Avustralya Hükümeti uyardı: "Mega felaket geliyor kaçabilen kaçsın"

Avustralya Hükümeti uyardı: "Mega felaket geliyor kaçabilen kaçsın"

Avustalya'da mega felaket alarmı! 250 bin kişiye evlerinizi terk edin uyarısı yapıldı.

40 derecenin üzerine çıkan sıcaklıklar ve şiddetli rüzgarlar yüzünden ülkedeki büyük bir alana yayılan yangın nedeniyle "çok yüksek yangın uyarısı" yapıldı. 250 bin kişiye evlerini terk etmeleri uyarısı yapıldı.

Avustralya Başbakanı Morrison orduya talimat verdi ve "hemen harekete geçmeye ve desteklemeye hazır olacaklarını" belirtti. Yetkililer 'Kaçabilen kaçsın' açıklamasında bulundu.

Eylül ayından beri Avustralya’da yaşanan rekor sıcaklıklar sonucunda oluşan kuraklık yüzünden çıkan, tüm kıtayı saran ve alevlerin yüksekliğinin kimi zaman 70 metreyi aştığı yangınlar geçtiğimiz hafta da yoğunlaşmıştı ve tüm dünya gözlerini bu kıtaya çevirmişti. Yangınların sonucunda en az 26 kişinin öldüğü, milyonlarca hayvanın yanarak öldüğü bunların birçoğunun ise soyu tükenmekte olan canlılar olduğu kayıtlara geçti. Avustralya’da çok sayıda yerleşim yeri boşaltıldı. Onlarca kayıptan ise halen haber alınamıyor.

 

koala-min.jpg

Kasım ayının başından bu yana, kasıtlı olarak yangın çıkardıkları gerekçesiyle 24 kişi gözaltına alındı. Söz konusu şüpheliler, 21 yıla kadar hapis cezası alabilir.

New South Wales eyaleti hükümeti yangınlardan zarar gören yerleşim birimlerinin yeniden inşası için 1 milyar Avustralya doları (690 milyon Amerikan doları) ayırdıklarını duyurdu. Merkezi hükümet de 2 milyar Avustralya doları yardımda bulunacağını açıklamıştı.

İngiliz Daily Telegraph gazetesine göre Avustralyalı uzmanlar, Yeni Güney Galler eyaletindeki yangınların rüzgarın etkisiyle Victoria'daki alevlerle birleşerek bir 'mega yangına' dönüşebileceğini söylüyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'dan gelen uydu fotoğrafları, Avustralya'da soyları tehlike altında olan pek çok hayvan türüne ev sahipliği yapan Kanguru Adası'nın üçte birinin yandığına işaret etmekteydi. Güney Avustralya eyaletine bağlı Kanguru Adası, denizaslanları, koala, ornitorenk ve kıtaya özgü pek çok kuş türüyle biliniyor. Uzmanlar, adada en az 25 bin koalanın öldüğünü belirtiyor.

 

nasa-avustralya

Öte yandan Güney Avustralya'da 10 binden fazla deve çok fazla su içmelerini engellemek için helikopterden vurularak öldürüleceği açıklanmıştı.

Ülke genelindeki toplamda 1,2 milyon olduğu tahmin edilen deve sayısını kontrol altına almak için yürütülecek operasyonunun beş gün sürmesi planlanıyordu.

BBC'de yer alan habere göre ise binlerce deve öldürüldü ve katliama bazı atlar da dahil edildi. Develerin öldürülmesine sosyal medya kullanıcılarından çok sert tepki geldi.

deve-min.jpg

Develer Avustralya'ya 19. yüzyılda Hindistan, Afganistan ve Orta Doğu'dan İngiliz yerleşimciler tarafından getirilmişti.

Avustalya’daki orman yangınları o kadar korkunç bir hal aldı ki yükselen dumanlar, Şili ve Arjantin'den bile görülmeye başlandı. Dumanlar Pasifik Okyanusu üzerinden 11 bin km yol kat ederek Şili ve Arjantin'e ulaştı. Hayvan ölümlerinin önlememesi tüm dünya basınında büyük yankı uyandırdı.

Avustralya’daki yangının çıkmasının ve bir türlü söndürülememesinin nedeni yazların daha uzun, sıcak ve kuru geçmesiyle, tarımsal alanların daha kuru bir hale gelmesi ve bu sebepten daha kolay tutuşup daha hızlı yayılması.

Yazın normalden sıcak geçmesindeki bir diğer etken ise Hint Okyanusu'nda görülen çift kutuplu iklim olayı. Hint Okyanusu Dipolü olarak adlandırılan olayda deniz üst yüzeyi sıcaklıkları batı tarafında daha yüksekken, doğu tarafında daha serin oluyor. Bu iki taraf arasındaki sıcaklık farkı bu yıl son 60 yılın zirvesinde.

 

Bunun sonucu olarak da doğu Afrika'da ortalamanın üzerindeki şiddette yağmurlar ve seller görülürken, güneydoğu Asya ve Avustralya'da kuraklık yaşanıyor. Yetkililer 4 aydan uzun süredir devam eden yangınların, ciddi bir yağış olmadığı sürece söndürülemeyeceğini belirtiyor. Geride bıraktığımız Pazartesi günü yağmurlar başlasa da yeterli gelmediğini ve bu yağmurların 8 katının daha lazım olduğunu belirtiyor uzmanlar.

Halihazırda Yeni Güney Galler'de 130 farklı noktada orman yangınları sürüyor, yangınların yaklaşık 50'si kontrol altına alınamadı.

Yangınlar, ciddi oranda hava kirliliğine de yol açıyor. Başkent Canberra şu anda dünyada hava kirliliğinin en fazla olduğu kent durumunda.

Dumanların bölgedeki yüksek yerlerde kar örtüsü üzerinde bir karbon tabakası oluşturabileceği belirtiliyor. Bu tabakanın karların erimesini hızlandırarak küresel deniz seviyesini yükseltebileceğinden endişe ediliyor.

Avustralya'da normalde en fazla yangın Ocak ve Şubat aylarında görülüyor. Yangınlar, yağış mevsimiyle birlikte havaların serinlemeye başladığı Mart'a kadar devam ediyor.

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

Avustralya'daki yangın görüntüleri hafızalardan yıllarca çıkmayacak

Avustralya'daki yangın görüntüleri hafızalardan yıllarca çıkmayacak

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.