CHP'li Canan Kaftancıoğlu'na hapis cezası

CHP'li Canan Kaftancıoğlu'na hapis cezası

Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle hapis cezasına mahkum edildi.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımları nedeniyle 5 ayrı suçlamadan 17 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu toplam 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuksuz sanık Canan Kaftancıoğlu ve avukatları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve bazı müştekilerin avukatları hazır bulundu. Duruşmayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu ile Sezgin Tanrıkulu, Muharrem Erkek'in aralarında bulunduğu CHP'li milletvekilleri de takip etti. Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, Canan Kaftancıoğlu'nun geçen celse adliye önünde basın açıklaması yaparken Nazım Hikmet'e ait bir şiiri okuduğunu ve bunu sosyal medya hesabından paylaştığını belirterek, bu evrakın dava dosyasına girdiğini söyledi.

kaftancioglu-siyasetcafe-002.jpg

Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapan Kaftancıoğlu, "Ben Cumhurbaşkanına hakaret etmedim, etmem. Kim ne derse desin Mustafa Kemal Atatürk'ün oturduğu koltuğa saygısızlık etmek kimsenin hakkı ve haddi değildir" dedi.

Kaftancıoğlu savunmasında, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni aşağılamadım. Cumhuriyeti kuran Cumhuriyet Halk Partisi'nin bir mensubu olarak devleti alenen ya da perdeli olarak aşağılamam. Hiçbir kamu görevlisine hakaret etmedim. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmedim. Her kim terör örgütüne destek veriyorsa, propagandasını yapıyorsa Allah belasını versin. Bunları söylemiştim.

Ama görüyorum ki doğruluğu araştırılmadan mütalaa hazırlanmış. İnsanlarımızın hukuka güvenmediği bu durum sadece benim değil 80 milyonun problemidir. Ben gerçekleri söyledim. Değil 17 yıl, 27 yıl ile yargılansam bile hakikati söylemeye devam edeceğim." diye konuştu. Kaftancıoğlu'nun savunmasını tamamlamasının ardından söz alan sanık avukatları da mütalaaya katılmadıklarını belirterek suçlamaları reddettiler.

Sanık avukatlarının da esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını tamamlamalarının ardından sanık Canan Kaftancıoğlu'na son sözü soruldu. Kaftancıoğlu son sözünde, "Karar ne olursa olsun düşüncelerimden ve söylediklerimden vazgeçmeyeceğim çünkü biz mevsimi başladı" dedi. 

kaftancioglu-siyasetcafe7.jpg

 

 

KARAR : 5 AYRI SUÇTAN 9 YIL 8 AY 20 GÜN HAPİS

Mahkeme kararında, Canan Kaftancıoğlu’nun PKK/KCK üst düzey yöneticilerinden Sakine Cansız’a ilişkin yaptığı paylaşım nedeniyle ‘silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 1 yıl 6 ay, Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik, ‘Kamu görevlisine alenen hakaret etme” suçundan 1 yıl 6 ay 20 gün, ‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret etme’ suçundan 1 yıl 16 ay, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak’ suçundan 1 yıl 8 ay, ‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek’ suçundan ise 2 yıl 8 ay olmak üzere toplamda 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

 

İNDİRİME GİDİLMEMESİ OKUDUĞU ŞİİR YÜZÜNDEN

Mahkeme, 18 Temmuz tarihinde yapılan duruşma sonrası Kaftancıoğlu’nun adliye önünde okuduğu şiir ile mahkeme heyetine karşı olumsuz tutum ve davranış içinde olduğu ve ithamlarda bulunduğu ileri sürülerek cezada takdir indirimine gitmediğini kararında belirtti.

 

CEZADA ERTELEME YAPILMADI

Mahkeme, sanığın duruşmadaki tutum ve davranışları, kişilik özellikleri ile pişmanlık duymaması ve yeniden suç işlemeyeceğine dair mahkemede kanaat oluşmadığı gerekçeleriyle hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve cezanın ertelenmesine yer olmadığına karar verdi.

 

NEDEN YARGILANIYOR?

