AK Parti kulisleri kaynıyor: Erken seçim geliyor!

AK Parti kulisleri kaynıyor: Erken seçim geliyor!

AK Parti’nin yeniden erken seçimi gündeme aldığı iddia ediliyor. Gezici Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gezici, Türkiye’nin 2018’in ilk yarısında erken seçime gitme olasılığını yüksek buluyor.

Bir yandan ABD’de yaşanan Zarrab davası bir yandan da CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Man Adası belgeleri Türkiye’nin gündemine yerleşirken, AK Parti cephesinde pek çok gelişme yaşanıyor.

Aydınlık yazarı İsmet Özçelik, yaşanan tüm bu gelişmeler çerçevesinde AK Parti’nin yüzde 50 +1’i yakalamak için hummalı bir çalışma içerisinde olduğu ancak MHP’nin açık desteğine rağmen bunu sağlayamadıklarını yazdı.

Özçelik, Aydınlık’taki köşesinden yazdığı yazıda flaş bir iddiada da bulunarak, Türkiye’nin 2018’in ilk yarısında erken bir seçimle karşılaşabileceğini de yazdı.

2018’in Nisan ayında erken bir seçim olabileceğini Genel Yayın Yönetmenimiz Hakan Sönmez’de siyasetcafe.com’da yazdığı bir yazıyla ifade etmişti.

İsmet Özçelik’in yazısı şöyle:

“AKP şu aralar harıl harıl Cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor. Yüzde 50+1 için çırpınıp duruyor. Kazanmak için formüller üretiliyor. Ancak hesap bir türlü tutmuyor.

MHP çantada keklik. Ama yetmiyor.

Bu da Beştepe’de ve AKP genel merkezinde gerilimi arttırmış durumda. Zarrab davasının yönetilememesi, ortalığa dökülen banka dekontlarına karşı yaşanan el ayak dolaşması da bundan.

Ama arayış sürüyor.

AİHM BEKLENTİSİ

Konu tartışılmasa da gözler CHP’nin 16 Nisan referandumu ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtığı davadaydı. Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen’in bir bildiği olduğu düşünülüyordu.

“Keşke AİHM referandumu iptal etse” diyenler vardı. Ciddi ciddi beklenti içindelerdi. Bunu da gizlemiyorlardı.

Ama olmadı. AİHM, CHP’nin başvurusunu, referandum konusunun AİHM Sözleşmesi çerçevesine girmediği gerekçesiyle reddetti.

AKP’den pek ses çıkmadı. Kulislere biraz kulak kabarttım, sevinç de yoktu. Bir AKP’linin deyimiyle “AİHM umudu da bitti.”

***

SARRAF DAVASI VE SEÇMEN

Türkiye Sarraf davasını tartışıyor. Peki bu dava AKP’ye oy kaybettirir mi?

Bu konuda farklı görüşler var. Ama araştırma şirketlerinin önemli bir bölümü “kaybettirmeyeceğini” düşünüyor. Nedenlerini de şöyle sıralıyorlar:

* ABD’nin Sarraf’ı kullandığı açıkça belli

* Davanın ABD’de görülmesi, milli bir hava estiriyor

* “Dava Türkiye’ye karşı bir operasyon” görüşü genel kabul görüyor

* Türkiye’de ABD’yi düşman görenlerin oranı yüzde 82. Dolayısıyla ABD’de verilecek ceza seçmeni fazla etkilemez.

HP’NİN TAVRI

Bir başka konu da ana muhalefet partisi CHP’nin Sarraf olayına yaklaşımı. CHP’nin tavrının AKP’ye yaradığını söylüyorlar.

“CHP Sarraf davasında milli davransaydı, AKP’nin Türkiye’yi zayıf düşürdüğünü, karanlık ilişkileri nedeniyle ekonomik kriz yaşandığını, Türk bankalarına kesilmesi muhtemel cezalar nedeniyle Türkiye’nin zor durumda kalacağını, dövizde yaşanan dalgalanma nedeniyle herkesin yoksullaştığını, Sarraf davası üzerinden Türkiye’ye şantaj yapıldığını, bütün bunların sorumlusunun da AKP olduğunu, ... dile getirselerdi, sonuç çok başka olurdu. Ama ABD ile birlikte hareket ettiği konusundaki şüpheler ters tepiyor” dediler.

AKP YENİDEN ERKEN SEÇİMİ DÜŞÜNÜR MÜ?

Araştırma şirketlerinin yetkilileri, CHP’nin çıkışlarının zamanlamasının yanlış olduğunu ifade ediyorlar. Zarrab davasıyla Man adasına para transferi belgelerinin eş zamanlı gündeme gelmesinin AKP’nin işini kolaylaştırdığını vurguluyorlar.

Ortaya çıkan yeni duruma dikkat çekiyorlar. AKP’nin yeniden erken seçimi gündeme aldığını iddia edenler de var.

Gezici Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gezici de böyle düşünüyor. Türkiye’nin 2018’in ilk yarısında erken seçime gitme olasılığını yüksek buluyor.

AKP’DE HAREKETLİLİK

Bu arada, AKP’de hareketlilik arttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Cuma günü kurmayları ile bir araya geldi. Bekir Bozdağ, Abdülhamit Gül, Hayati Yazıcı, Ahmet Sorgun, “Sarraf’ın Türkiye’den nasıl gittiği araştırılmalı” diyen Mustafa Şentop, Mahir Ünal, ... gibi hukukçularla seçim yasasını ele aldı. Seçim ittifakları, seçim barajı, seçim sistemi, ... konularını görüştü.

Önümüzdeki günlerde bu hareketliliğin artacağı görülüyor. Hesaplar tutmasa da AKP kulislerinde erken seçim yeniden konuşulmaya başlandı.

SİYASETİN DİLİ

Siyasetin dili iyice sertleşti. Karşılıklı kavgada bile söylenmeyecek sözler televizyon ekranlarında 80 milyonun önünde söyleniyor.

Tansiyon giderek yükseliyor.

Siyasetin dili de “erken seçim mi var?” sorusunu akla getiriyor.

AKP’de , “Yarın bugünden kötü olacak” görüşü hakim. Ekonomik krizin büyüyeceğine ve bunun oya yansıyacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu nedenle “Erken seçim en iyi seçenek” diyenlerin sayısı artıyor.

Ama bazı AKP’liler kaygılı. Şu anda yapılacak bir erken seçimi “kumar”, hatta “Rus ruleti” olarak niteleyenler bulunuyor. “Çekirge bir sıçrar, iki sıçrar, üçüncüde ...” yorumu yapılıyor.

İzliyoruz..!”

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.