büyük Ermenistan planı soykırım yapa yapa yaklaşık 150 bin Azerbaycan Türkünü topraklarından etmiştir. Binlerce insanında soykırıma maruz kalmasına yol açmıştır.

İşte  tarihlere 31 Mart Soykırımı olarak geçen soykırımlardan bunlardan biridir.

31 Mart 1918 yılında Ermeniler başta Bakü olmak üzere Şamahı, Guba, Kürdemir, Salyan ve Lenkeran şehirlerinde büyük soykırımlar yapmıştır. Sadece bir gün içerisinde Bakü’de 12 bin Türk öldürülmüştür. Bazı dış kaynaklara göre bu sayı 25 bin civarındadır. Şamahı şehrinde öldürülen Türk sayısı 7 bindi. Azerbaycan’da Mart ayında devam eden katliam ve soykırımlar Eylül ayına kadar devam etmiş ve Nuri Paşa komutasındaki Kafkasya İslam Ordusu’nun duruma el koymasına kadar devam etmiştir. Bu katliamlar sırasında toplam 50 bin Azerbaycan Türkü öldürülmüştür. Kafkasya İslam Ordusu ise 1.100 asker ve 30 subay şehit vermiştir. Bugün Azerbaycan’ın çeşitli yerlerinde bu askerler anısına şehitlikler yapılmıştır. Bu gün 31 Mart 1998 yılından itibaren Azerbaycan Türklerine karşı yapılan soykırım günü olarak anılmaktadır.

Peki, bu günü diğer Türk devletlerinden kaçı bilmekte ve soykırım günü olarak meclislerinde tanıyıp bildiriler yayınlamaktadırlar?

Peki, bu günü kendisine Türk diyen kaç kişi bilmekte ve gelecek nesillere aktarmaktadırlar?

Bunları incelerseniz göreceksiniz ki biz tarihimiz de zaferlerini anan bir milletten başka bir şey değiliz.

Hal böyle olunca da zaferlerimiz hep katliamlar olarak dünya kamuoyuna lanse edilmektedir.

Oysa o zaferlere giden yol bu soykırımlara olan tepkilerden kaynaklanmaktadır.

Eğer biz milletimize yapılan haksızları dünya kamuoyuna yeterince anlatabilseydik, tarihe düşen notlar Türk’ün adaleti olacaktı.

Diyebilirsiniz ki; biz zaten Türk’ün adaletini biliyoruz

İşte ben de diyorum ki bizim bilmemiz sadece yetmiyor, dünyaya bize yapılan haksızlıkları da zaferlerimiz gibi anlatmak lazım.

Bugün Suriye’deki haklı savaşımızı eğer adalet için oraya gittik şeklinde (ve hakikat bu iken ) anlatmazsak yarın bu kahpe düzen bizi orada soykırımcı olarak anlatacaktır.

Bu vesile ile 31 Mart’ta Azerbaycan Türklerine yapılan soykırımı bir kez daha hatırlatır, şehitlerimizi dualarla yâd ederken duyarlı her Türk ferdinden bugünü bilmelerini be herkese aktarımlarını rica ederim.

Evet, 31 Mart Azerbaycan Türklerine Yapılan Soykırım bilmeden, anlamadan ve 100 yıl önce olmuş bu hadiseyi dünyaya aktarmadan Suriye’de yaptığımız işler yarım kalacaktır.

100 yıl dile kolay ne kadar gecikmişiz değil mi?

Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selçuk DÜZGÜN Arşivi