Ali Hikmet İnce yazdı: "Ömercik: Feleğin Sillesi Ya Da Solan Bir Yaprak Gibi"

Ali Hikmet İnce yazdı: "Ömercik: Feleğin Sillesi Ya Da Solan Bir Yaprak Gibi"

Ömercik - Ömer Dönmez! -; Türk sinemasının en ünlü çocuk yıldızlarındandı. Hayat hikâyesi de canlandırdığı Yeşilçam senaryolarına benzedi. Dramı dibine kadar yaşadı. Alkışların vefasızlığını anladığında iş işten geçmişti.

Ömercik: Feleğin Sillesi Ya Da Solan Bir Yaprak Gibi

Ömercik - Ömer Dönmez! -; Türk sinemasının en ünlü çocuk yıldızlarındandı. Hayat hikâyesi de canlandırdığı Yeşilçam senaryolarına benzedi. Dramı dibine kadar yaşadı. Alkışların vefasızlığını anladığında iş işten geçmişti.

******

‘Ömercik’ adıyla ünlenen Ömer Dönmez de aramızdan ayrıldı. Yeşilçam’ın çocuk yıldızları arasında en bilinen, en aranılan, en çok kazanan, ama yaşam filmi ‘pek mesut’ bitmeyendi. İlk ve son röportajında dediği gibi; ‘Mutlu başlayan hayat yolculuğu, yıllar geçtikçe renk değiştirmiş; çileye dönüşmüştü!’

aysecik-ile-omercik.jpg

Ömer Dönmez; Ayşecik’in - Zeynep Değirmencioğlu’nun! - küçük teyzesi Gülşen Hanım’ın biricik oğluydu. 13 Ağustos 1959 Sakarya doğumluydu. Üçü kız, dört kardeşin üçüncüsüydü. Dedesi, şehrin tanınmış şekerleme imalatçısıydı. Babası da şekerci dükkânı çalıştırırdı. Orta halli, kendi yağı ile kavrulan ailenin üyesiydi.

- Hollywood’un Çocuk Yıldızlarına Benzetilirdi… -

aysecikle-omercik-filminin-afisi.jpg

Ömer; beyaz tenli, mavi gözlü, sarı saçlı, ince hafif çekik gözlü, narin yüz hatlarıyla Hollywood’dan çıkıp gelmiş çocuk yıldıza benzetilirdi. Girdiği ortamda hemen tanınır; dikkatleri üzerinde toplardı. Fotojenisi yüksekti. Beyaz perdede şans verilirse; kendinden bahsettirebilirdi.

Küçük Ömer’deki farklılığı ilk gören/fark eden, büyük teyzesinin kocası, ‘Ayşecik’ karakterini çizen; bir dönemin çok ünlü senaristi Hamdi Değirmencioğlu’ydu. Biricik kızı Zeynep Değirmencioğlu’nun adını Yeşilçam sinemasına unutulmayacak şekilde yazdırmıştı.

hayat-hikayesini-anlattigi-kitabinin-kapagi.jpg

Çocuk yıldızların filmlerinin hâsılat rekorları kırdığı dönemdi. Kemalettin Tuğcu’nun aynı adlı romanından alınan; Hamdi Değirmencioğlu, Memduh Ün ve Ertem Göreç’in senaryosunu yazdığı; yönetmenliğini Memduh Ün’ün üstlendiği; Muzaffer Aslan’ın yapımcısı olduğu, 1960 yılı yapımı Ayşecik filmi kasaları doldurmuştu. - Filmin diğer başrol oyuncuları Muhterem Nur, Turgut Özatay ve Leyla Sayar’dı! - Değirmencioğlu ailesinin başına devlet kuşu konmuştu. Hamdi Bey; kızının rol alacağı, seri halde çekilen Ayşecik filmlerinin değişmez senaristiydi. Erkek güzeli yeğeni Ömer’i de İstanbul’a götürecek; şöhret kapılarını aralamasına ve bol para kazanmasını sağlayacaktı.

- Yeşilçam’ın Yolunu Ses Dergisi Açtı… -

omercik-1-001.jpg

Küçük Ömer; 1964’de, Ses dergisinin düzenlediği ‘Çocuk Yıldız Adayları Yarışması’na katıldı; 2. seçildi. Hamdi Bey’in iddiasına göre; ‘birincilik hakkı’ydı. Ama yine de Yeşilçam’ın kapılarını zorla(n)madan açtı. Daha 5 yaşındayken; başrole çıktı. 1965’de, Cüneyt Arkın ve Hülya Koçyiğit’in hemen yanında adı yazıldı. Filmin adı: ‘Sevgim ve Gururum’ idi.

