Alperen Ocakları Başkanı’na hapis cezası

Alperen Ocakları Başkanı’na hapis cezası

Neve Şalom Musevi Sinagogu kapısına, 20 Temmuz 2017’de düzenlenen protesto sırasında tekme ve taş attığı iddia edilen Alperen Ocakları Vakfı İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican, 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

20 Temmuz 2017 tarihinde düzenlenen eylemlerde, Karaköy’de bulunan Neve Şalom Sinagogu kapısına tekme ve taş attığı iddia edilen Alperen Ocakları Vakfı İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican, ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 50’nci Asliye Ceza Mahkemesi’de yapılan duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Kürşat Mircan katılırken, Türkiye Hahambaşılığı Vakfı’nı ise avukatı temsil etti.

Savunmasını yapan Kürşat Mican, olay günü İsrail Devleti’nin Filistin halkına yaptığı uygulamalar nedeniyle Türkiye’deki Musevi vatandaşların bu konuda tepkisiz kalmamalarını sağlamak maksadıyla Alperen Ocakları tarafından böyle bir eylemin düzenlendiğini söyledi. Bu eylemde halk arasında korku, panik yaratmak veya kin ve düşmanlığı tahrik etmek gibi bir niyetlerinin olmadığını belirtti. Mican, eylemlerin olduğu günlerde Musevilerin ibadetlerini engellemek gibi bir niyetlerinin olmadığını da vurguladı. Eylemin ardından güvenlik kameralarını inceledikten sonra kendileriyle ilgili olmayan bazı kişilerin sinagogun kapısının tekmelendiği ve taşladığını gördüğünü söyleyen Mican, güvenlik güçlerinin bu mahalde olmadıklarını belirtti. Sinagoga taş atan şahısların kendileriyle alakası olmadığını söyleyen Mican, bu olayları yönlendirmesinin söz konusu olmadığını ifade ederek suçsuz olduğunu ve beraatini istediğini söyledi.

Türkiye Hahambaşılığı Vakfı’nın avukatı Abdulvahit Kaya’nın, sinagogda görevli polislerin etkisiz hale getirildiğine yönelik bir bilgileri olup olmadığı sorusunu yönelttiği Mican, polislere müdahalelerinin olmadığını ve kendilerini de görmediklerini aktardı.

Mahkeme, tutuksuz yargılanan Mican’ın ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verirken, sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, yargılama sürecindeki davranışlarını göz önünde bulundurarak yasal indirim uygulamadı. Ayrıca, geçmişi ve daha önceden 3 aydan fazla hapis cezasını gerektirir mahkumiyeti bulunması nedeniyle sanığın cezasının ertelenmesi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması yoluna da gitmedi.

Mahkeme, sanık hakkında, ‘ibadethane ve mezarlıklara zarar vermeye azmettirmek’ ve ‘halk arasında korku ve panik yaratmak maksadıyla tehdit suçu ile inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engellemeye azmettirme’ suçlarından yasal koşullar oluşmadığından beraatine karar verdi.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.