Facebook'ta büyük skandal! 50 milyon profil ele geçirildi

Facebook'ta büyük skandal! 50 milyon profil ele geçirildi

Sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta 50 milyon kişinin profili ele geçirildi. İşte ayrıntılar;

Dünya genelinde en fazla kullanılan sosyal paylaşım platformlarından Facebook’ta 50 milyon kişinin profili seçim kampanyasında kullanılmak üzere ele geçirildi.

“Cambridge Analytica” adlı veri analiz şirketinin 50 milyon Facebook profil bilgisini ele geçirip, bu veriyi oy verenlerin seçimlerini tahmin edip onları etkileyebilecek bir algoritmada kullandığı ortaya çıktı. 

Donald Trump’ın seçim takımıyla çalışan ve Brexit oylamasını kazanan seçim kampanyasını yürüten “Cambridge Analytica” adlı veri analiz şirketinin milyonlarca Facebook profil bilgisini ele geçirdiği ve bunlar sonucunda oy verenlerin seçimlerini tahmin edip onları etkileyebilecek bir algoritma yazdığı ortaya çıktı. 

Observer’e konuşan itirafçı Christopher Wylie, Cambridge Analytica’nın – milyarder Robert Mercer’e ait olan ve Trump’ın eski baş danışmanı olan Steve Banon’ın eski yöneticiliğini yaptığı firma – yazdığı 3. parti uygulamalarla yaklaşık 50 milyon kişinin kişisel bilgisini izin almadan ele geçirdiği ve bu bilgileri kişiye özel “politik” reklamlar üretmekte kullandığını aktardı. Wylie ayrıca kişisel bilgileri elde etmek için yaklaşık 1 milyon dolar para harcadıklarını belirtti.

Dunyahalleri.com’un The Guardian’dan aktardığı habere göre, Observer tarafından incelenen belgeler – ve Facebook tarafından böyle bir işlemin gerçekleştiğine dair yapılan açıklama – 2015 yılının sonunda firmanın oldukça büyük ölçüde kişisel bilginin sisteminden çekildiğini fark ettiğini gösteriyor.

Kişisel veriler Aleksandr Kogan adından bir akademisyen tarafından hazırlanmış Cambridge Üniversitesi’nde başka bir çalışma olarak tasarlanmış “thisisyourdigitallife” adlı uygulama üzerinden toplanmış. Binlerce kişi, akademisyene ait “Global Science Research” firması üzerinden para karşılığında kişilik testi uygulamayı ve kişisel bilgilerinin akademik araştırma amaçlı kullanılmasını kabul etmiş. Fakat uygulama teste katılanların Facebook arkadaşlarının da bilgisini toplayarak milyonlarca profillik bir veri havuzu oluşturmuş. Bu arada Facebook platform politikaları, uygulamalar tarafından görülebilen kullanıcı arkadaş verisinin yalnızca uygulamanın kişisel deneyimini artırmak için kullanabileceğini ve bu verinin satılması ve reklamlarda kullanılmasının yasak olduğunu belirtmekte.

2016’da ABD başkanlık seçimlerine yapıldığı düşünülen Rus müdahalesine ilişkin ABD yönetiminin, 13 Rus vatandaşı ve 3 kuruma yaptırım kararı almasının ardından gerçekleşen bu olay akıllara Facebook’un seçimlerde ne gibi bir rol üstlendiği ile ilgili yeni sorular getirdi. Bunun yanında hem “İngiltere Bilgi Komisyonu Ofisi” ve hem de “İngiltere Seçim Kurulu” İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması kararı çıkan referandum oylamasındaki Facebook ve Cambridge Analytica’nın rolünü araştırmak için soruşturma başlattı. İngiltere Bilgi Komisyonu Başkanı Elizabeth Denham, “Facebook verisinin yasa dışı olarak ele geçirildiği ve kullanıldığı ile ilgili bir soruşturmayı yürütüyoruz. Bu bizim hali hazırda veri analizi yöntemlerinin politik olarak nasıl kullanıldığını incelediğimiz genel soruşturma dahilinde yürütülen bir çalışma ve İngiltere’deki partilerin, kampanyaların, veri analizi şirketlerinin ve sosyal medya platformlarının kullanıcıların kişisel verilerini nasıl kullandıklarını ve oy verme kararlarını etkileyebilecek mikro hedeflemeyi nasıl yaptıkları ile ilgili” diye konuştu.

Cuma günü (16.03.2018) Facebook bir açıklama yaparak Cambridge Analytica ve Kogan’ın kendilerine yalan söylediği ve elde ettiği veriyi kötü amaçlı kullandığı için platforma erişiminin durdurulduğunu söyledi. Ayrıca firma avukatları çıkan haberler hakkında da Observer’a “yanlış ve karalayıcı” haber yapmaktan ötürü tüm yasal haklarını kullanacaklarına dair bildirimde bulundu.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.