AK Parti kaynıyor!

AK Parti kaynıyor!

Erdoğan'ın sinyalini verdiği değişiklik illerden başladı. Parti içi tartışma görüntüsü vermemek için bazı il başkanlarından istifaları istendi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın “metal yorgunluğu” açıklamasının ardından değişiklik il teşkilatlarında başladı. Artarda beş il başkanı istifasını açıkladı. Yöneticilerin kendi kararıyla değil, Genel Merkez'in kararıyla istifa dilekçesi imzaladığı öğrenildi. İstifaya direnen il yöneticilerinin görevlerinin de ilerleyen günlerde değiştirileceği belirtildi.

Erdoğan'ın son günlerde yaptığı konuşmalarda doğruda AKP teşkilatlarına mesaj vermesi dikkat çekmişti. Değişim sinyali veren Erdoğan “Bu yıl sonuna kadar il teşkilatlarımız, ilçe teşkilatlarımız, belde teşkilatlarımızın tamamını güncelleyeceğiz. Çünkü ortada bir metal yorgunluğu var” demişti. Açıklama üzerine ilk etapta 5 ilin il başkanının istifalarını vermeye hazırlandığı haberleri çıktı.

'DEĞİŞİKLİK ELZEM GÖRÜLDÜ'

Beklenen istifaların ilki önceki gün Ağrı’dan geldi. AKP Ağrı İl Başkanı Kemal Atmaca iki yıldır sürdürdüğü görevinden istifasını açıkladı. Basın toplantısı düzenleyen Atmaca'nın açıklaması, kararın Genel Merkez'den verildiği yönünde yorumlara neden oldu. Partide yeni bir süreç yaşandığı için değişiklik yapıldığını söyleyen Atmaca şu ifadeleri kullandı: “2 yıldır ben ve teşkilatım elimizden geldiği kadarıyla partimize katkı sağlamaya çalıştık. Ancak Cumhurbaşkanımızın partimiz genel başkanlığına gelmesiyle birlikte yeni süreç başladı. Bu süreçte birtakım değişiklikler elzem görüldü. Bu değişikliklerden bir tanesi de Ağrı oldu.”

Dün de AKP Muş İl Başkanı Namık Ergün, Hakkari İl Başkanı Nurettin Fırat ve Şırnak İl Başkanı Mehmet Aşan ile AKP Aksaray İl Başkanı Abdulkadir Karatay istifa etti. Aydınlık'ın bölge kaynaklarından edindiği bilgilere göre, istifalar Genel Merkez'in talebiyle yaşandı. Değişim il başkanlıklarından başladı. Parti içi tartışma görüntüsü vermemek için yöneticiler görevden alınmadı, istifaya zorlandı.

GENEL MERKEZDEN ÜÇ KİŞİ TEMAYÜL YOKLAMASI YAPTI

Genel Merkez'den Muş'a gelen üç kişi burada temayül yoklaması yaptı. İl yöneticilerine form dağıtıldı ve il başkanı önerilerini yazmaları istendi. Açık oy gizli sayım yöntemi kullanıldı. Oy sayımı yöneticilerin yanında yapılmadı. Genel Merkez'de de Muş İl Başkanı Namık Ergün'den istifası istendi. Ergün il yönetimiyle istişare edemeden orada istifa dilekçesini imzaladı. Böylece yönetimde toplu istifanın da önüne geçildi.

6-7 aydır AKP teşkilatlarında kaynama olduğu ancak iktidar partisi olması nedeniyle tepkilerin yüksek sesle çıkarılamadığı belirtildi. Batı illerinde görevden alma ya da istifaların çok ses getireceği bu nedenle ilk aşamada Doğu-Güneydoğu illerinden tasfiyelerin başladığı değerlendiriliyor. İstifaların süreceği, direnen yöneticilerin ise görevlerinin farklı yöntemlerle değiştirileceği öğrenildi. İllerdeki değişikliklerle teşkilatlar sağlama alındıktan sonra sıranın belediye başkanlarına ve milletvekillerine geleceği belirtiliyor.

İLÇELERDE İSTİFA

İstifa eden il başkanlarından bazıları basın toplantısı düzenledi, bazıları yazılı açıklama yaptı. Yazılı açıklama yapan Namık Ergün 2015'ten bu yana yürüttüğü görevden kendi isteğiyle istifa ettiğini savundu ve “Kurucu üyeliğim devam etmektedir. Ömrümün sonuna kadar inandığım ak davanın yanında olacağım” dedi.

İl binasında açıklama yapan Nurettin Fırat da, 1 Kasım seçimlerinde Hakkari'de oyları artırdıklarını belirterek istifasının gerekçesini şöyle açıkladı: “Böyle bir başarının ardından yeni dava arkadaşlarımıza yol vermek, alan açmak, yeni ses ve nefeslerle bu yürüyüşü taçlandırmak için, bir erdem olarak gördüğüm hizmet bayrağını yeni arkadaşıma devrediyorum.”

AKP Aksaray İl Başkanı Abdulkadir Karatay da yazılı açıklamasında “Önümüzdeki kongre sürecinde il başkanlığına aday olmayacağımı ifade etmek istiyorum” dedi. Daha önce de 6 ilçe başkanı istifasını açıklamıştı. AKP Bursa İl Başkanı Cemallettin Torun da yeni kongrede il başkanlığına aday olmayacağını açıklamıştı.

Kaynak: Irmak Mete Aydınlık

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.