Erdoğan ABD yolcusu

Erdoğan ABD yolcusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün 5 günlük ABD gezisine çıkıyor. BM’nin 72. Genel Kurulu’na katılacak olan Erdoğan, Trump ve Macron başta olmak üzere bazı liderlerle görüşmeler yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu’na katılmak için bugün 5 günlük ABD gezisine çıkıyor. Erdoğan bugün geleceği New York’da ABD Başkanı ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başta olmak üzere liderlerle ikili görüşmeler yapacak. Erdoğan’ın ayrıca Türkiye-Fransa-İtalya olarak 3’lü AB zirvesi de yapması bekleniyor. Trump ile FETÖ başta olmak üzere terörle mücadele, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve koruma krizini görüşecek olan Erdoğan’ın BM gündemi de Suriye, Irak, Arakan başta olmak üzere bölgesel konular olacak. Erdoğan, BM’nin 72. Genel Kurulu’na katılmak için bugün New York’a gelecek. Erdoğan’ın BM ve New York çantasında Arakan Müslümanlarına uygulanan saldırılar, Suriye, mülteciler, Irak ve FETÖ başta olmak üzere terörle mücadele olacak.

Arakan çağrısı

Özellikle BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında ve liderlerle ikili görüşmesinde Erdoğan, uluslararası toplumu Arakan’da yaşanan insani krizin çözümü için ortak adım atmaya çağıracak. 19 Eylül’de başlayacak olan ve “İnsana Odaklanma: Sürdürülebilir Bir Dünyada Herkes İçin Barış ve İnsanca Bir Yaşam İçin Mücadele” temasının işleneceği 72. Genel Kurul’da yapacağı konuşmada Erdoğan, Arakan’da yaşanan insani krizindeki son durumu liderlere anlatacak. Erdoğan, ayrıca Suriye ve Irak’taki gelişmeler, mülteci sorununa dair görüşlerini dünya liderlerine dile getirecek. Genel Kurul kapsamında İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Rohingya Temas Grubu’nun davetiyle bir yan etkinlik yapılacak. İİT dönem başkanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı bu etkinlikte, İİT üyesi ve üyesi olmayan ülke liderleri de yer alacak. Bu etkinlikte, Arakan Müslümanlarının yaşadığı insani krizin çözümüne ilişkin görüş alışverişinde de bulunulacak. BM’deki konuşmasında terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin artması gerektiğini vurgulayacak olan Erdoğan, son dönemde dünyada gerilimi tırmandıran Kuzey Kore’nin füze denemelerine ilişkin görüşlerini de belirtecek. Kuzey Kore’yi gerilimi tırmandıran eylemlerden vazgeçmeye çağıracak olan Erdoğan, kitle imha silahlarıyla ortak mücadele edilmesi gerektiği mesajını verecek.

Buluşma perşembeye

Erdoğan, New York’da ABD Başkanı Donald Trump ile 21 Eylül perşembe günü görüşecek. Görüşmede iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Suriye’deki siyasi geçiş süreci ve Irak’taki referandum süreciyle ilgili görüş alışverişinde bulunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington’a yaptığı ziyaret sırasında çıkan olaylar sonrasında Cumhurbaşkanlığı korumalarına açılan davayla ilgili duyduğu rahatsızlığı da Trump’a iletecek. Erdoğan görüşmede FETÖ ile mücadele konusunu ve Fethullah Gülen’in iadesini de gündeme getirecek.

Trump’ın davetine katılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM zirvesi nedeniyle BM Genel Sekreteri tarafından düzenlenecek öğle yemeğine ve ABD Başkanı Donald Trump ve eşi tarafından verilecek davete katılacak. Erdoğan, ABD gezisinde ayrıca ABD’li yatırım ve iş çevreleriyle, kanaat önderleriyle, ABD’deki Türk ve Müslüman toplumu ile Yahudi kuruluş temsilcileriyle bir araya gelecek. Erdoğan ayrıca farklı medya kuruluşlarının temsilcileriyle mülakatlar da gerçekleştirecek.

Üçlü AB Zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de görüşecek. Macron ile görüşmede Suriye’deki gelişmeler, Katar ile Körfez ülkeleri arasında yaşanan kriz ve iki ülke ilişkileri ele alınacak. Zirve kapsamında ayrıca Türkiye-Fransa-İtalya üçlü toplantısının da yapılması planlanıyor. Bu toplantıda da Türkiye’nin AB üyelik süreci, mülteci sorunu ve savunma sanayii projeleri ele alınacak.

Beylerbeyi’nde kritik görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beylerbeyi’ndeki Çalışma Ofisi’nde Başbakan Binali Yıldırım’ı kabul etti. Erdoğan önceki akşam katıldığı bir televizyon programında TEOG’un kaldırılması gerektiğini söylemiş, bu konuyu Başbakan Yıldırım’la görüşeceğini dile getirmişti. Saat 15.00’te bir araya gelen Erdoğan ve Yıldırım’ın görüşmesi 2.5 saat sürdü. Görüşme sonrası bir açıklama yapılmadı. Bu arada Başbakan Yıldırım’ın görüşme öncesi Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’dan TEOG konusunda telefonla bilgi aldığı öğrenildi.

Annan’a Arakan telefonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski BM Genel Sekreteri ve Rakhayn Dayanışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan ile dün akşam telefonda görüştü. Myanmar’da Arakanlıların maruz kaldıkları insanlık dramına nasıl çözüm bulunabileceğinin konuşulduğu telefon görüşmesinde, Annan’ın konuya ilişkin hazırladığı rapor hakkında görüş teatisinde bulunuldu. Görüşmede, Myanmar’daki şiddetin durdurulması, yardımların ulaştırılması ve uluslararası toplumun acilen gerekli girişimlerde bulunması gerektiği vurgulandı. Annan’dan insani dramın son bulması için Myanmar yönetimine telkinde bulunmasını isteyen Erdoğan’ın, konuyu BM’de gündeme getireceğini ifade etti.

Türkevi binasının da temelini atacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Merkezi’nin hemen karşısında yer alan, Selçuklu başta olmak üzere geleneksel Türk mimari motifleri taşıyan, lale şeklinde gökyüzüne yükselecek olan yeni Türkevi binasının sembolik temel atma törenine de katılacak. Erdoğan, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu’nun yer alacağı yeni Türkevi binasının temeline anı tüpü bırakacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.