Erşat Salihi: Kürtler intihara sürükleniyor

Erşat Salihi: Kürtler intihara sürükleniyor

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi yaptığı açıklamada, “Kürt liderler halkını intihara sürüklüyor” dedi.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi: Kürt liderler halkını intihara sürüklüyor Irak’ın Kerkük Milletvekili ve Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, Irak’ta yaşanan son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Manşet24'e konuşan Erşat Salihi çarpıcı açıklamalarda bulundu.

REFERANDUM OLDU-BİTTİYE GETİRİLMEK İSTENİYOR

Erşat Bey kısa süre önce bir açıklamada bulundunuz Barzani’nin Türkmen toplulukların temsilcileriyle görüşmeye hazır oldukları açıklamasından sonra.. Siz de Irak Türkmenlerinin temsilcisi olarak, eğer bir görüşme yapılacaksa bunun referandumdan önce olması gerektiğini söylediniz. Referandumdan sonra herhangi bir görüşmeyi kabul etmeyeceğinizi açıkladınız. Bu açıklamanızla birlikte bölgede yaşanmakta olan süreci bize anlatır mısınız?

Barzani tarafının yayınladığı bildiriye göre belli oluyor ki, referanduma gidilecek. Çünkü bildiriden alınan işaretlerden anlaşılıyor ki, referandumun ertelenmesi gibi bir şey sözkonusu değil.. Bir de merkezi Bağdat hükümetinden ileri sürdükleri şartların uygulanmasını talep etmektedirler. Talepleri gerçekleşmediği takdirde bağımsızlık ilanına giderler. Aynı zamanda Bağdat’a bir heyet gönderip merkezi hükümetle yapılacak görüşmeler devam etsin istiyorlar. Ancak Başbakan İbadi dahil bu süreci durdurulmasını, referandum kararından vazgeçilmesini istiyor. Bu şartlara rağmen durumu oldu bittiye getirmeye çalışıyorlar. Eğer son anlarda taviz vermezlerse referandumu yapacaklar.

TÜRKİYE, İRAN, IRAK VE SURİYE HEDEF

Benim görüşüme göre Ortadoğu’da bölgeye birkaç proje getirildi. Bunlar eski, bilinen projeler aynı zamanda.. Bunlar Ortadoğu’daki yapıları aşamalı olarak bölmek. Önce Saddam’ın ardından El Kaide’yi Irak’a getirmek. Fitne tayfalarını Irak ve Suriye’ye yerleştirmek. 2014’te yapmacık bir şekilde gizli servisler eliyle DAİŞ’e Musul kentini ve civarını vermek. Artık üçüncü proje bölgenin istikrarsızlaştırılması. Bunun neticesinde bölgedeki ülkelere parçalamak. Burada ilk ülke Suriye, ikinci ülke Irak.. Bu parçalanma sonucu tüm komşu ülkelerinin etkileneceği düşünülüyor. Bir, İran.. orada her türlü şartlar mevcut. Kürtler, Halkın mücahidleri var. Ahvaz’da topluluklar var. Azeri Türkleri de var. Bunun yanında PKK’nın Türkiye’de ayaklanma çıkarmaya hazırlığı söz konusudur. Körfez Ülkelerinde Şii-Sünni Çatışması Üçüncüsü, Körfez ülkelerini birbirine vurdurup özellikle Katar-Suud arasına çözümsüz sorunlar sokmak. Suudi Arabistan içinde şii nüfusun yaşadığı Katif bölgesinde sorunlar başladı. Bunu geç fark ettiler. Buradan Mekke-Medine Sünni bölgesine karşı şii bölge tasarlanmaktadır. Bunlar bildiğimiz senaryolar. Bunların olmaması için kesinlikle bölge ülkelerinin adım atması lazım. Ne yazık ki Türkiye, İran, Irak bunun farkına geç vardı. Özellikle İran ve Türkiye bunu gündemlerinin birinci maddeleri yapmalıydı. Bunun için 2014’ten sonra değil, 2012’de adımlar atmalılardı. İran ve Türkiye’de etnik ve mezhepçi ayırımcılık çıkarmak için gizli servis planları yürütülüyordu. Ne yazık ki bu fitne oluştu.

Kürt Halkı İntihara Sürükleniyor

Tabi.. Zaten IŞİD projeydi. El Kaide’nin işi bitirildi, sonra IŞİD. Şimdi zamanı geldi IŞİD projesini bitirdiler. Musul’dan çekildiler, nereye gittiği belli değil. Bugün Kerkük’ten Havice operasyonları başladı. Havice’deki IŞİD’liler, onunda zamanı gelince alıp götürürler. Rakka’daki IŞİDlileri de ya Libya’ya veya başka bir bölgeye götürecekler. Kerkük, bu projelerin devamı ve en büyük parçasıdır. Kerkük bölgenin nabzıdır. Bu nabız nereye doğru atarsa orada kendini gösterir. Kerkük’te bir iç savaş isteniyor. Özellikle Kerkük, Tuzhurmatu bölgesinde.. Bu durumda Irak’ın kuzeyinde Habur üzerinden gelişen refah, İran hattından yararlanan Süleymaniye’deki refah yerini büyük zararlara terk edecek. Öyle görünüyor ki Kürt liderleri aldıkları kararlarla halkını intihara sürüklüyor. Türkiye’nin Kerkük Politikası Bugün maalesef imdadımıza geç ulaşıldı. Asırlık Türkmen varlığı Irak’ta terk edildi. 1920’lerden bu yana kendi kaderimize bırakılmıştık. Yeterince destek görmedik. Sağolsun Türkiye 1991’den sonra Irak’taki Türkmenlerin sivil yapılarına ve partilerine destek vermiş fakat bu yeterli olmamıştır. Şu aşamada Kerkük’teki bütün parti ve sivil toplum kuruluşları olarak aramızda koordinasyona gitme kararlılığımız var. Mezhepçi ve etnik karışıklıklara karşı tedbir amaçlı.. Açık söylüyorum Kerkük, Karabağ demektir, Bakü demektir, Türkistan demektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.