AB: Yasa ciddi endişe uyandırdı
İnternete 'sansür' getiren yasa Meclis'te kabul edildi. Hükümet yasayı savunurken, AB, 'Endişe verici' açıklaması yaptı.
İnternet yayınlarına yeni kurallar getiren düzenlemenin Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. İnternete ‘sansür’ getirdiği gerekçesiyle tartışılan düzenlemeyi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan “Biz interneti yasaklamıyoruz, bilakis internetin yasaklanmasının çok kolay olduğu bir mekanizmayı ortadan kaldırıyoruz” diye savundu. İnternet Yayıncıları Derneği Genel Başkanı Tayfun Sırman düzenlemeyi “Yeni bir utanç” diye eleştirirken, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz “Basın hürriyeti açısından geri adım” diye düzenlemeye tepki gösterdi. AB Komisyonu da “Düzenlemenin, Avrupa standartları doğrultusunda gözden geçirilmeye ihtiyacı” olduğunu açıkladı.
NE GETİRİYOR?
Meclis’te kabul edilen düzenlemeye göre Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın (TİB) emriyle internet yayınları durdurulabilecek. O düzenlemenin ayrıntıları şöyle:
*İnternet ortamında özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, doğrudan TİB’e başvurabilecek. TİB, yayının engellenmesine karar verirse uygulanmak üzere derhal Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirecek. Erişim sağlayıcı durdurma kararını en geç 4 saat içinde yerine getirecek. Erişimin engellenmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla uygulanacak. Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan TİB Başkanı’nın emri üzerine erişim engellenecek. Bu acil uygulamada hâkim kararı aranmayacak.
*Hakim, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle kararını verebileceği gibi, zorunlu hallerde internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimi engelleyebilecek. DNS tabanlı engellemenin yanı sıra, URL ve IP tabanlı engelleme ile engelleme yöntemleri genişletilecek. URL bazlı engelleme daha çok Çin, İran ve Suudi Arabistan’da uygulanan bir yöntem olarak biliniyor.
*İçerik sağlayıcı, TİB’in talep edeceği tüm bilgileri TİB’e verecek ve TİB’in talep ettiği tümtedbirleri almakla yükümlü olacak. Acil kararlar dışında internet sitelerine engelleme öncesi uyar-kaldır mekanizması işletilecek. Erişimin engellenmesine dair kararları birlik uygulayacak. Zorunlu haller dışında TİB ve mahkeme kararları birlik üzerinden uygulanacak. Yurtiçinde ve yurtdışında faaliyet yürütenlere internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve sayfadaki e-mail adresleri kullanılarak tebligat yapılacak. E-posta aracılığıyla içeriklerin kaldırılması talep edilebilecek.
*Yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği, haberdar edilmesi halinde yayından çıkarmakla yükümlü olacak. Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak. Erişim sağlayıcı, erişimin engellenmesi kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla da yükümlü olacak.
UTANÇ YASASI
İnternet Yayıncıları Derneği Genel Başkanı Tayfun Sırman, düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye bugün yeni bir utançla uyandı. Yargı devre dışı bırakılarak yasaklamalar TİB’in keyfiyetine teslim edildi. Dünya sıralamasında Suudi Arabistan, Çin, İran ve Vietnam gibi ülkelerle birlikte yer aldığımız ‘İnternet düşmanları’ sıralamasında üst basamaklara tırmanıyoruz. İfade özgürlüğündeki kötü sicile internet de eklendi.”
Elvan: İnterneti yasaklamıyoruz
Yeni internet düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan “Biz interneti yasaklamıyoruz, bilakis internetin yasaklanmasının çok kolay olduğu bir mekanizmayı ortadan kaldırıyoruz” dedi. Mevcut düzenlemenin mağduriyet yarattığını dile getiren Elvan şunları söyledi:
TİB DEVREDE OLMAYACAK: TİB’e verilen resen yasaklama yetkisi sadece özel hayatla ilgili durumlarda geçerli olacak. Kişilik hakkının ihlalinde TİB’in hiçbir müdahalesi olmayacak. Sadece özel hayatın gizliliği durumunda uygulanacak. Şu anki durumların yüzde 99.9’unda doğrudan yargı süreci söz konusu olacak. TİB’in hiçbir müdahalesi söz konusu olmayacak. Sürecin herhangi bir aşamasında devrede değil ve tamamıyla süreç kişi mahkeme ve erişim sağlayıcıları birliği arasında geçiyor.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?: Diyelim ki herhangi birimizin kişilik haklarının ihlal edildiğini düşündük. Aşağılandı, hakaret edildi. Böyle bir durumda kişi doğrudan doğruya, mahkemeye başvurabilecek. Mahkeme 24 saat içerisinde kararını verecek. Mahkemenin bu kararını 4 saat içerisinde uygulamaya konulacak. Dolayısıyla 48 saat içerisinde herhangi bir ihlal söz konusu ise TİB hiçbir şekilde devreye girmeden, mahkeme kararını erişim sağlayıcıları birliği uygulayacaktır.
Özel hayatın gizliliğinin ihlalinde ise kişi hemen TİB’e başvuracak, TİB bu başvuruyu değerlendirip, erişim sağlayıcıları birliğine gönderecek. Birlik de geçici olarak dört saat içerisinde yayını durduracak.
FİŞLEME YOK: Devletin hiçbir kurumu TİB dahil, trafik bilgilerini saklamayacak. Hiçbir kurum, ve erişim sağlayıcıları birliği, yer sağlayıcıları, içerik ile ilgili hiçbir bilgiyi tutmayacaklar. Sadece ismi, süresi, hangi tarihte olduğu, IP adresi kaydı tutulacak.
AB’YE UYUMLU: Şu andaki düzenleme, AB düzenlemesinden daha dar kapsamlı. Tamamıyla AB’deki düzenlemeyi biz
kendi tasarımıza koyduk.
AB: Yasa ciddi endişe uyandırdı
Meclis’ten geçen internet düzenlemesine Avrupa Birliği’den (AB) çifte tepki geldi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Hükümetin internet üzerindeki kontrolünü artıran kanunun Meclis’ten geçmiş olması zaten boğucu olan basın hürriyeti ortamı açısından bir geri adımdır” dedi.AB Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano “Türk halkının daha fazla şeffaflığa ihtiyacı var. Yasa mevcut haliyle ifade özgürlüğüne önemli kısıtlamalar getiriyor” uyarısında bulundu. Stano, yasanın AB kriterleri doğrultusunda gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Düzenlemeye bir tepki de Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’den geldi. Düzenlemenin internet üzerinde bilgilenme özgürlüğü açısından felaket olduğunu belirten örgüt, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, “Yasayı onaylama” çağrısı yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.