ABD’nin Süleymani’den sonraki planı ne?

ABD’nin Süleymani’den sonraki planı ne?

Kasım Süleymani’nin öldürülmesini önceden planlayan ABD’nin Süleymani’den sonraki planının ne olduğu merak ediliyor.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, 'Trump’ın bundan sonraki adımı ne olacak?' başlıklı bir köşe yazısı kaleme aldı.

Selvi yazısında Kasım Süleymani’nin öldürülmesini önceden planlayan ABD’nin Süleymani’den sonraki planının ne olduğunun merak edildiğini yazdı.

'Tüm dünya İran’ın vereceği cevabı merak ediyor ama Ankara, Kasım Süleymani’nin öldürülmesini önceden planlayan ABD’nin Süleymani’den sonraki planının ne olduğunu merak ediyor.' diyen Selvi, 'Irak’tan çekilmeye zorlanan ABD, Erbil’e çekilip Irak Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlığını yeniden gündeme getirebilir mi?' dedi.

 

İşte Selvi'nin kaleme aldığı o yazı;

 

'Kasım Süleymani’nin hem yaşarken hem de ölümüyle İran’a büyük hizmetleri oldu. Cenazesindeki izdihamdan dolayı 50 kişinin öldüğü Süleymani, iç karışıklıklar yaşayan İran’ı birleştirdi.

Herkes İran’ın intikam alacağından emin. Ancak bunun ne zaman ve nasıl olacağı belli değil. O nedenle dünyanın gözü İran ve ABD’nin üzerinde. Trump ise stratejisini krizi tırmandırma üzerine kurmuş.

Türkiye ise gelişmelerden dolayı endişeli. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN Türk-Kanal D ortak yayınında “Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesinin Irak başta olmak üzere, bölgemizin huzur ve istikrarı açısından yarattığı yakın riskleri de kaygıyla takip ediyoruz çünkü bu iş burada bitmeyecek” demişti.

Erdoğan benzer bir değerlendirmeyi partisinin MKYK toplantısında yapıyor.

“İran’ın bölgede mezhepçi bir yayılmacılığı var. Ancak şimdi bunun tartışılacağı zaman değil. Süleymani’nin öldürülmesiyle bölgede yeni bir durum ortaya çıktı. Ona odaklanmak lazım. Bu durum Amerikalıların başvurduğu yöntemi meşru göstermez” diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni duruma ilişkin verdiği perspektif önemli. Erdoğan, ortamın yatışması için taraflarla konuştuğunu, dünyanın diğer ülkeleri ile temas halinde olunduğunu anlatıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin’le yapacağı görüşmede bu konuyu ele alacaklarını ifade ediyor. Taraflara itidal tavsiye ettiklerini anlatıyor. Serinkanlı olunması gerektiğini söylüyor. Türkiye’nin denge politikasıyla ön plana çıkacağını söylüyor. Erdoğan, serinkanlı olunması ve itidalle hareket edilmesi uyarısını Türk kamuoyu için de yapıyor. Yani sadece ABD ve İran için değil...

Bakalım Türkiye’nin çabaları bu ateşin bölgeyi yakmasının önüne geçebilecek mi?

Kasım Süleymani’yi taşıyan uçak Bağdat’a Şam’dan geliyor. Süleymani sabah Irak Başbakanı Mehdi ile yapacağı görüşme öncesinde gece yarısı Bağdat’a iniyor.

Irak’ta yükselen İran karşıtı gösterilerin sert tedbirlerle bastırılması ve hükümetteki İran karşıtlarının tasfiye edilmesi için bir planı olduğu söyleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz o akşam Trump ile bir görüşme yaptık, 4-5 saat sonra bu olay patlak verdi. Demek ki mesele planlanmıştı. Haberi alınca şok olduk” demişti.

MKYK’da da “Trump’la görüştük, birkaç saat sonra bu haberi aldık. Belli ki önceden planlıymış” diyor.

Tüm dünya İran’ın vereceği cevabı merak ediyor ama Ankara, Kasım Süleymani’nin öldürülmesini önceden planlayan ABD’nin Süleymani’den sonraki planının ne olduğunu merak ediyor.

Irak’tan çekilmeye zorlanan ABD, Erbil’e çekilip Irak Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlığını yeniden gündeme getirebilir mi? Soru bu.'

 


siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.