Canan Kaftancıoğlu, daha önce konu ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifadede Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından soruşturma izni verilen tweetlerden sadece "Tarihte bugün: Ermeni Soykırımı başladı. Katledilen Ermeni vatandaşlarımızı anıyoruz. 19.15'te Taksim'de" şeklindeki mesajı kabul etmemişti.

Kaftancıoğlu, "Bu paylaşım benim değildir. Fotoşop veya farklı bir şekilde oluşturulmuş olabilir" ifadelerini kullanmıştı. Soruşturma ve kovuşturma izni verilen diğer Twitter paylaşımlarının kendisine ait olduğunu kabul eden Kaftancıoğlu, "Bir kadın, bir hekim, bir insan hakları savunucusu ve siyasetçi olmam dolayısıyla paylaşımları eleştiri ve ifade özgürlüğü çerçevesinde yaptım. Paylaşımların suç olduğunu düşünmüyorum" demişti.

canan-siyasetcafe-005.jpg

"Katil Devlet hesap verecek sloganlarıyla kitle Taksim'e, Agos'a yürüyor" şeklindeki paylaşımı kabul eden Canan Kaftancıoğlu, bu mesaj için şu savunmayı yapmıştı: "Yapılan bir yürüyüş esnasında söylenen sloganların, yani mevcut bir durumun Twitter'da paylaşılmasından ibarettir. Bunun benzeri başkaca paylaşımlar vardır.

canan-siyasetcafe7.jpg

15 Temmuz 2016 tarihinde "Tekbir getirerek boğaz kesilerek mi demokrasi mücadelesi verilir. İnandığınız Allah'ınız sizin de belanızı versin" şeklindeki paylaşımı kendisinin yaptığını kabul eden CHP'li Kaftancıoğlu, "Orada dini değerleri aşağılama gibi bir durum söz konusu değildir. İnançlı birinin asla böyle bir şeyi yapmayacağını ifade etmek istedim. Bela okumanın da suç olduğunu düşünmüyorum. İfade ettiğim gibi hakkımda kovuşturma ve soruşturma izni verilmiş olan Twitter paylaşımlarımın biri dışında hepsini ben yaptım. Canan Kaftancıoğlu kullanıcı isimli hesap bana aittir. Halen de kullanmaktayım" demişti.

canan-siyasetcaf7777.jpg

ERDOĞAN'DAN ÖZÜR DİLEMİŞTİ

Canan Kaftancıoğlu aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve annesi Tenzile Erdoğan'a da hakaretle suçlanıyor.

Geçtiğimiz yılın başında görevini devralırken attığı tweetleri önce inkar eden sonra emniyet raporu ile kabul etmek zorunda kalan Canan Kaftancıoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan şu sözlerle özür dilemişti:

"Gezi olaylarıyla ilgili her türlü paylaştığım her şeyin arkasındayım, bir şey hariç. En barışçıl olayın FETÖ'cü polisler tarafından nasıl püskürtüldüğünü ve bastırıldığını hepimiz biliyoruz. O zamanlar ben de herkes gibi bir sürü duvar paylaşımı ve yazılar paylaştım. Orada gözümden kaçmış bir şey var. Hepimiz insanız ve hata yapabiliriz.

Ben de orada yaptığım hatayı özür dileyerek sizlerle paylaşmak istiyorum. Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın annesine küfür olan bir duvar yazısını içeren görseli de paylaşmışım. Ben hiç kimsenin annesine bir şey dedirtmeyeceğim gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın annesine de bir şey dedirtmem. Bu sebeple kendisinden özür dilediğimi samimiyetimle belirtmek isterim."

KAFTANCIOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA: MÜCADELEMİZ YENİ BAŞLIYOR

Hakkında 9 yıl 8 ay hapis cezası verilen CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, "Kararlar duruşma salonlarında değil, Saray odalarında alınıyor. Mafya yöntemleriyle siyaseti yönlendirmeye çalışanlarla mücadelemiz yeni başlıyor" dedi.

 

 

SİYASETCAFE.COM

 

 

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.