Bakan Ağbal’dan “asgari ücret” açıklaması

Bakan Ağbal’dan “asgari ücret” açıklaması

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda alınan kararla pazarlıklar başlamadan, 2018 yılında uygulanacak olan asgari ücretin maliyeti 100 TL artış gösterdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2 yıldır uyguladıkları çalışan başına 100 TL’lik asgari ücret desteğini sonlandıracaklarını açıklaması, asgari ücret pazarlıklarını da yakından etkileyecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda alınan kararla pazarlıklar başlamadan, 2018 yılında uygulanacak olan asgari ücretin maliyeti 100 TL arttı.

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücretin 2018 yılında kaç lira olarak uygulanacağına, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu karar verecek. Komisyonun çalışmalarına aralık ayı itibariyle başlaması ve ay bitmeden sonuçlandırması bekleniyor. Hala asgari ücret net 1404 TL olarak uygulanıyor, işverene toplam maliyet ise 2 bin 88 TL düzeyinde görünüyor.

-“DEĞİŞKENLER DİKKATE ALINMALI”-

Öte yandan işverenler, istihdam desteğinin yanı sıra, Türkiye’nin koşullarının da 2018 yılı asgari ücreti belirlenirken dikkate alınmasını istiyor. TİSK Genel Başkanı Kudret Önen işverenlerin bu taleplerini “Önümüzdeki günlerde yapılacak 2018 yılı asgari ücret tespit çalışmalarında enflasyon tek belirleyici olmamalı, işsizlik oranları, verimlilik artışı, küresel, ekonomik ve siyasi gelişmeler, ekonomik riskler, rekabet gücü gibi belirleyici diğer değişkenler de dikkate alınmalıdır” sözleriyle ifade etmişti.

Geçen yıl asgari ücretin 1600 TL olması talebiyle oturan Türk-İş ise; henüz yeni asgari ücret için talebini belirlemedi. Türk-İş yönetiminin önümüzdeki günlerde toplanarak, yeni asgari ücretle ilgili taleplerini netleştirmesi bekleniyor. Kulislerde ise 2018 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 7’in asgari ücret görüşmelerinde belirleyici olabileceği söyleniyor.

-“TAHMİNLERİN DEĞİŞMESİ BAŞARISIZLIKTAN DEĞİL ŞARTLARDAN”-

Kur ve enflasyondaki artışlar nedeniyle OVP hedeflerinin şimdiden geçersiz kaldığı eleştirilerine ise MALİYE Bakanı Naci Ağbal, “Tahminlerin değişmesi başarısızlıktan değil şartlardan” cevabını verdi.

Ağbal, önemli olanın kur ve enflasyon değil büyüme olduğunu ifade etti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ağbal, şunları söyledi:

“Kur seviyesi değişebilir. O günkü yapmış olduğunuz tahminlerden farklı bir kur seviyesi arz ve talep dengeleri içinde oluşabilir. Yine enflasyon tahminleri sonraki gelişmeler karşısında değişebilir. Bir ülkenin ekonomisinde orta ve uzun vadede asıl kalıcı olan ve esas takip edilmesi gereken husus reel büyümedir. Eğer bir ülkede reel büyüme varsa, bu ekonominin orta ve uzun vadede küresel ekonomi içinde alacağı payı işaret eder.”

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.