Azerbaycan-Türkiye koridoru haritası yayınlandı: Rusya ve İran detayı dikkat çekti

Azerbaycan-Türkiye koridoru haritası yayınlandı: Rusya ve İran detayı dikkat çekti

44 günlük savaşın ardından imzalanan barış anlaşmasının gereği olan Azerbaycan-Türkiye arasında doğrudan bir ulaşım köprüsü kurulmasının detayları ortaya çıktı. Açıklanan haritada dikkat çeken ayrıntılar var.

İşgalci Ermenileri topraklarından çıkarmak için başlatılan operasyonda büyük bir başarı elde eden Azerbaycan, 44 günlük savaşın sonunda 10 Kasım 2020’de barış anlaşması imzalamıştı.

Putin, Paşinyan ve Aliyev tarafından imzalanan barış anlaşmasında en önemli konu, Türkiye ile Azerbaycan’ın, “Zengezur’dan geçecek bir koridor ile bağlanması maddesiydi.

Yaklaşık 2 ay sonra 9 Ocak 2021’de Moskova’da bir araya gelen Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan heyeti, bu geçiş koridoru ile ilgili görüştüler.

Putin, Paşinyan ve Aliyev arasında geçen toplantı sonrası detaylı bir açıklama yapılmadı, ancak Rus basını tarafından yayınlanan harita, açılacak koridor ile ilgili önemli bilgiler ve detaylar içeriyor.

 

TÜRKİYE- AZERBAYCAN ARASINDA TRANSİT ULAŞIM KORİDORU

Yayınlanan haritada, Türkiye ve Azerbaycan’ı bağlayacak olan demiryolu ve transit karayolu güzergahları görülüyor.

Haritaya göre, Iğdır-Bakü arasında yapılması planlanan demiryolu, şimdi Ermenistan topraklarında bulunan tarihi Türk yurdu “Zengezur’dan geçecek. İran sınırı boyunca ilerleyecek olan yol, Bakü’ye kadar ulaşacak.

Rus basınında yayınlanan haritadaki yer isimlerini ve detayları Türkçe olarak yayınlıyoruz.

 

azerbaycturkiye-demiryolu-harita.jpg

 

Haritada, Azerbaycan ve Türkiye arasında kurulacak bağlantı (turuncu çizgi) ile gösteriyor. Haritaya göre siyah çizgi demiryolu hatlarını, mavi çizgi planlanan hatları, yeşil çizgi Rusya-Ermenistan-İran bağlantısını, turuncu ise, Azerbaycan-Türkiye bağlantısını gösteriyor.

RUSYA-ERMENİSTAN-İRAN BAĞLANIYOR

Haritadaki proje hayata geçince, Erivan- Rusya arasında transit demiryolu ve karayolu ile enerji nakil hatları kurulacak. Erivan'dan başlayan demiryolu, Azerbaycan topraklarından geçtikten sonra kuzeyden Rusya ile birleşecek.

Yine aynı projeye göre, Ermenistan-Rusya hattı, başka bir hat ile İran'a bağlanacak.

Böylelikle Rusya, Ermenistan ve İran ile doğrudan ulaşım bağlantısı kurmuş olacak.

 

RUSYA VE İRAN DETAYI

Bu haritada başka bir gerçek de dikkat çekiyor. Anlaşmanın ilk günlerinde hiç konu edilmeyen Rusya-Ermenistan ve Rusya-İran bağlantısının kurulduğu görülüyor. Ermenistan ve İran ile kara sınırı bulunmayan Rusya bu sayede hem Ermenistan ile doğrudan bağlantı kuracak, hem de İran üzerinden denize açılma imkanına kavuşacak.

 

YAZARIMIZ VOLKAN AYDEMİR BU DETAYI DAHA ÖNCE YAZDI

Volkan Aydemir dün siyasetcafe’de yayınlanan köşe yazısında, Rusya’nın bu kazanımlarını kaleme almıştı. Aydemir “Karabağ savaşının kazananları” başlıklı yazısında şunları ifade etmişti:

 

Rusya'nın Paşinyan üzerinde bir plan yapmasına ve Ülkesini SSCB sınırlarına genişleterek yayılmak isteyen ve Suriye Akdeniz hattıyla karayolu bağlantısı isteyen Putin'e de birden çok fırsat doğurdu.

Daha önceki yazılarımda belirtmiştim 2. Karabağ savaşı çok iyi planlanmış birçok amaç içeren bir askeri harekattı. Öyle olmasa ateşkes antlaşmasından sadece ondört dakika sonra Rusya bölgeye Barış gücü askerini nakletmiş olur muydu?

Rusya Güney Kafkasya'da şimdilik Barış gücü sıfatıyla bulunarak Ermenistan taşeronluğunda ABD varlığını engellemiş oldu, İran'ı devre dışı bırakarak AB ülkelerinin ve özellikle Fransa'nın söz sahibi olmasını engelledi. Planın Başından beri Putin, Sayın Erdoğan ve Sayın Aliyev Tahtada satrancı birlikte oynadılar.

Gelelim üçlü görüşmeye:

Zengezur'un güneyinden, sınır boyunca 40 km uzunluğunda yaklaşık 7-10 km derinliğinde Rusya kontrolünde bir tampon bölge olacak. Bu bölgeden yer altından enerji hatları ve en az 4+4 şeritli otoyol yapılması planlanmış hatta 2020'nin başlarında fizibilite çalışması bile yapılmıştı.

 

HARİTADA KARABAĞ RUSYA’NIN KONTROLÜNDE GÖSTERİLDİ

Rus basının yayınladığı haritada bir skandal detay dikkatlerden kaçmadı.

Uğruna binlerce şehit verilen ve “Karabağ Azerbaycan’dır” diye yola çıkılan savaşın sonunda, Karabağ’ın Rus kontrolünde olduğu iddia edildi.

Haritada yayınlanan o skandal detayı ayrıca sizlere sunuyoruz.

 

harita-rus.JPG

 

Burada Hankendi’nin de bulunduğu Karabağ bölgesi için Rusça şu ifadeler yer alıyor:

Rus barış güçleri tarafından kontrol edilen bölge”

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.