5 bin polisin oy kullanacağını iddia etmişti Büyükçekmece'de 'Alicengiz Oyunları'

5 bin polisin oy kullanacağını iddia etmişti Büyükçekmece'de 'Alicengiz Oyunları'

İstanbul seçimlerinde usulsüzlüğün en önemli etkenlerinden birisi de Büyükçekmede’de hayalet seçmen çatlağı oldu.

CHP'li Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, yerel seçimlere yaklaşık bir aya kala 2 Mart’ta seçim günü 5 bin polisin Büyükçekmece'de görevliymiş gibi gösterilerek oy kullanacağını iddia etmişti. Bugün olayın merkezinde olan CHP’li Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün bir kez dahi bir açıklama yapmaması dikkatleri üzerinde topladı.

2 Mart 2019’da açıklama yapan ve 1994’den beri CHP’den Büyükçekmece Belediye Başkanı seçilen ve 31 Mart seçimlerinde de yeniden aday gösterilen Hasan Akgün, KRT TV'de katıldığı programda 5 bin polisin Büyükçekmece'de görevliymiş gibi gösterilerek oy kullanacağı duyumu aldıklarını söyledi.

Öte yandan,

Büyükçekmece’de 2014 yerel seçimlerinde CHP’li Hasan Akgün 60 bin oy alırken Ak Part’nin adayı ise 57 bin oy almıştı. Buna göre CHP yeniden mevcut Belediye Başkanı olan Hasan Akgün’ü aday gösterirken, Ak Parti ise mevcut İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Mevlüt Uysal’ı Büyükçekmece’den aday gösterdi.

BÜYÜKÇEKMECE’DE ‘ALİCENGİZ OYUNU’

Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, bugün ‘Büyükçekmece’de ‘Alicengiz Oyunları’ başlılığı ile bir yazı kaleme aldı. Acet, seçimlerde sahte seçmen ile gündeme gelen ve halen araştırması devam eden Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün neden sustuğuna dair yazsında önemli konulara dikkat çekti.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet’in konu ile ilgili yazısındaki bölüm şu şekilde;

SUÇLAMALARIN MUHATABI NEDEN SUSUYOR?

“14, 15’li yaşlarımızda sahillerine yüzmeye gittiğimiz İstanbul’un Büyükçekmece ilçesini, 1994’ten beri Hasan Akgün isimli CHP’li bir belediye başkanının yönettiğini 31 Mart öncesi kampanya döneminde öğrendim.

Gazetecilik refleksi öncelikli olarak, “Suçlamaların bir numaralı muhatabı bu konuda acaba ne diyor” sorusuna yöneltiyor. İnternetten araştırdım ama Hasan Akgün’ün konuyla ilgili yaptığı herhangi bir değerlendiremeye rastlayamadım.

Belki konuşmuştur da görememişizdir diye düşünüp kendisini aradım. Özel kalem müdürü, toplantıda olduğunu söyleyip basın müşavirine yönlendirdi.

Basın müşaviri Ümit beye mesajla ulaşıp, Başkan beye birkaç soru yöneltmek istediğimi söyledim.

“Konuya ilişkin şu an belediye önünde basın açıklaması yapılıyor. CHP yönetimi gerekli açıklamayı yapıyor” yanıtı geldi. “Başkan bey konuşmuyor mu” diye sordum, cevap gelmedi.

Bununla da yetinmedim, oradan bir açıklaması olmuş mu diye Hasan Akgün’ün tweetlerine baktım. Bir hayli aktif şekilde kullandığını fark ettiğim o tweetler arasında konuyla ilgili tek cümlelik bir açıklamaya da rastlayamadım.

MEVLÜT UYSAL: ORTADA BİR SEÇİM HİLESİ VAR

İddialar anlamında ‘Seçim hilesi’ başlığının altına giren, iki kişinin tutuklu yargılandığı, bir kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı, sadece bu ilçenin değil, İstanbul’un sonuçlarını da yakından ilgilendiren bir konuyla ilgili, ifadeye çağrıldığı halde gitmediği söylenen bir belediye başkanının bu suskunluğunu buraya not edelim.

Bu seçimde, Büyükçekmece’de 25 yıldır belediye başkanlığı yapan Hasan Akgün’ün karşısında, sonuçları hala belli olmadığı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devretmemiş olan Mevlüt Uysal yarıştı.

Uysal, avukatlıktan gelen birikimiyle hukuki konulara hakimiyeti güçlü olan bir isim. Muhtemel ki, Büyükçekmece’de seçim öncesinde başlayan ama yeni yeni öğrendiğimiz gelişmeler de, kendisinin sıkı takibi neticesinde bugün bir Türkiye gündemi haline dönüşmüş durumda.

Mevlüt Uysal’ı aradım ve “Bu işin aslı faslı nedir, anlatır mısınız” diye sordum.

Kendisinin söylediğine göre, Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün, seçim takviminin yaklaştığı bir dönemde, belediye de bir sistem kurup seçime özel bir yazılım geliştirmiş.

Ocak ayı itibarıyla adli bir soruşturmaya dönüşen sürecin bilinen başlangıç noktası orası.

SEÇİMLERİ ETKİLEYECEK SAHTE İŞLEMLER…

Devamında Büyükçekmece sahillerinde açık olan lokanta vb yerlerin sahiplerine “Benim sayemde işlerinizi yürütüyorsunuz, siz de elinizi taşın altına atın bakalım” denmiş.

Devamında Mevlüt Uysal’ın tabiriyle “Seçim neticesini etkileyecek sahte işlemler” devreye sokulmuş.

Bu noktada, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un ne olup bittiğini derli toplu anlatan şu ifadelerine bakalım:

“100 adet adres değişikliği formunda kişilerin imzası olmadığı anlaşılıyor. Bu kişi, 104 boş arsaya kişi kaydediyor. 36 inşaat, 35 sahte adres, 269 ikamet etmeyen, 31 beyanda bulunmayan, 129 boş daire, inşaatı bitmemiş yerlere kişi yerleştiriyor. Boş arsa, ikamet kaydediliyor. Konut olmayan anaokulunu, TIR garajını ev olarak gösteriyor. Yine konut olmayan TIR garajı da adres olarak gösterilmiş kişiler buraya da kaydedilmiş. 11 bin 186 kişinin ikamet kaydının Büyükçekmece’ye getirildiğini tespit etmiş bulunmaktayız.”

Altını çizmemiz gereken önemli bir konu daha var: Normal şartlarda YSK’nın içtihatları, seçmen taşıma nedeniyle seçim iptalinin önünü açmıyor.

Ama ‘Seçim hilesi’ başlığının altına giren konu bu değil. Ali İhsan Yavuz’un aktardığı şekilde, konutlara değil de okullara, tır garajlarına, boş arsalara ‘İkametgah’ verilmesi.

Bir soru daha var: Bu iddialarla ilgili gereken itirazlar neden Ocak ayında yapılmadı da, şimdi gündeme getiriliyor?

Uysal’a bunu da sordum. Şöyle dedi: “O sıkışık vakit içerisinde seçim kurullarının görevlendirdiği kolluk kuvvetleri bu durumda olan 716 kişinin durumuyla ilgili tespit yapabiliyor. Bugün baktığımızda 500’ü Ak Parti üyesi olan 3900 kişinin kaydının silindiğini öğrendik. Seçimin bitmesi, bu sürecin bittiği anlamına gelmez.”

Ak Parti İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için YSK’ya başvuracak. Kararı YSK verecek, ne olup bittiğini hep birlikte göreceğiz.

Bir hüküm cümlesi kurmak istemiyorum. Ama şu kadarını söyleyebilirim:

Büyükçekmece Belediyesi’nin bacasından yükselen dumanlar, hiç de hafife alınabilecek gibi görünmüyor.”

SİYASETCAFE.COM 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.