ABD de Türkiye de iadesini istiyor! Sezgin Baran Korkmaz kime verilecek?

ABD de Türkiye de iadesini istiyor! Sezgin Baran Korkmaz kime verilecek?

Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'ın iadesini hem ABD hem de Türkiye istiyor. Peki Korkmaz kime verilecek?

Türkiye'de kara para aklama suçundan hakkında gözaltı kararı bulunan SBK Holding patronu Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya'da gözaltına alındı.

ABD'nin talebiyle gözaltına alınan Korkmaz'ın iadesini hem ABD hem de Türkiye istiyor. Peki Korkmaz kime verilecek? Sabah yazarı Dilek Güngör, bugünkü yazısında bu soruya yanıt verdi.

 

İşte o yazı;

 

***

'Sezgin Baran Korkmaz'la ilgili Türkiye'nin bir süredir yürüttüğü soruşturma vardı. Geçen yıl SBK Holding'e operasyon yapıldı. Sezgin Baran Korkmaz ve diğer 13 kişi 'terörün finansmanı' ile suçlandı. Sonra ne olduysa Korkmaz'ın adli kontrol tedbiri kalktı. Kendisi yurtdışına kaçtı, buradaki adamları serbest kaldı. Ama ABD'de Kingston kardeşler ve Lev Aslan Dermen'le ilgili dava devam ediyordu. Sezgin Baran da İsviçre'den Avusturya'ya geçince yakayı ele verdi. Şimdi avukatları Türkiye'ye iade edilmesini istiyor. ABD Adalet Bakanlığı devreye girdi."

 

TÜRKİYE'YE İADE EDİLİR Mİ?

 

Korkmaz'ın Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği konusunda da değerlendirmede bulunan Güngör, "Hiç sanmıyorum" yanıtını verdi.

 

Göngör yazısını şu ifadelerle sonlandırdı:

 

"Zira, ABD ile Avusturya arasında 2005'te imzalanan bir 'iade' anlaşması var. 'ABDAB Suçluların İadesi Anlaşması'na göre, ABD Adalet Bakanlığı ile Avusturya İçişleri Bakanlığı arasında gerekli bilgi, belgeler gönderildikten sonra iade işlemleri gerçekleşiyor. Eğer birden fazla ülke aynı kişinin kendi ülkesine iadesini istiyorsa, 1998 Suçluların İadesi Antlaşması'nın 17. Maddesi'ne göre karar veriliyor. Yani Avusturya taleplerin bir antlaşma uyarınca yapılıp yapılmadığına, suçların her birinin işlendiği yerlere, talepte bulunan devletlerin ilgili menfaatlerine, suçların ciddiyetine, talepte bulunanlar arasında sonradan herhangi bir iade olasılığına, devletlerin taleplerinin alındığı kronolojik sıraya bakacak. Türkiye de Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'ne (SİDAS) taraf… Ancak ek protokollerin büyük bölümüne henüz taraf değil. Velhasıl, ABD'nin resmi talebinin dikkate alınması büyük olasılık… ABD'ye iade edilirse Dermen'in 130, Kingstonlar'ın 80 yıl hapse mahkum edildiği davada Korkmaz da en az 50 yıl ceza alır."

 


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.