Darbeci Hafter nerede?

Darbeci Hafter nerede?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hafter'in Libya dışında bir ülkede olduğuna dair teyide muhtaç haberler olduğunu açıklamıştı. Bu açıklamaların ardından en çok merak edilen konu ise Hafter’in nereye kaçtığı ve hangi ülkede saklandığıydı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hafter'in Libya dışında bir ülkede olduğuna dair teyide muhtaç haberler olduğunu şu sözlerle A Haber’e açıklamıştı:"Bunun arkasındaki birtakım güçlerin kullandığı bir araç olarak orada bulunuyordu. Şimdi onun oradaki yeteneğini, kabiliyetini, geleceğini gördüler. Dolayısıyla bu destek çekildikçe, destek ortadan kalktıkça Hafter'in orada kaybolacağı kesin. Hatta Hafter'in şu anda Libya dışında başka bir ülkede olduğuna dair teyide muhtaç bazı haberler var."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da hemen akabinde TRT'de katıldığı yayında Hafter'in her an sürecin dışına itilebileceğini söylemişti.

Bu açıklamaların ardından en çok merak edilen konu ise Hafter’in nereye kaçtığı ve hangi ülkede saklandığıydı. Bu konu ile ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldı ama bunların arasındaki en gerçek senaryo Hafter’in Venezuela’ya kaçması.

Almanya'nın Libya Büyükelçisi Oliver Owcza, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Hafter ile Çarşamba günü bir araya geldiğini duyurdu ve görüşmeden bir fotoğraf paylaştı.

Owcza, "General Hafter ile bugün yaptığımız toplantıda, askeri çatışmaların devam etmesinden ve bunun sivil halk üzerindeki endişe verici etkilerinden duyduğum kaygıyı dile getirdim. 5+5 formatında yapılan görüşmelerin güvenilir bir ateşkesin sağlanmasına ve buna bağlı olarak yapısal güvenlik kaygılarının giderilmesine yönelik yapıcı bir şekilde yeniden başlatılmasına teşvik ettim" dedi.

Büyükelçi'nin bahsettiği ve geçtiğimiz aylarda üzerinde mutabık kalınan 5+5 formatında, Libya'da savaşın iki tarafının beşer temsilciyle masaya oturarak, ateşkes koşullarını belirlemek amacıyla görüşmelere başlaması öngörülüyor. Bu hafta içerisinde tarafların ateşkes görüşmelerine yeniden başlamayı kabul ettikleri açıklanmıştı.

Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu, kendi sosyal medya hesaplarında Hafter ile Owxca'nın görüşmesinin Bingazi'de yapıldığını duyurdu.

Ayrıca Libyalı bazı sosyal medya kullanıcıları da sabah saatlerinde Hafter'in uçağının Bingazi'ye dönüşüne ait olduğunu söyledikleri bazı fotoğraflar paylaştı.

 

hafter2.jpg

 

Bu fotoğraflarda Hafter'i taşıdığı söylenen uçağa dört savaş uçağının eşlik ettiği görülüyor. Fotoğrafların Hafter'i taşıyan uçağın Bingazi Havalimanı'na inişi sırasında çekilmiş olduğu öne sürülüyor.

Ancak bu kaynaklar henüz teyit edilmiş olmadığından güvenilir değil.

Daha sonrada, Venezuela'da muhalif lider Juan Guaido, Pazartesi günü Hafter'in ' Falcon 900 tipi özel jetiyle pazar günü Venezuela'ya gittiğini ve Caracas’a indiğini' iddia etti.

Ancak daha sonra Guaido'nun ekibinden yapılan açıklamada, "Hafter'in değil, özel jetinin gittiğini teyit ediyoruz" denildi. Yani iddiaya göre özel jet boştu ve Hafter orada değildi. Fakat jet Venezuela’daki hava limanına iner inmez görevli havalimanı gözcülerinin görevlerinden alınması akıllarda oldukça büyük bir soru işareti bıraktı.

Açık kaynaklardan elde edilen bilgiler de Hafter’in P4-RMA kuyruk numaralı özel jetinin Karakas’a indiğini doğruladı.

 

 

Siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.