Bakan Pakdemirli'den ithal soğan açıklaması Millet taş mı yesin?

Bakan Pakdemirli'den ithal soğan açıklaması Millet taş mı yesin?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son günlerde çok tartışılan soğan ithalatı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Son günlerde çok tartışılan soğan ithalatı konusunda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Her ülkede bazı ürünlerle ilgili eksiklik yaşanabilir. Soğan depolayanlar fiyatları artırıyor, ithal etmeyelim de millet taş mı yesin?” dedi.

Milliyet'ten Abdullah Karakuş, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile gerçekleştirdiği röportajı kaleme aldı.

İşte Karakuş'un 'İthal etmeyelim de millet taş mı yesin?' başlıklı yazısı;

Soğan ithalatını ve muhalefetin tavrını sorduğum Pakdemirli, her ülkede bazı ürünlerle ilgili eksiklik yaşanabileceğini vurguladı. Pakdemirli, “Muhalefet, sanki onların döneminde her türlü bolluk varmış gibi bir davranış içerisinde. Onların dönemindeki bütün kuyrukları biliyoruz. Temel gıda ihtiyaç maddeleri anlamında ne varsa muhalefet döneminde hepsi bakkalda ve neredeyse karneye dayalıydı. O anlamda, bir ayçiçek yağı… Benim bildiğim, Türkiye ezelden beri ithal eder ayçiçek yağı ihtiyacını karşılamak için” diyor. 

Türkiye’de hem kuru hem sulu tarım yapıldığını ve sınırlı kaynaklar olduğunu belirten Pakdemirli, “Kuru ve sulu tarımda her ürünü üreteceğiz diye bir şey yok. Tabii ki stratejik 20 kadar ürünümüz var, bunları üretelim. İşte buğdayı, arpayı, hububatı, diğer bazı kalemlerimiz var, bunları üretelim. Dünyada birinci olduğumuz kalemler var, bunları üretelim, bunlara devam edelim ama her ürünü üreteceğiz diye de bir şey yok. Bazı ürünleri üretmeye de biliriz. Soğan tabii temel ihtiyaç maddelerinden birine girer. Soğan, patates, bunlar üretiliyor. Türkiye bunları çok tüketen ülkelerden biri. 2 milyon tonun üzerinde soğan tüketimi var Türkiye’de. Patateste 4-4,5 milyon ton üretim ve tüketimimiz var.

Bunları üretelim ve tüketelim ama bakın, en nihayetinde hava koşullarına bağlıyız. Yani Tarım ve Orman Bakanlığı’nın elinde güneşi çıkarma, bulutları dağıtma, bulutları kapatma, yağmur yağdırma, istediği zaman durdurma gibi bir yetkinlik yok, bunu da unutmayalım. Soğanda şöyle bir durumumuz var: İki defa hasıla yapılıyor Türkiye’de ve bu iki hasılanın aşağı yukarı her birini eşit olarak kabul edersek 1’er milyon ton soğan üretiliyor. Burada zaten üretim az, yani hava şartlarından dolayı üretim az. Soğanda bir hastalık var ve depolardaki soğan da içten çürüyor. Bunu depolayanlar bu işten de eğer fırsat kolluyorlarsa ve fiyatları artırıyorlarsa biz devlet olarak buna müdahale etmeyecek miyiz? ‘Yok, kardeşim, biz ithal etmeyeceğiz.’ Millet taş mı yiyecek? Yoksa ortada, ithalatını da yapacaksın, devletin zaten görevi budur” diyor. 

ÖZAL NE YAPTI?

Özal döneminden de örnek veren Pakdemirli, “Özal ne yaptı Özal? Hatırlayın, 80’li yıllarda sebzede, meyvede oynayanları... Çikita muz ilk defa o zaman geldi. Ne oldu fiyatlar? Yarı yarıya düştü. İthal peynir o dönemde geldi. Türkiye bitti mi, öldü mü? Türkiye üstüne üstüne tarımsal hasılasında, gıda üretiminde, tarıma dayalı gıda sanayisinde çok daha büyüdü. Bir ülkenin rekabete açık olması, yeri geldiğinde ithalat, yeri geldiğinde ihracat yapması son derece normaldir. Türkiye tarımsal ürünler anlamında da net ihracat konumu olan 17,8 milyar dolar ihracatıyla, 12,7 milyar dolar ithalatıyla, bu yıl yüzde 4,3 ihracatı büyümüş, ithalatı yüzde 1,8 büyümüş bir ülkedir” vurgusu yaptı. 

Muhalefetin ithalat eleştirilerine ise Pakdemirli şu yanıtları verdi: 

’Türkiye’yi ithalata muhtaç ettiniz, Türkiye’de üretim olmuyor’. Bunların hepsi safsatadır. Açıp TÜİK rakamlarına, dünya kaynaklarına bakmak lazım. Türkiye’nin olduğu yer bellidir, daha iyiye doğru gitmektedir. Türkiye ithalat da yapacaktır, ihracat da yapacaktır. Önemli olan, bizim ihracatta fazlayı vermemiz, ihracatta daha iyi bir konumda olmamız. Türkiye’nin ithalatçı konuma düşmesi söz konusu ve imkan dahilinde de değil.”

SİYASETCAFE.COM

 

İlgili Haberler
 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.