Erdoğan: Parti beni istiyor

Erdoğan: Parti beni istiyor

AKP kulislerine göre Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül'e "Vekiller ve delegelerin eğilimi aday olmam yönünde" diyecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda karşılıklı yaptıkları açıklamalar, AKP kulislerinde “birbirlerine ince mesaj” olarak nitelendiriliyor. Erdoğan’ın partideki tüm istişareleri tamamladıktan sonra Cumhurbaşkanı Gül ile görüşeceğini söylemesi, “Nihai görüşmede ‘milletvekilleri, il başkanları ve delegelerin eğilimi benim aday olmam yönünde’ diyeceğini gösteriyor” biçiminde yorumlanıyor. Gül’ün “Bu şartlarda siyaset planım yok” açıklaması ise “Siyasetten çekilmeyeceği tam tersi güç denemesi yaptığı” mesajı olarak değerlendiriliyor. Kulislerde, Gül’ün partinin başına dönmeyi istemediği, cumhurbaşkanlığı adaylığını zorladığı yorumları yapılıyor. Erdoğan’ın aday olması durumunda 2015 seçimlerine kadar geçiş sürecinde başbakanlık görevi için Bülent Arınç, Binali Yıldırım ve Ahmet Davutoğlu’nun adı öne çıkıyor.

 

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak parti içindeki istişare çalışmalarını sürdürüyor. Milletvekilleri ve il başkanları ile belediye başkanlarının ardından dün de kongre delegeleriyle bir araya gelen Erdoğan, 9-11 Mayıs günlerinde Afyon’da milletvekilleriyle kamp yapacak. Kanaat önderleriyle de görüştüğünü açıklayan Erdoğan’ın İstanbul’da bazı yazar ve partiye yakın vakıf ve dernek yöneticileriyle bir araya geldiği belirtiliyor. Erdoğan, 16 Mayıs’ta il başkanlarıyla yeniden bir araya geldikten sonra partisinin MKYK’sini toplayarak adaylık konusunda kararını verecek.

 

SATIR ARALARINDAKİ ŞİFRELER

 

AKP kulislerinde ise Erdoğan ile Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda karşılıklı yaptığı açıklamaların satır aralarındaki şifreleri çözülmeye çalışılıyor. Parti kulislerde, iki tarafın açıklamaları ve önümüzdeki dönem yaşanabilecek olası gelişmelerle ilgili şu değerlendirmeler yapılıyor:

 

Stratejik ve ince mesajlar: Cumhurbaşkanı Gül, “Bu koşullarda siyaset planım yok” demesi, “Siyasetten çekilirim, hiçbir makam ve mevki isteğim yok” anlamına gelmiyor. Tersine Gül, kesinlikle bir kez daha aday olarak Çankaya Köşkü’nde kalmak istiyor. Başbakan Erdoğan, eğer aday olur ve Çankaya Köşkü’ne çıkarsa fiili olarak yarı başkanlık sistemini uygular. Cumhurbaşkanı Gül, böyle bir ortamda başbakanlık yapmak istemiyor. Partinin genel başkanı ve başbakan olmak istemiyor, Çankaya Köşkü’nde kalmak istiyor. Açıklamalarıyla da aslında bu yolu zorluyor, bir çeşit güç denemesi yapıyor ve pazarlık marjını yükseltmeye çalışıyor.

 

Erdoğan’ın ‘istişareden sonra’ vurgusu: Başbakan’ın “İstişarelerimi tamamladıktan sonra Cumhurbaşkanı ile görüşeceğim” sözü, içinde birçok anlam barındırıyor. Başbakan’ın şimdiye kadar yaptığı tüm istişarelerde büyük çoğunluk Erdoğan’a “Siz aday olun, adaylık sizin hakkınız” dedi. Hem milletvekilleri, hem il başkanları ve belediye başkanları. Kongre delegelerinin de görüşü ağırlıklı olarak aynı yönde, olağanüstü toplanacak MKYK’de de benzer bir tablo çıkacaktır. Bu söz, Erdoğan’ın Gül ile nihai görüşmeyi yapmak için Çankaya Köşkü’ne çıktığında “Parti benim aday olmamı istiyor” diyeceği anlamına gelir. Farklı bir düşüncesi olsaydı Gül ile görüşmeyi sona bırakmazdı.

 

Erdoğan cumhurbaşkanı seçilirse: Başbakan’ın aday olması ve cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda 2015’te yapılacak genel seçime kadar bir geçiş hükümeti kurulacaktır. Başbakanlığı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ya da AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’den biri yürütebilir. Arınç’ın son dönemde Başbakan’la ters düşen değil uyumlu bir portre çizmesi şansını artırıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.