Almanya Başbakanı Merkel’den Sürpriz Türkiye Açıklaması Aklı Başına Gelmeye Başladı

Almanya Başbakanı Merkel’den Sürpriz Türkiye Açıklaması Aklı Başına Gelmeye Başladı

AB Zirvesinde konuşma yapan Almanya Başbakanı Merkel, göçmenler konusunda Türkiye'nin birliğe katkıda bulunduğunu açıkladı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB'nin 28 üyesi devlet ve hükümet başkanları bir araya getiren zirve başladı.

AB Konseyi binasında yapılacak olan zirve programına göre, liderler ilk oturumda, sığınmacılar, Avrupa’nın dijitalleşmesi, güvenlik ve savunma konularına yoğunlaşacak. 

Yapılacak çalışma yemeğinde ise Türkiye ile ilişkiler, Kuzey Kore'nin nükleer programı ve İran nükleer anlaşması gibi dış ilişkiler konuları değerlendirilecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un gelecekteki ticaret anlaşmaları konusunda görüşlerini açıklamasından sonra İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit müzakerelerine ait görüşlerini paylaşacak.

Zirvenin ikinci günü sabah saatinde AB'de iş birliği alanlarını çoğaltma yöntemleri tartışıldıktan sonra, toplantıdan İngiltere ayrılacak.

Bu bölümde, 27 AB üyesi ülkenin liderleri İngiltere'nin AB'den çıkış zamanını Brexit'e odaklanacak.

Oturumda, müzakerelerdeki son durum ve İngiltere'deki AB kuruluşlarının ayrılık sonrasında hangi ülkelere taşınacağı konular ele alınacak.

Zirve öncesi liderler gündeme ait gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye sığınmacılar konusunda olağanüstü işler yapıyor"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün ele alınacak dış politika konuları arasında İran ile yapılan nükleer anlaşma ve Türkiye'yle ilişkilerin olduğunu anımsattı.

Türkiye konusunu kendisinin gündeme alınmasını istediğini belirten Merkel, Türkiye'deki gelişmeleri, bizim demokrasi anlayışımıza göre olumsuz olarak değerlendiriyoruz.

Bu sadece çok sayıda Alman'ın tutuklu olmasından dolayı değil, Türkiye'deki hukuk devletine dair gelişmelerin tümünün benim görüşüme göre yanlış yöne doğru gitmesinden kaynaklanıyor. 

Bu konuda büyük endişe duyuyoruz.

AB'nin Türkiye'ye katılım öncesi yapmış olduğu mali yardımların kısıtlanması konusunda çaba sarf edeceğini söyleyen Merkel, burada herkesin görüşünü dinleyeceklerini çünkü AB Konseyi'nin bu konuda ortak hareket etmesinin önemli olduğunu söyledi.

Diğer taraftan da Türkiye'nin sığınmacılarla ilgili "olağanüstü işler" yaptığını dile getireceğini söyleyen Merkel sözlerini şöyle devam etti:

Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşmanın ışığında bazı taahhütlerde bulunduk.

Verdiğimiz 3 milyarın yanı sıra gelecek seneler için ek olarak 3 milyar daha vaad etti.

Bu sözü yerine getirmeliyiz. Bu para zor şartlar altında yaşayan sığınmacılara yarayacaktır. 

Bir defa daha söylüyorum, Türkiye sığınmacılar konusunda olağanüstü işler yapıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.