Büyük hazırlık başladı: Çinliler bekleniyor!

Büyük hazırlık başladı: Çinliler bekleniyor!

Türk turizmciler, Çin’den gelecek olan turist sayısını çoğaltmaya yönelik hamleler yapılmaya hazırlanılıyor. 

Bakanlığın öncülüğünde Çin’ daha etkin tanıtım yapacak turizmciler, altyapı hazırlıklarını devam ettiriyor. Kapadokya ve Pamukkale’de beklenti yüksek.

Çin' 2018 senenin 'Türkiye Turizm Senesi' ilan edilmesi iki ülke arasında turizm hacminin çoğalacağı yönündeki beklentileri kuvvetlendiriyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Çin'de yapılacak tanıtım faaliyetlerine ait planlamalar tüm hızıyla devam ederken turizm sektörü temsilcileri de daha çok Çinli turist çekmek üzere hazırlıklara başlamış durumda. 

2018'senesinde 500-550 bin arasında Çinli turistin ülkemize geleceği tahmin ediliyor.

Çinli turistlerin Türkiye'de yoğun olarak ziyaret ettikleri İstanbul, Pamukkale, Kapadokya, İzmir gibi destinasyonlarda özel tanıtım projeleri hazırlanıyor.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, özellikle Çin ve Asya ülkelerine yönelik yeni projeler hazırladıklarını söylüyor.

Çin'den daha çok turist çekebilmek için neler yapmaları gerektiğine dair ayrıntılı araştırmalar yaptıklarını anlatan Bayındır, "Sosyal medya dahil çeşitli kanallarda İstanbul tanıtımı yapacağız.

Çinlilerin kültürel yapı ve günlük hayat konusunda alıştığımız turist profilinin dışında bir yapısı var. Onlara hitap edecek noktaları hedef alacağız.

KAPADOKYA HAZIRLANIYOR

Çinlilerin ülkemizde en çok ziyaret yaptıkları Kapadokya bölgesinde hazırlık var.

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, Çin'de daha etkili tanıtım yapmak için yerel yönetimden destek istediklerini, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Çin'de yapılacak çalışmalarda da etkin olarak rol almaya hazır olduklarını belirtiyor. 

Geçen senelerde olduğu gibi 2018'senesin de Çin'deki turizm fuarlarına katılacaklarını söyleyen Dinler, daha çok ve etkin tanıtım yapmak gerekiyor.

Dinler, hali hazırda Kapadokya'ya Çinli turistin gelmeye devam ettiğini söylerken, önemli bir soruna da dikkat çekiyor. 

Kapadokya'ya gelen Çinli turistlerin düşük fiyatlı tur paketleriyle geldiğini, konaklama ve ulaşım dışında yaptıkları alışverişlerde karşılaştıkları fiyatlara şaşırdıklarını  söyleyen Dinler, "Tur paketlerinde yeni bir düzenlemeye gidilmeli.

Çinli turistlerin Kapadokya'daki mağara otellerde konaklamayı ve balon turu yapmayı tercih ettiklerini söyleyen Dinler, konuşmasına şöyle devam etti: 

Çin halkı Türkiye'ye karşı ciddi bir ilgisi var. Tur paketleri düşük fiyatla satılması da bu ilgiyi artırıyor.

2018 Senenin Çin'de Türkiye Turizm Senesi ilan edilmesi bilinirliğimizi daha da artıracaktır. Hedefimiz üst gelirli Çinliyi çekmek olmalı.

Kapadokya'daki otellerin Çinli turistlerin beklentilerini karşılayabilecek düzeyde olduğunu, az sayıda olsa Çince personel çalıştırdıklarını söyleyen Dinler, potansiyelin artması durumunda gelen talebe bağlı olarak düzenlemeler yapabileceklerini belirtiyor.

PAMUKKALE YENİ SEFERİ BEKLİYOR

Türkiye'ye gelen Çinli turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerin başında Pamukkale'nin geldiğini söyleyen Denizli Turistik Otelciler Derneği Başkanı (DENTUROD) Murat Şen ise, 2018'senesinden çok umutlu olduklarını söylüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın önümüzdeki aylarda Çin'de tanıtım faaliyetleri olacağını söyleyen Şen, bu çalışmaların Türkiye'ye gelişleri hızlandıracağına inanıyorlar.

Şen, 2018'senesinde ülkemize 500 bin üzerinde Çinli turistin geleceği tagmin ediliyor.

Daha çok Çinli turist çekebilmek için öncelikle ulaşım sorununun çözülmesi gerektiğini söyleyen Şen, "Bir özel havayolu şirketi Çin'deki büyük bir eyalete haftada dört sefer yapacak.

Bizim hedeflediğimiz Çinli turist sayısına ulaşabilmemiz için bu yeterli değil. Ulaşım kolaylığı sağlanarak büyük şehirlerden tarifeli uçak seferleri daha çok olmalı.

Kapadokya ve Pamukkale arasında Çinli turistlere yönelik en azından haftada bir defa uçak seferinin konulmasını öneren Murat Şen, şunları söylüyor: "Pamukkale ve Kapadokya, UNESCO Dünya Mirası'nda yer alan iki eşsiz bölgedir.

Çinlilerin ilgisini çekmek için kültür ve tarih ürünlerimizin yanı sıra başka araçları da kullanmalıyız.

Örneğin Çin'in ünlü simalarını ağırlayabilir veya bölgemizde bir dizi çekimi yapılmasını sağlayabiliriz.

2018'senesinde Çin'deki turizm fuarlarına katılacaklarını, belki bir road show organizasyonu yapacaklarını bildiren Şen, daha etkili tanıtım yapmak gerektiğini altını çiziyor. 

Bir Çinli turistin bir Avrupalı turistten üç kat daha çok para harcadığını belirten Şen, "Biz bir milyon Çinli hedefini koyarken yaklaşık üç milyon Avrupalı turistten gelecek geliri elde etmiş olacağız. 

Şen, Pamukkale'deki yılın her ayı açık otellerin Çinli turistleri ağırlayabilecek kapasiteye sahip olduğunun da altını çiziyor.

İZMİRLİLER ÇİN'E GİDİYOR

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler de, Çin'de 2018 senenin "Türkiye Turizm Senesi" ilan edilmesinden sonra Çin'de yapılacak tanıtımların Bakanlığın öncülüğünde başladığını söylüyor. 

Bakanlığın çalışmalarına etkin katılacaklarını anlatan İşler, yerel yönetimlere de konunun önemini söylüyor. 

Kasım ayında İzmir'den 15 kişilik bir heyetle Çin'e gidecekleri bilgisini veren İşler, orada bölgelerin tanıtımı ve turizmde işbirliği olanaklarını konuşmak için çalışacaklarını söylüyor.

Çinli turistin en çok aradığı kültür, tarih, inanç ve gastronominin Ege'de bulunduğunu anımsatan İşler, "Deniz ürünleri ağırlıklı beslenen Çinliler için Ege'nin sunduğu lezzetler sınırsız. Bölgemizin gastronomisi onlar için çekim ve cazibe gücü oluşturuyor.

Çin'den gelen mevcut turist sayısı çoğalması durumunda hızla yapılanmaya hazır olduklarını söyleyen İşler, bekle-gör mantığıyla hareket edeceklerini, gerekirse çok hızlı bir dönüşüme açık oldukları söyleniyor.

ÇİN'E TROYA TANITIMI

Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Kemal Pazarbaşı da, Çinli turistlerin ilgisini çeken tarihi miraslarımızın başında Troya Antik Kenti'nin geldiğini anımsatıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Troya Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne kabulünün 20'nci sene sebebiyle 2018'i "Troya Yılı" ilan ettiğini hatırlatan Pazarbaşı, gelecek sene yapılacak tanıtımlarda bu temanın öne çıkacağını, bunun Çinlilerin çok ilgisini çekeceğini tahmin ediliyor.

Hali hazırda Uzakdoğulu turistlerin bölgeye geldiğini, daha çok Çinli turist çekmek için Çin'de 2018 senenin "Türkiye Turizm Yılı" ilan edilmesinin büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Pazarbaşı, bölgelerindeki otel altyapısının Çinliler için uygun olduğunu söylüyor.

Bölgede beş yıldız statüsünde yeni otellerin de yapıldığını anlatan Pazarbaşı, Çin, hedef ülkelerimizin başında geliyor.

Bakanlıkla koordineli yapacağımız tanıtım etkinliklerinde özel projelerimiz olacak.

ÇİNCE REHBERLER ÇOĞALMALI

Çince Rehberler Derneği (ÇİRED) Başkanı Abdülkadir Tanrıdağlı da, Çin'den Türkiye'ye 2018 senesinde gelecek turist sayısı 450-550 bin civarında olacağı tahmininde bulunuyor.

Ülkemizin milli havayolu Türk Hava Yolları'nın uçuş kapasitesinin bu rakamı ancak karşılayabileceğini tahmin eden Tanrıdağlı, özel havayollarının da yeni uçuşlar koyması gerektiğini söylüyor.

Ülkemize gelen Çinli grupları gezdiren profesyonel turist rehberleri temsilcisi olarak gözlemlerini aktaran Tanrıdağlı, başta İstanbul olmak üzere her bölgedeki otellerin Çinli turistlerin damak zevkine uygun lezzetleri restoranlarında servis etmesi gerektiğini söylüyor. 

Çinlilerin buna çok önem verdiğini söyleyen Tanrıdağlı, otelcilere öncelikle kahvaltı mönülerine yapımı çok basit olan 'pilav lapası'nı eklemelerinin Çinli misafirleri için çok büyük bir jest olacak.

Türkiye'de Çince dilinde çalışan rehber sayısı 184 kişi olduğu bilgisini veren Tanrıdağlı, bunların 135'inin aktif olarak çalışıyor. 

ÇİRED olarak bu açığı kapatmak için çalışma yapabileceklerini belirten Tanrıdağlı, önlerinin açılması durumunda kısa zamanda bu sorunu çözebileceklerini söylüyor.

ÇİNLİ TURİST NE İSTİYOR?

Deniz-kum-güneş için tatil yapmıyorlar. Şehir gezmek, tarih, kültür, inanç, gastronomi merkezlerini ziyaret etmek istiyorlar.

El sanatları ile ilgililer; halı, deri, kuyum almıyorlar. Yeme-içmeyi merak ediyorlar. Özelikle deniz ürünlerini tercih ediyorlar.

Aktarmalı değil, direkt uçuşları seviyorlar.

Temiz hava ve yeşil tutkunular. Güneşi, sıcak havaları sevmiyorlar.

Çinli seyahat severlerin yüzde 59'u bayanlar oluşturuyor.

İnternet ve sosyal medyayı kullanma oranı çok yüksek. Seyahate çıkan Çinlilerin yüzde 89'u yaşadıklarını internetten paylaşıyor.

Gittikleri yerlerde Çince hizmet almaktan hoşlanıyorlar. Mesela Çince bilen otel personeli memnuniyet derecelerini yükseltiyor.

Çinliler ödemelerini kredi kartıyla değil China Union Pay ile yapıyor.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.