Covid-19: Korona Virüs hastalığını çocuklara nasıl anlatabiliriz?

Covid-19: Korona Virüs hastalığını çocuklara nasıl anlatabiliriz?

Dünyada panik rüzgarları estiren, binlerce kişinin ölümüne neden olan Covid-19 hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılıyor. Biz yetişkinler bile durumu panik içinde izlerken, çocuklar bu durumdan nasıl etkilenir, çocuklarımıza Covid-19'u nasıl anlatabiliriz?

Dünyada panik rüzgarları estiren ve binlerce kişinin ölümüne neden olan Covid-19 (Korona Virüsü) hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılıyor. Her gün her dakika son dakika haberler haber ajanslarına düşen haberleri dünyadaki tüm insanlar büyük bir merak içerisinde izlemekte. Dünyayı alarma geçiren corona virüste son durum merak edilirken, vaka sayısı 92.315'e ulaştı.

Peki biz yetişkinler bile durumu panik içinde izlerken, çocuklar bu durumdan nasıl etkilenir, çocuklarımıza Koronavirüs: Covid-19 hastalığını nasıl anlatabiliriz?

Doktorlar tarafından tavsiye edilen en iyi strateji, çocukların içini rahatlatıcı konuşmalar yapmak ve onlara kendilerini ve ailelerini virüsten korumak için çareleri olduğunu anlatmak.

Her şeyden önce dürüst, açık ve samimi bir konuşma şekli şart

Çeşitli aile hekimleri ve çocuk psikologlarının konu ile ilgili paylaşımlarından bazı satır başları:

"Çocuğunuzun stresini hafifletmek için virüsün soğuk algınlığına, ishale ve kusmaya benzediğini söylemeliyiz."

Koronavirüs (Covid-19) gibi sansasyonel haberler hakkında çocuğunuzla nasıl konuşacağınız çocuğun kaç yaşında olduğuna bağlı."

"6-7 yaşlarındaki küçük çocuklar, ebeveynlerinden duydukları en ufak bir olaydan etkilenebilir."

"Bu çocuklar için korkutucu bir durum olabilir.Küçük çocuğunuzla konuşurken "Her şeyden önce çocuğunuzu rahatlatın. Gelecekte ne olacağını bilmeseniz bile onlara 'sen iyi olacaksın, biz iyi olacağız, bazı insanlar hasta oluyor ama biz iyi olacağız' diyebilirsiniz.

"Çocuklara günlük hayatlarında uygulayabilecekleri pratik tavsiyeler vermek, enfeksiyona yakalanma şanslarını azaltırken, aynı zamanda onlara durumu kontrol edebilecek güce sahip olduklarını hissetirecek."

"Çocuklara kendilerinin ve çevresindekilerinin sağlığını korumak için düzenli olarak el yıkamanın önemi anlatılmalı."

"Özellikle küçük yaştaki çocukların, ebeveynlerinin korku dolu ruh hallerinden ve arkadaşlarıyla yaptığı endişeli konuşmalardan yüksek oranda etkilendiğini düşünüyorum."

Aileler, çocuklarının yanında nasıl davranacaklarını kontrol edebilirler, ancak onların okulda neler duyabileceklerini kontrol edemezler. Gençler, gündemi takip etmek için ailelerinden çok arkadaşlarına güvenmeye meyilli.

Bu sebeple arkadaşlarından bilgi edinen ve ebeveynlerine daha az bağlı olan gençler için durum küçük çocuklardan daha farklı. Çocukların bunlardan etkilenmemesi için de doktorlardan bazı tavsiyeler var;

"Gençlerin kendi bilgi ağına sahip olduğunu ve arkadaş gruplarına daha çok güvendiğini söylüyor. Virüs hakkında konuşurken en büyük sorun, gençlerin çocuklardan daha gerçekçi bir bakış açısına sahip olması. 14 yaşında bir gence 'her şey iyi olacak' dediğinizde 'iyi olup olmayacağımızı bilmiyorsun' diyebilirsiniz.

"Çocukların yaşı ilerledikçe onları bir konu hakkında ikna etmek daha zor bir hal alsa da, tüm yaş grupları için yararlı olabilecek bir tavsiye var."

"Yaş farkı göz etmeksizin, çocuğunuzun istediğini söyleyebileceği bir atmosfer yaratmak."

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.