A101'den akıl almaz gıda skandalı! Tarihi geçmiş yumurtaları vatandaşa böyle satıyorlar

A101'den akıl almaz gıda skandalı! Tarihi geçmiş yumurtaları vatandaşa böyle satıyorlar

Türkiye'de 10 binden fazla zincir marketi bulunan A101'in tarihi geçmiş yumurtaları kolilerini değiştirerek vatandaşa yeni gibi sattığı ortaya çıktı.

2014 yılının Aralık ayında Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'nde yapılacak yeni düzenlemeyle, her yumurtanın üzerinde yumurtlama tarihinin de yazılması, böylece tüketicinin 28 gün tüketim süresini dikkate alarak ambalajını atmış olsa dahi aldığı yumurtanın son tüketim tarihini hesaplayabileceği öngörülüyordu.

Ancak tüketicinin yumurtanın son kullanma tarihini hesaplayabileceği, dolayısıyla olası bir hileye karşı tedbir alabileceği düzenleme uygulamadan kaldırıldı.

O dönem yumurta için yayınlanan düzenleme kaldırılmasaydı tüketici yumurtanın taze mi yoksa bayat mı olduğunu görebilecek böylelikle yumurta üreticisinin insafına kalan bu durum da kötüye kullanılamayacaktı.

 

AKIL ALMAZ HİLE

 

Kötüye kullanılamayacaktı diyoruz çünkü maalesef bu durumu bir hileye dönüştüren ve tüketiciyi istismar eden satıcılar var.

Market veya bakkallarda satılan yumurtanın son kullanma tarihi sadece dış kutularında yer alıyor. Yumurtanın üzerinde ise sadece 0, 1, 2 ve 3 numaraları yer alıyor.

Bu numaralar ise yumurtanın yetiştirilme metodunu temsil ediyor.

Ambalaj üzerinde 0 değeri var ise tavuğun organik yem ile beslendiğini ve yumurtanın organik olduğu anlaşılıyor.  Eğer ambalaj üzerinde yetiştirilme metodu 1 yazıyorsa bu tavuğun gezen tavuk olduğu anlamına geliyor. Eğer ambalaj üzerinde 2 numara yazıyorsa bu da kümeste yetişen tavuklardan elde edilen bir yumurtanın olduğu anlamına geliyor.

Gezme alanının olmadığı ve tamamen ticari amaç güden işletmelerde yumurtanın elde edildiği anlamına gelen yumurta ambalajlarında ise 3 değeri yer alıyor.

Yani rakamlar tüketiciye yumurtanın üretildiği ve ya tüketilmesi gereken son tarihi vermiyor.

Bunu fırsata çeviren satıcılar ise yumurtanın ancak dış kutularında yer alan son kullanma tarihi geçtiğinde kutuları atıyor ve son kullanma tarihi geçen yumurtaları yeni kutusunda tüketiciye pazarlamaya çalışıyor.

 

gida.JPG

Çöpe atılmış yumurta dış kutuları

 

Sosyal medyada bir market çalışanının ortaya çıkardığı gerçek yumurta üzerinde oynanan oyunu gözler önüne seriyor.

Son kullanma tarihi geçmiş yumurtaları etiketsiz, markasız yeni yumurta kolisine dizen çalışanlar bu yumurtaları kasada tüketiciye yakın bir yerde tutarak satmaya çalışıyor.

 

ekran-alintisiasasas.JPG

Kasada satılan etiketsiz tarihi geçmiş yumurtalar

 

Sosyal medya kullanıcıları ise yumurta hilesinin en çok A101 market zincirleri tarafından yapıldığını ve görüntüdeki kasanın da A101’e ait olduğunu iddia ediyor.

 

GEÇTİĞİMİZ YIL ŞİKAYETLER ARTMIŞTI

 

Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri tüketiciye sattığı iddia edilen A101 marketleri hakkında geçtiğimiz yıl şikayetler de artmıştı.

Tüketiciler özellikle bayatlamış yumurta ve son kullanma tarihinin geçmesine bir kaç gün kalan yoğurtların kasada kendilerine satılmaya çalışıldığını iddia etmişlerdi.

 

a101-005.JPG

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum