Ahmet YILDIZ

Ahmet YILDIZ

Erdoğan'ın İsrail politikası birden niçin sertleşti? Sabır Meşhur haklı mı çıkıyor?

Erdoğan'ın İsrail politikası birden niçin sertleşti? Sabır Meşhur haklı mı çıkıyor?

Hamas’ın 7 Ekim’de binlerce savaşçıyla, dünya harp tarihine ders olarak okutulacağı kesin olan muazzam bir askeri harekâtla adeta elini kolunu sallayarak İsrail içlerine girmesi ve askeri garnizonları basıp yüzlerce esirle dönmesi sonrası başlayan savaş, binlerce çocuk kadın sivil Filistinlinin bedel ödediği bir katliamla sürüyor. 

Türkiye AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan vasıtasıyla ilk başlarda oldukça dengeli bir politika izledi ve bu tüm çevrelerce makul bulundu. Öyle ki Erdoğan’ın en sert sözü, “Siz bir devletsiniz, terör örgütü gibi davranamazsınız” sözüydü.

Ancak İsrail’in de saldırılarının artan dozuna, savunma bakanı dahil Netenyahu’ya kadar İsrail yöneticilerinin akıl sağlığını tartıştırır biçimde garip sözlerinin eklendiği günlerde Devlet Bahçeli’nin 21 Ekim 2023 günü grup toplantısındaki konuşması bomba gibi düştü.

Bahçeli, “Eğer bugünden itibaren 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa, saldırılar durmazsa, mazlumların üzerine bombalar bırakılmaya ısrarla devam ederse, milletimle açık açık paylaşıyorum ki Türkiye süratle devreye girmeli, tarihi, insani ve inanç sorumluluğunun gereği her neyse yapmalıdır." diyerek alaya alınmasını göze alarak Türkiye’nin bu politikasına dur dedi.

MHP’nin, hükümetin dışardan ortağı ve dünya tarihinde eşine az rastlanır biçimde bir Cumhurbaşkanı’nın iktidar ortağı olmayan küçük bir partinin evine (ayağına) defalarca gittiği önemde bir güç olması dikkate alındığında, değişik düşünceler akla gelmektedir.

Bu konuşmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptırmış, kamuoyunun ve dünyanın tepkisini Bahçeli’ye yıkarak hükümeti tehlikeye atmadan ölçmek istemiştir.
Ya da yine Erdoğan hükümetin sert politika değişimine Türkiye, Bahçeli tarafından hazırlamıştır. 

Ya da diğer olasılık: Bahçeli bu açıklamayı yaparak hükümet üzerinde baskı kurmuş ve bu değişime zorlamıştır. 

SABIR MEŞHUR’UN DEDİĞİ

Olaylara ve gelişmelere tarihsel olaylarla -özellikle Arap tarihiyle- bakan ve değerlendiren, Müslüman Kardeşlere yakın olduğu için Mısır’a gidemediği iddia edilen, Türkiye’de yaşayan Mısırlı gazeteci Sabır Meşhur’un bakışı bana ilginç geldi.

(Gazze savaşı başlayınca 1.3 milyonun üzerinde izleyici üyesi olan Sabır Meşhur’unyoutube kanalı birden buharlaştı, kaldırıldı ya da geçici olarak engellendi. Sabır Meşhur Gazze’de işlerin durulmasıyla kanalının açılacağına inanıyor.)

Sabır Meşhur’un, bazı değerlendirmeleri Arap milliyetçiliğinin bazı kör noktaları yüzünden aşırı garip bulunmasının yanında çoğunun doğru çıkmamasına karşın yeni kanalında, ‘Devlet Bahçeli'nin Türkiye'ye İsrail’e girme çağrısının nedenleri?’ başlıklı videosunda ileri sürdüklerini, buraya taşımadan edemedim.

Türk gazetecilerinin hemen hemen ezberlediğimiz analizleri bitip artık ağlama pozisyonlarına geçtiği bu günlerde Sabır Meşhur’un da ‘olasılık’ dediği ama yabana atılmayacak olukça ilginç görüşleri fikir cimnastiği olabilir: 

1-ABD’nin derdi Çin’ledir. Çin ordusu Arap körfezine dayanmış, körfezi işgal etmek üzere gelmiş durumda. Cibutiyi işgal etmiş bile. 

2- ABD olaylara bütüncül bakar;  3. Dünya Savaşı’nı düşünüyor ve bu savaş ucundan başlamış durumda. 

3- Böyle bir savaşı kazanmak için Çin’in Batı’ya Avrupa’ya ordularıyla yürümesi lazım. Askeri olarak hareket ettiği zaman Hindistan arazisini geçemez. Ordusundan değil dağlık ormanlık olmasından. 

4- O zaman çöl Pakistan var. Pakistan Afganistan yolu…Pakistan ordusu iyi olsa da komutan lider hükümet siyasetçileri yok. Çin buradan kolayca geçebilir. Bu da Babülmendep körfezi, Süveyş kanalı, Basra körfezi, İstanbul boğazları, Sicilya gibi bir sürü yerde savaşmaları anlamına geliyor ki zor.

5- Diğer senaryo Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan güzergâhı. Buraları geçer ama Türkiye’ye takılır. Eğer iktidarda hala AKP veya onun devamı parti varsa Çin ordusu buraya toslayacaktır. (Sabır Meşhur’a göre “AKP Türkiye’nin belkemiğidir, kırılırsa Türkiye’nin beli kırılır.” Bu saptaması belki de bu videosuyla AKP’ye destek olmak istemiştir akla geliyor ister istemez.)

6- Bu durumda bu savaşta Kırım’dan Süveyş kanalına kadar olan bir yayıÇin’e karşısavaşta komuta edecek, yönetecek tek ordu Türk ordusudur.

7- Ordu olarak bunu başaracak tek ordudur. Arap orduları yani Mısır, Suriye, Ürdün vs. İsrail ordusunun önünden 67 savaşı başlamadan üç gün önce kaçan ordudur. ABD bu nedenle bölgenin büyük savunma hilalinin komutasını Türklere vermek istemektedir, zaten kimse de yoktur.

8- Ama Türkiye’ye de destek olacak nüfus lazımdır. Bu da Arap halkıdır. Amerika bütüncül perspektiften bakıyor. 

9- İşte Gazze’yi Türkiye kurtarırsa tüm Arap halkının sevgilisi ve lideri haline gelecektir. (Amerika İsrail’i Gazze’de iyice hırpalamaktadır ve Türkiye lehine kolayca satacaktır. Tıpkı 67’de Kahire’ye birkaç km. kaldığı ve önünde hiçbir engel olmadığı halde İsrail’i geri dönün bombalarız diyerek sattığı gibi.)

10- (Herkesin aklına İran gelmiştir. İran aslında ABD denetimindedir. Ona da Suriye üzerinden Ürdün’e girmesine izin verilecek tarihte ilk kez İran ve Türk ordusu orada birleşip müttefik olacaktır.)

*

Sabır Meşhur’un yorumsuz, söyledikleri böyle! Bakalım gelişmeler onu haklı çıkaracak mı?
 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet YILDIZ Arşivi