Flaş...İYİ Parti'ye YSK şoku

Flaş...İYİ Parti'ye YSK şoku

Yüksek Seçim Kurulu’na göre İyi Parti hukuki olarak olası erken seçime giremiyor, teknik olarak ise çok zor gözüküyor.

İyi Parti’nin güncel seçmen kütükleri için YSK’ya yaptığı 05.12.2017 tarihli başvuruya YSK’nın cevabı İyi Parti’ye soğuk duş etkisi yaptı. Seçim kanununda siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunma şartı yer alıyor. İyi Parti ise bu şartları yerine getirmediği için YSK, seçmen kütüklerini vermeyi reddetti. Buna göre 2018 Temmuz-Ağustos aylarında yapılması muhtemel bir erken seçime İyi Parti’nin girmesi çok zor!

YSK, yapılan başvuruyu gerekçelerle reddetti.

 

ysk-1.jpg

 

YSK, BAŞVURUYU GEREKÇELERLE REDDETTİ.

Ekim ayında kurulan İyi Parti’ye YSK’dan kötü haber geldi. Yüksek Seçim Kurulu, İyi Parti’nin seçmen kütükleri ile ilgili talebini reddederken, sunduğu gerekçeler ise İyi Parti’nin olası bir erken seçimde seçime giremeyeceğini de bir nevi ortaya koydu. İyi Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray’ın, partilerinin seçim stratejilerini oluşturmak ve gelecek seçimlere yönelik çalışmalarına rehberlik etmek üzere güncel yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütükleri listesi ve son beş yerel/genel seçim ile referanduma ait sandık bazındaki detaylı sonuçlarının taraflarına verilmesi talebiyle 05.12.2017 tarihinde YSK’ya başvuru yaptı. Ancak YSK, yapılan başvuruyu gerekçelerle reddetti.

 

Akşener rahatsızlandı

 

İYİ PARTİ’NİN ERKEN SEÇİME KATILMASI HUKUKİ OLARAK MÜMKÜN DEĞİL

YSK ise önceki gün verdiği cevapta, “2820 sayılı kanunun 36. maddesinin birinci fıkrasında; siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunmasının şart olduğu, ikinci fıkrasında da; bir ilde teşkilatlanmanın, merkez ilçesi dâhil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektireceği vurgulanmıştır” maddesini hatırlatarak, İyi Parti’nin gerekli şartları yerine getirmediği gerekçesiyle talebini reddetti. Buna göre 2018’in Temmuz-Ağustos aylarında yapılacak bir erken seçime İyi Parti’nin katılması hukuki olarak mümkün görünmezken, teknik olarak ise çok zor. İyi Parti’nin önümüzdeki Temmuz-Ağustos ayında olası bir erken seçime girebilmesi için 15 Ocak’a kadar ya 41 ilde teşkilatlanması ya da Meclis’te grup kuracak vekil sayısına ulaşması gerekiyor. Bu sürede teşkilatlanması ise neredeyse mümkün görünmüyor.

 

siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum