Çernobil faciasından kurtulan mantarlar ilaca dönüştürülecek

Çernobil faciasından kurtulan mantarlar ilaca dönüştürülecek

Çernobil patlaması sonrasında, radyasyondan etkilenmeyen bir mantar keşfedilmişti. Bilim insanları şimdi, bu mantarı ilaca dönüştürmeyi hedefliyor.

26 Nisan 1986'da Ukrayna'daki Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen patlamada Rusya’daki resmi kayıtlara göre 31 kişi ölmüş, 50 bin kişinin evinden ayrılmasına ve bölgenin tamamen boşaltılmasına neden olmuştu. Patlama sonrası, insanlık tarihindeki en pahalı ikinci nükleer temizliği yapılmış ve bu temizlik 39 milyar sterline mal olmuştu.

Çernobil patlaması sonrasında, radyasyondan etkilenmeyen ve hayatta kalabilen bir mantar keşfedilmişti. Bilim insanları şimdi, ‘Radyotropik mantar’ adını verdikleri mantarı ilaca dönüştürmeyi ve böylece insanların radyasyondan korunmasına yardımcı olmayı hedefliyor.

Çernobil Faciası, insanlık tarihinin en büyük nükleer felaketiydi. Hayatın durduğu bölgeyi inceleyen uzmanlar 1991’de siyah bir mantarın yetiştiğini keşfetmişti. Bu mantarların maruz kaldıkları radyasyonu kimyasal enerjiye çevirdiği belirlenmişti. ‘Radyotropik mantar’ adı verilen mantarın ilaca dönüştürülmesi planlanıyor.

Mantar, kanser tedavisi gören hastalar, nükleer santral çalışanları ve uçuş görevlilerinin radyasyondan etkilenmemesi için kullanılabilecek.

Mantarlar felaketten beş yıl sonra 1991'de keşfedildi ve bilim insanları şimdi radyasyonla beslendiğini ve radyasyonu absorbe ettiklerini keşfettiler. Cryptococcus neoformans mantarları olarak adlandırılan mantarlar, ciltte bulunan ve koyulaştıran bir pigment olan melanini fazla miktarda içeriyor.

Bol melanin seviyeleri zararlı radyasyonu emerek kimyasal enerjiye dönüştürüyor. Aynı şekilde bitkiler de fotosentez yoluyla karbondioksit ve klorofili oksijene ve glikoza dönüştürüyor. Bu durum, radyosentez olarak bilinen bir süreçtir ve bilim insanları insanlara fayda sağlamak için kullanmayı hedefliyor.

Güneş kremi de üretilebilir

NASA'dan bilim adamları, radyosentezin gücünü mantarlardan çıkarabileceklerine ve güneş ışınlarına karşı koruyan bir güneş kremi oluşturmak için kullanabileceğine düşünüyorlar.

Mantar için bir başka olası kullanım alanı ise enerji depolamak. Uzmanlar bunun güneş panellerine biyolojik bir alternatif olabileceğine inanıyorlar.

Kemoterapi hastalarına fayda sağlayabilir

Araştırmanın baş görevlisi Kasthuri Venkateswaran, kemoterapi gören kanser hastalarına fayda sağlayabileceğine ve nükleer santrallerdeki mühendisleri koruyabileceğini düşünüyor.

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.