Yeğeni Zeynep de sinemaya 2 yaşında girmiş; ‘Papatya’ adlı kurdele ile kamera karşısına geçmişti. Aile - adeta! - doğuştan sinemacıydı!

omercik-fatma-girikle-artik-sevmeyecegim-filminin-bir-sahnesinde.jpg

Kısa sürede adını duyurdu. Zeynep Değirmencioğlu ile aranılan/sevilen ikili oluşturdu. ‘Yedi Cüceler ve Pamuk Prenses’, ‘Ayşecik’le Ömercik’, ‘Hayat Sevince Güzel’, ‘Seni Bekleyeceğim’ gibi yapımlarla adı/şöhreti pekişti. Türkiye’nin en çok kazanan çocuk yıldızıydı. Kendi ifadesine göre ücreti; film başına 20 bin liraydı. Babası son model otomobil almış; velinimeti, biricik oğlunun şoförlüğüne girişmişti. Ömercik; okulu da asmış; bütün vaktini film setleri arasında harcamaya başlamıştı. Cüneyt Arkın, Ayhan Işık, Ediz Hun, İzzet Günay, Tarık Akan, Metin Serezli, Türkan Şoray, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit, Sema Özcan vb. gibi ünlü isimlerin rol arkadaşıydı. Gazetelerde, dergilerde boy boy resimleri yayınlanır; gösterime girecek filmlerinin haberleri yer alırdı.

- Parklarda Değil Filmlerde Oynadı… -

omercik-filiz-akin-ve-metin-sezerli-ile-reyhan-filminde.jpg

‘Çocukluğumu yaşayamadım,’ diyecekti. ‘Sokaklarda, parklarda değil, filmlerde oynadım!’ Haftada bir film bitirdiği olurdu. Filmleri hep felaketlerle başlar; mutlu sonla tamamlanırdı. Sonuçta hep kötüler kaybeder; iyiler kazanırdı. Kurdele boyunca ağlayan, mutsuz çocuk; hitam yaklaştıkça aradığı huzura/mutluluğa kavuşurdu. Yapımların - değişmeyen! - ana teması: Ailenin dağılmasını engellemek; ayrılmışlarsa birleştirmekti.

Yıllar su gibi akıp geçti. Setten sete koşan küçük Ömer; eğitimine gereken zamanı ayır(a)madı. Maçka İlkokulu’nu bitirmiş; ortaokul 2. sınıfta devamsızlıktan kaydı silinmişti. Okul arkadaşları arasındaki adı: ‘Artist!’ti. Bir bilgiye göre Marmara Koleji, diğer bilgiye göreyse ABC Lisesi’nin orta kısmı eğitim hayatının son durağıydı.

omercik-yildiz-tezcan-ile-zehirli-cicek-filminin-bir-sahnesinde-1967.jpg

Şöhret, yaz yağmuruna benzerdi. Kısa ve etkin sürer; sonra da kayboluverirdi. Ömercik de çocuk yıldızların değişmeyen kaderini yaşadı/tekrarladı. Büyüdükçe; popülerliğini ve yapımcıların ilgisini yitirdi. 13 yıl sinemada görünmüş; 65 filme imzasını atmıştı. Hemen her tipe hayat vermişti. Dilenci, yankesici, müzisyen, hamal vb. canlandırmalarda başarılıydı. Özellikle Ediz Hun’la oynadığı bir filmde, ‘Size amca diyebilir miyim, amca?’ repliği dillere düşmüştü.

- 4 Ticari Taksinin Sahibiydi… -

omercik-doneminin-cocuk-yildizlariyla-bir-arada.jpg

Küçük Erkan; Türk sinemasının ilk çocuk yıldızıydı. Başrolünde oynadığı ‘Göçmen Çocuk’, ilk yerli çocuk filmi kabul edilirdi. Ömercik de aynı ekolün devamı ve önemli üyesiydi. Küçük Erkan’ın aksine, hatırı sayılacak paralar kazanmıştı. Ama tutamamıştı: ‘Elimize geçeni yedik; geleceği düşünemedik,’ diyecekti.

Ömercik; İstanbul’da teyzesinin evinde kaldı. Ailesi, 5. sınıfa giderken; Adapazarı’ndan İstanbul’a taşındı. Selimiye Kışlası’nın yanına, Çiçekçi semtine yerleştiler. Babası asıl mesleği şekerciliği bıraktı. Oğlunun kazandığı paralarla 4 ticari taksi alıp işletmeciliğe koyuldu. Ömerciğin özel şoförlüğüne de devam etti.

