Erdoğan: 300 bin Suriyeli bizim sınırımıza doğru geliyor

Erdoğan: 300 bin Suriyeli bizim sınırımıza doğru geliyor

300 bin Suriyeli'nin ülkelerine döndüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'ten 300 bin Suriyeli'nin Türkiye'ye hareket etme emaresi içinde olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Japonya’daki G-20 Devlet Başkanları zirvesinden sonra gazetecilere bazı açıklamalarda bulundu.

Zirve çerçevesinde birçok ikili görüşme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibi , ABD, Rusya, Fransa, Almanya, Hindistan, İngiltere, İspanya, Endonezya liderlerinin yanı sıra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Dünya Bankası Başkanı ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın S-400 ve F-35’ler konusunda desteğini aldıklarını söyleyen Erdoğan, Trump'ın bu yıl Türkiye’yi ziyaret edeceğini de vurguladı.

S-400’lerle alakalı çok ciddi bir eğitimin yapıldığını söyleyen Erdoğan, 10 gün içerisinde ilk serisinin indirileceğini de sözlerine ekledi.

'İDLİB'İ BERABER BAŞARDIK'

Suriye İdlib’deki rejim saldırıları hakkında da konuşan Erdoğan, Putin ve ABD'nin idlib konusundaki fikirlerine ilişkin olarak 'Hep söyledikleri şu; ‘İdlib’i beraber başardık’. Ama işin doğrusuna bakarsanız İdlib’de biz hakikaten Sayın Putin’le çalıştık ve çalışıyoruz. Şu anda orada Rusya’nın tesiri olsa bile biz bunun arkasında rejimin olduğunu görüyoruz. Putin’e bu saldırılar konusunda rejimi uyarmasını söylüyoruz.Son olayda rejimin bizim gözlem noktalarımıza yaptığı saldırıda 1 askerimiz şehit oldu. Biz de buna gerekli karşılığı verdik. Bundan sonra da böyle bir yanlışları olursa gerekli dersi alacaklar.' dedi.

300 BİN KİŞİLİK GÖÇ HAREKETİ

300 bin Suriyeli'nin ülkelerine döndüğünü ifade eden Erdoğan, İdlib'ten 300 bin Suriyeli'nin Türkiye'ye hareket etme emaresi içinde olduğunu belirterek şunları söyledi:

'Bugün bizim en çok üzerinde durduğumuz konulardan biri de özellikle şu anda buradaki mücadelede 300 bin insanın bizim sınırımıza doğru hareketlenmesi emareleridir. Biz bu hareketlenmenin durdurulması arzusundayız. Zira 330 bin kişi Suriye’ye geri dönüş yaptı. Biz geri dönenlerin daha da artmasını beklerken İdlib’den böyle bir durum söz konusu olursa o zaman demek ki elde var sıfır. Öyleyse bunun kesmemiz lazım.' dedi.

GÜVENLİ BÖLGEDE TOKİ’YLE DEVREYE GİREBİLİRİZ

Başta BM Genel Sekreteri Guterres olmak üzere diğer görüşmelerde de bunu etraflıca konuştuk. Daha önce Sayın Trump’la da yaptığımız görüşmede terör koridoru olarak belirlenen yerde bir 20 mil meselesi vardı. Yani kuzeyden güneye doğru 32 kilometrelik bir derinlikte güvenli bölge olarak söylediğimiz mesele vardı. Şimdi burayı öyle bir güvenli bölge yapalım ki burada biz devlet olarak TOKİ ile devreye girebiliriz. Ama diğer tarafta ABD, Rusya, Almanya, İngiltere, Fransa, koalisyon güçleri bize mali destek versinler.

Bizim düşüncemiz buralarda onların yerel mimarisine de uymak suretiyle içinde bahçesinde ekip biçebileceği, hayvancılık yapabileceği konutlar inşa etmek. Ya da birkaç ailenin ekip biçebileceği müşterek alanlar tahsis etmek. Böyle bir adımın atılmasıyla onları çadırdan, konteyner kentten kurtarıyorsun. Hayır demiyorlar, güzel diyorlar. Sayın Guterres’e ‘Bunun başını sizin çekmeniz lazım. Dünyada ilk örnek olur’ dedim.”

 

İşte Türkiye'ye gelen mülteci sayısı

 

 

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.