Bilim insanları doğruladı: "Meğer Jaws ve The Meg gerçekten o kadar büyükmüş"

Bilim insanları doğruladı: "Meğer Jaws ve The Meg gerçekten o kadar büyükmüş"

Bilim insanları, "Jaws" ve "The Meg" gibi filmlerle ilgi çeken megalodon köpek balığının boyutları üzerinde bir araştırma yaptı.Araştırmalar günümüzden 23-3 milyon önce yaşamış olan bu köpek balığının, ne denli büyük bir vücuda sahip olduğunu ortaya koydu

70’li yıllarda Jaws film serisi ile başlayan köpekbalığı dehşeti Hollywood’un beslendiği en önemli konuların başında gelir. En son The Meg: Derinlerdeki Dehşet filmi izleyen herkesin büyük ilgisini uyandırmış ve birçok insan: “Hadi canım bir köpek balığı bu kadar da büyük olabilir mi?” sorusunu sormuştu. Bu soruya İngiliz bilim insanlarından cevap geldi.

 

meg1.jpg

İngiltere'de bilim insanları, Jaws ve The Meg filmleriyle hepimizi korkutan megalodon köpek balığının boyutuyla ilgili bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmalar, bu köpek balığının uzunluğunun 16 metreye kadar ulaşabildiği sonucunu verdi. Yetişkin bir insan, bu köpek balığının sadece sırt yüzgeci kadar uzun.

Londra'daki çift ​​katlı bir otobüsün iki katı uzunluğundaki soyu tükenmiş türlerin boyutu, günümüzdeki köpekbalıklarının boyutuna göre yeni hesaplandı.

meg2.jpg


Megalodon köpek balığı 15-16 metre uzunluğunda ve bir zürafanın yüksekliğinin yaklaşık üç katı uzunlukta olabilir . Kemiklerini oluşturan kıkırdak fosil olarak korunmadığından, dişleri kullanılarak 10 metrelik tahminler yapılmıştır.

 

meg3.jpg

Dünya çapında yaklaşık 15 ila 3.6 milyon yıl önce yaşayan köpekbalıklarının devasa vücut büyüklüğü, köpekbalıklarının günümüze kadar büyüyebileceği boyutuna göre daha doğru bir denklem yapıldıktan sonra bulundu. Tarihsel Biyoloji'de yayınlanan bilim adamları megalodonun, uskumru köpekbalığı akrabalarının aynı zamanda lamniformes olarak da adlandırılan vücut boyutlarına kıyasla anormal derecede büyük olduğunu buldular.

 

the-meg.jpg

Chicago'daki DePaul Üniversitesi'nden Paleobiyolog Kenshu Shimada, çok sayıda otodus megalodon fosili varken, soyu tükenmiş türlerin biyolojisinin tam olarak anlaşılmadığını, çünkü sadece dişlerinden bilindiğini söyledi.

 

the-meg-1.jpg

Megalodonun, şimdiye kadar yaşamış en büyük ve en güçlü avcılardan biri olduğu düşünülüyordu, ancak mevcut ortalama tahminler, köpekbalığını yalnızca 10 metre veya 33 fit olarak gösteriyor.

Araştırmacı günümüz köpekbalıklarını ölçtü ve fosilden köpekbalığının vücut uzunluğu hakkında yeni bir tahmin bulabildi. Prof Shimada şunları söyledi: 'Çalışma, yaklaşık 15 metreye (50 fit) ulaşan O. megalodon'un gerçekten bir aykırı değer olduğunu, çünkü pratikte diğer tüm planktivor olmayan köpek balıklarının yedi metre (23 fit) genel bir boyut sınırına sahip olduğunu ve sadece birkaç Balina köpekbalığı ve büyük köpekbalığı gibi plankton yiyen köpekbalıkları eşdeğerdi ya da boyutlarına yaklaştı. "Lamniform köpekbalıkları, dinozorlar çağından beri okyanuslardaki başlıca etoburları temsil ediyordu, bu nedenle bugün bildiğimiz deniz ekosistemlerini şekillendirmede önemli bir rol oynamış olmaları gerektiğini iddia etmek mantıklı."

Çalışma ayrıca dinozorlar çağından sonra köpekbalıklarının öncekinden daha büyük büyüdüğünü buldu. Daha önce, sıcakkanlılığın birden fazla köpek balığı türünde devliğe yol açtığı öne sürülmüştü, ancak yeni çalışma, 'yumurtadan erken çıkmış embriyoları annelerinin içinde büyük boyutlarda beslemek için benzersiz bir yamyam yumurta yeme davranışına sahip olduğunu öne sürüyor.

William Paterson Üniversitesi'nde çevre bilimi profesörü olan Michael Griffiths şunları söyledi: 'Bu, megalodonun gerçekten olağanüstü boyutu için ikna edici bir kanıt.

"Bu çalışma, bu okyanus devinin evrimine dair anlayışımızda önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor."

İlgili Haberler
 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.