Anayasa Mahkemesi onayladı Milletvekillerine çifte maaş

Anayasa Mahkemesi onayladı Milletvekillerine çifte maaş

Anayasa mahkemesi milletvekillerinin emekli olduktan sonra üniversitelerde çalışsalar da emekli vekil maaşını almaya devam etmelerini yasalaştırdı.

2017 yılı haziran ayında TBMM'de Zeytincilik kanununa madde eklenerek, akademisyen vekillerin çifte maaş almaları yasalaştı.

Sözcü'den Asuman Aranca'nın haberine göre; yasanın iptal istemi için yapılan başvuru ise, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan'a rağmen dün reddedildi.

Akademik unvanlı doktor, doçent ya da profesörler, herhangi bir meslekten emekli olduktan sonra, üniversitede öğretim üyeliği yaparsa, emekli maaşları kesiliyor. Milletvekilleri ise yasal düzenleme ile kendilerine ayrıcalık tanıdılar ve üniversitelerde çalışsalar da emekli vekil maaşını almaya devam ediyorlar.

Bu yasanın iptali için CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne açtığı dava karara bağlandı.

AYM Başkanı Zühtü Aslan ile üyeler Engin Yıldırım, Kadir Özkaya ve Şevki Hakyemez, “Kanun Anayasa'da yer alan eşitlik ilkesine aykırı, sosyal güvenlik sistemi deliniyor, haksız ayrımcılık yaratıyor, yasa iptal edilmeli” dediler.

Ancak AYM'nin diğer 10 üyesinin oyu ile iptal istemi reddedildi.

'HANGİ YÜZLE ARKADAŞLARINA BAKACAK?'

Bu yasa teklifi TBMM'de görüşülürken söz alan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, “Vekil öğretim üyeleri, emekli olup üniversiteye dönünce hangi yüzle arkadaşlarına bakacak? Onlar tek siz çift maaş alacaksınız. Emekli maaşı yetmediği için kamuya dönen garibanın emekli aylığı kesiliyor ama emekli vekillerin kesilmeyecek, yazıklar olsun” demişti.

 

 

 

SİYASETCAFE.COM

 

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.