Hakan SÖNMEZ

Hakan SÖNMEZ

FORBES, FETÖ, TÜRK TELEKOM VE LİYAKAT

FORBES, FETÖ, TÜRK TELEKOM VE LİYAKAT

Dünyaca ünlü Forbes Dergisi’nde Türkiye’de Tayyip Erdoğan’ın “herkesi dinleyecek” bir yazılımı Türk Telekom üzerinden satın aldığı haberi çıktı.

 

Haberin detaylarına geçmeden önce bu haberin Türkiye’yi yıpratmak ve  “FETÖ” soruşturmasını aksatmak için bir “algı operasyonu” olduğu gerçeğini ortaya koymak lazım.

 

Forbes’te çıkan bu haberi, Hürriyet, Sözcü, Birgün, Cumhuriyet gibi gazeteler büyük bir heves ile atlayıp yayınlarken, “yandaş” olarak bilinen iktidara yakın gazeteler ve haber siteleri yer vermedi.

 

Forbes’te çıkan haberde, bu durumun İsveçli yazılımcıların “Tayyip Erdoğan Türkiye’de diktatörlük kurmak ve herkesi dinlemek istiyor” isyanıyla ortaya çıktığı ifade ediliyor.

 

Forbes’e göre, Türk Telekom, Türkiye’deki tüm internet kullanıcılarının bütün trafiğini kontrol etmeye, kimliklerini tespit etmeye ve şifrelerini öğrenmeye yönelik bir yazılım sipariş ediliyor.

 

Forbes dergisi muhabiri Thomas Fox-Brewster’ın haberinde Türk Telekom, 2012’de Slovak-Türk şirketi Soitron tarafından satın alınan ve genel müdürü Sami Ezberci olan Ankara merkezli Sekom isimli şirket aracılığıyla bu siparişi veriyor.  Sipariş verilen şirket ise ABD merkezli teknoloji firması Procera Networks.


Forbes’e göre Procera, 6 milyon dolarlık anlaşma yaptığı Soitron’un talebini meşru görüyordu. Ama “kızgın” İsveçli mühendislerin “giderek baskıcı hale gelen bir rejim” diye niteledikleri Erdoğan yönetimine kötü amaçlarla kullanabileceği bir gözetleme teknolojisi vermeyi reddetmesiyle Malmö’de isyan çıkıyor.

 

6 Nisan’da Procera ofislerine “Direniş” isimli e-postalar gönderiliyor. Forbes’e konuşan eski çalışanlardan biri tepkilerini “Erdoğan çılgın ve bu yazılım yüzünden insanlar ölebilir”, bir diğeri “Türkiye’de halka yönelik geniş çaplı gözetim kurulmasını sağlarsak bundan her hükümet kurumu faydalanır. Şirket yönetimi yapmamız gereken işin bu olduğunu düşünüyorsa bunu kamuoyuna açıklaması gerekir” diye izah ediyor.

 

Forbes’in konuştuğu muvazzaf ve eski çalışanlara göre Türk Telekom aynı zamanda kullanıcıların IP adresinin, hangi siteleri ne zaman ziyaret ettiklerinin tespitini de istiyordu.


Şimdi sormak lazım;

 

Türk Telekom Dijtal, Sekom’u satın alan Soitron firmasına bu işleri nasıl ihale etti? 


Bu ihale herkese açık bir ihale miydi?

 

Yoksa teknik şartnamesi özellikle hazırlanarak, bu firmaya adres teslim mi yapıldı?

 

Bu ihale işleri yapılırken Türk Telekom’ün yöneticileri kimlerdi?

 

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile gazeteci Ahmet Taşgetiren’in oğulları yöneticilik yapıyorlar mıydı?

 

Çalışanların “isyanı” sonucunda, Procera firmasının mühendislerine istemedikleri işi yapmaları konusunda baskı uygulamadıkları söyleniyor.

 

Bu mühendisler bile istemedikleri işleri yapmazlarken, İsrail ile bağlantılı bir firmaya bu tür adres teslim ihalenin Türk Telekom’ca verilmesinin anlamı nedir?

 

Bu ihale verildiği zaman Türk Telekom Yönetim Kurulu üyesi olan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı gerekirse “çift tabanca koruyacağını” söyleyen Yiğit Bulut ne yapıyordu?

 

Türk Telekomadına İsrail bağlantılı  Porcera firması ile anlaşmayı yapanlar arasında FETÖ’den tutuklanan veya işlem yapılan kimse var mı?

 

Forbes haberinden anlaşılan Erdoğan’ı yıpratmak isteyenlerin kendileri Türk Vatandaşlarının bilgilerini almışlar. Procera dünyanın başka bir ülkesinde istihbarat ile anılan bir şirket mi? Böyle ise Türk Telekom neden bu şirketle çalışıyor?


Dünyadaki tüm internet trafiğinin zaten ABD tarafından dinlendiğini çocukların bile bildiği bir zamanda, Forbes üzerinden “Tayyip Erdoğan Türkiye’yi dinlemek istiyor” haberinin karşılığını iyi analiz etmek gerek.

 

ByLockşifreleri kırılan FETÖ’nün ABD üzerinden Türkiye’nin gündemine getirmek istediği “algıyı” yandaş medyanın gözden kaçırmasının akçalı, pakçalı nedenleri olabilir.


15 Temmuz darbe girişiminin ardından toplumun tüm kesimlerinde “liyakatin” öncelik haline gelmesi noktasında göreceli bir mutabakat vardı.

 

Ancak; konuşurken mangalda kül bırakmayan Recep Tayyip Erdoğan savunucularının gerçekte “Reisi” korumak konusunda pek de yeterli olmadıkları gözüküyor.


Bilgi ve donanımı olmadan devletin, bürokrasinin, kurumların tepe yönetimine gelenler yüzünden, - Forbes gerçeğinde olduğu gibi- Türkiye Cumhuriyeti Devleti yetersiz ve aciz durumda gösteriliyor.

 

ABD ve İsrail, Forbes üzerinden yaptığı bu yeni “siber algı salvosunda”, özelleştirilmesi vahim bir hata olarak görülen Türk Telekom’un firma değerine de büyük bir darbe indiriyor.

 

Küresel güçlerin “etkin siber denetimlerini görmezden gelerek” Türkiye’nin “zaten bir gözetleme rejimi” olduğunu iddia eden ve son OHAL uygulamalarından örnekler veren Forbes, “Bu ay Microsoft OneDrive, Google Drive, Dropbox, Github bloke edildi. Sebebi Erdoğan’ın damadı ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın 50 bin e-postasının RedHack tarafından sızdırılmasıydı. Bu karartmanın uygulanmasında Türk Telekom ve Procera yardımcı olmuş mudur? Biz haberi yayıma hazırlarken her ikisi de bu soruya yanıt vermedi” derken, Türkiye’nin dünya genelinde “itibarsızlaştırma” ve “yalnızlaştırılması” politikasını hedeflediği çok açık.

 

Türkiye’deki koltuklar, “kifayetsiz” lakin “arkası sağlam” bu zevatlar tarafından böyle doldurulduğu sürece, bu tür haber ve saldırılar karşındaki “zafiyet” her zaman olacaktır.

 

Türk Telekom üzerinden yaşanan bu gelişmeleri gördükçe insan merak etmeden duramıyor,  sahi sizler, “Reisinizi” gerçekten nerenizle koruyorsunuz?



Hakan Sönmez                      siyasetcafe.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hakan SÖNMEZ Arşivi