Bu araba alkol alınca bayılıyor! Türk mucit tasarladı...

Bu araba alkol alınca bayılıyor! Türk mucit tasarladı...

Erzurumlu mucit öyle bir araba tasarladı ki görenleri şaşkına çeviriyor. Mucidin arabası alkol kokusu alınca bayılıyor, yani stop ediyor. 

Erzurumlu Ebubekir Taşbaşı'nın tasarladığı araba alkol kokusu alınca yani algılayınca stop ediyor. Araba emniyet kemeri takılı olmayınca da hareket etmiyor.

Erzurum Yakutiye Mahallesi'nde yaşayan ve yaptığı buluşlarla “Dadaş Mucit” lakabı ile tanınan 57 yaşındaki Ebubekir Taşbaşı, 93 model aracını yeniden tasarladı.

ALKOL KOKUSUNU ALINCA  BAYILIYOR!


Mucit Taşbaşı, tasarladığı aracına alkol ve cep telefonu sensörü ekledi. Sensörlü araçta alkol kokusu alındığında veya alkol içildiğinde motor otomatik olarak kendini kapatıyor ve koku araçta olduğu sürece çalışmıyor. 

Erzurumlu mucit cep telefonu özel olarak tasarlanan aparattan çıkartıldığında da yine aracın motoru otomatikman kapanıyor. Bu aparatın amacı ise yolculuk halinde araçta cep telefonuyla konuşmayı engellemek. Mucidin tasarladığı en önemli diğer özellik ise araç emniyet kemeri takılmadığı sürece çalışmıyor. Böylelikle araç sürücüye emniyet kemerini takma zorunluluğu getiriyor. 

alkolaraba2.jpg

HIRSIZI YAKALAYIP KAÇMASINI ENGELLİYOR 

Erzurumlu mucidin tasarladığı araçtaki sabit hız sensörü ile araç 95 kilometre hızı geçmiyor. Ebubekir Taşbaşı'nın daha önceden yaptığı çalışmada arabaya hırsız girdiğinde oluşan manyetik alanda koltuklar, araç içerisindeki kişiyi sıkıştırıyor ve kaçmasını engelliyor.

"AMACIM TRAFİK KAZALARINI ENGELLEMEK"


Mucit Taşbaşı, trafik kazalarını önlemek için akıllı bir araç geliştirdiğini belirterek, “Araca telefon sistemi yaptım, bunun sebebi telefon konuşmasını engellemek. Araçta alkol sensörü var. Bu sistem de kokuya duyarlı. Sensör koku aldığı an ses çıkarıyor ve motoru kapatıyor. Hız sensörümüz var, bu da kazaları engelliyor. Emniyet kemerimizi ise takmadan aracı çalıştıramıyoruz. Benim böyle akıllı bir otomobil geliştirmemin sebebi trafik kazalarını engellemek.” dedi.

Siyasetcafe.com 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.