Ömercik, babasının yanına daha sık gitmeye başladı. Üsküdar’daki taksi durağında zaman geçirdi. Film çalışmalarına ayırdığı vakti azalmıştı. Şoförlük yapmayı kafasına koydu. Ehliyet alıp, ailesine yardım edecekti. ‘Çorbada tuzumuz olsun,’ diyecek; direksiyon sallayacaktı. Durakta kendisine, ‘Yanık Ömer’ denilecekti.

turkan-soray-cuneyt-arkin-munir-ozkul-ve-omercikin-bas-rollerini-paylastiklari-artik-sevmeyecegim-filminden-bir-sahne-1966.jpg

- Kara Gününde Tek Dostu Filiz Akın’dı… -

Ehliyetini alışının üzerinden bir yıl geçmeden hayatını karartacak sürprizle karşılaştı. Arabanın kelebek camının vidasını tornavida ile sıkıştırmak istemiş; kayan alet sol gözüne girmişti. Duraktaki arkadaşlarınca, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Göz Kliniği’ne kaldırıldı. Acil servis ve bölüm doktorları ellerinden gelen çabayı/itinayı gösterdi. Hastane günlerinin yegâne destekçisi/dostu Filiz Akın’dı. Yeşilçam’ın Avrupalı iyilik perisi, Ömercik’e elinden geldiğince yardım etti. Diğer kara gün dostu da: yeğeni Zeynep Değirmencioğlu’ydu.

Sol gözündeki sargı açıldığında, her iki kadim ahbabı yanı başındaydı. Yeşilçam’ın hiçbir şöhreti telefonla bile durumunu sormamıştı!

Bir grup açıkgözün istismarıyla karşılaştı. Ömercik için yardım gecesi düzenleyeceklerini ve tedavi masraflarını karşılayacaklarını söyleyen uyanıkların kurbanı oldu. Sahte makbuzlarla para topladıkları iddia edilen çete üyeleri sırra kadem bastı. Olay soruşturma konusu yapıldı; Ömercik’in suçsuzluğunu ispat etmesi zaman aldı.

Kapalıçarşı’da hazır giyim imalatı yapan eniştesinin yanında çalıştı. Kendi pantolonlarını dikebilecek ustalığa erişti. Tam dikiş tutturacakken; bir kaza daha geçirdi. Bindiği motosikletten düştü; her iki ayağı kırıldı. 1.5 sene yatağa bağlı kaldı; yürüyemedi.

- Avşa Adası’nda Kantin Çalıştırdı… -

Hayat pahalıydı; tedavi masrafları ve ev giderleri için para gerekliydi. Babasının emekli maaşı ve taksilerin kazancı yetersiz kaldı. Arabalar sırayla elden çıkarıldı. Ömer, yeniden yürümeye başlayınca; çalışması kaçınılmazdı. Şoförlük yapamazdı. Avşa adasında bir büfe devraldı; hamburger, tost, meşrubat satarak para kazanmaya uğraştı.

Sonra da yeğeni Zeynep Değirmencioğlu’nun Göztepe’deki emlak ofisinde iş buldu.

Türk sinemasının ünlü çocuk yıldızı Ömercik hiç evlenmedi. Selimiye’de ailesiyle oturdu. Röportaj, film, dizi önerilerini geri çevirdi.

1994’de, Kanal D’de bir belgesele konu edildi. Hayat öyküsü anlatıldı; adı: ‘Feleğin Sillesi’ydi. Hayatını, Tarık Akan ve Fatma Girik’le oynadığı ‘Solan Bir Yaprak Gibi’ filmine benzetirdi. ‘Rol aldığım filmlerde hep iyiler kazanırdı. Ben gerçek hayatta hep kaybettim,’ diyecekti.

Son defa Türkan Şoray ve Şener Şen ile kamera karşısına geçti; ‘İkinci Bahar’ dizisinde kuruyemişçi rolüne hayat verdi.

Son günlerinde yakınlarının yardımı ve ‘Ömercik’ kitabının geliriyle geçinmeye uğraştı. Hayatını anlatan eseri Ahmet Ekin yazmış; ücret almamıştı.

Ömercik de son rolünde, kitabının dağıtımını/satışını yapan eski ama hâlâ ünlü aktörü canlandıracaktı.

 

Ali Hikmet İNCE

siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.