ABD Barzani arasındaki kirli oyun ortaya çıktı

ABD Barzani arasındaki kirli oyun ortaya çıktı

Irak Meclisi, Kerkük'ü Barzani'nin referandumuna dahil eden valiyi görevden aldı. Ülkede iç savaş uyarıları yapılırken Amerika'nın kirli oyunu ortaya çıktı.

Washington yönetimi Barzani ile pazarlık masasına oturdu. Bölgesel yönetime teklif "Referandumu ertele Kerkük'ü size verelim." olurken, Barzani referandumu yeniden değerlendirmeye aldı. Kentte ise gerilim tırmanıyor

 

Barzani'ye referandumun ertelenmesi için alternatif sunuldu. Pazarlık masasında Kerkük var.

Irak'taki referandum süreci Kerkük pazarlığına dönüştü. Referandumu koz olarak kullanan Irak Bölgesel Yönetimi istediği teklifi aldı.

 

Amerika, "Referandumu ertele Kerkük'ü size verelim." önerisi sundu. Barzani "Yeniden değerlendireceğiz" dedi.

Amerikan Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Brett McGurk, BM Özel Temsilcisi Jan Kubis ve İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Frank Baker, Barzani ile bir araya geldi.

Görüşmede Irak Bölgesel Yönetimi'ne hava kuvvetleri kurma sözü verildi. 300 kişilik Amerikan özel birliği de Erbil'e sevkedildi. Teklifi kabul eden Barzani, Kerkük'e çok sayıda birlik sevk etti.

Erteleme ile ilgili son karar ise 2 yılın ardından toplanacak "Kürdistan Parlamentosu"nda verilecek.

Bölgede ise tansiyon artıyor. Irak Meclisi, Başbakan Haydar el-İbadi'nin talimatıyla Kerkük Valisini görevden almıştı. Erbil yanlısı Vali Kerim'den de açıklama geldi. Kerkük'ü referanduma sokan vali, görevden alma kararını tanımayacağını söyledi.

Bir yandan da "Referandum olursa iç savaş çıkar." sesleri yükseliyor. Bağdat ve Erbil karşılıklı sert adımlar atarken Peşmerge ve Haşdi Şabi Kerkük'te karşı karşıya geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.