GENAR Başkanı Aktaş'tan flaş İstanbul değerlendirmesi

GENAR Başkanı Aktaş'tan flaş İstanbul değerlendirmesi

GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, 23 Haziran'da yenilenecek olan İstanbul seçimlerine dair açıklamalarda bulundu.

GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimine dair konuştu. Aktaş, iptal kararından sonra yaşananlar için “Gül ve Davutoğlu’nun tutumunu aşan, daha derin bir problemle karşı karşıyayız" dedi.

Star yazarı Fadime Özkan, 23 Haziran'da yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimine dair GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş ile konuştu.

Özkan, Aktaş'a yönelttiği soruları ve bunlara karşılık aldığı yanıtları, "AK Parti’nin hizmetleri bu seçimi almaya yeter" başlıklı yazısında şöyle aktardı:

ASIL MAĞDUR BİNALİ YILDIRIM

- 31 Mart’tan itibaren aralıksız tartışıyoruz, başa dönmek istemem ama şunu sormak isterim. Nasıl oluyor da Cumhur ittifakı sonuçlara somut verilerle itiraz ederken Millet ittifakı ısrarla her şeyin normal diyebiliyor? 

Seçimlerin çok az bir farkla bitmesi, seçim sonrası yapılan itirazlarda 30 bin olan oy farkının 13 binlere düşmesi AK Partiyi haklı çıkarmıştır. CHP ise “Suçlu bağırır, suçsuzun ödünü patlatır” kabilinden başarılı bir algı yürütmekte. Israrla oyların yeniden sayılmasıyla 15 bin oy farkının nasıl oluştuğunu, Yıldırım’ın oylarını kimin çaldığı hiç konu edinmedi. Doğrusu AK Parti de bu kayıp oylar konusunda etkili siyasi bir dil kuramadı.

YSK SORUŞTURMA KARARI VERDİ

- Size göre ne oldu sandık başında? 

İşi kurgulayan CHP olmayabilir. Sandık başkanlarının tespitinden birleştirme tutanaklarındaki bilinçli oy kaydırmalara kadar belli ki bir el çalışmış. Akla haliyle olağan şüpheli FETÖ’cüler geliyor. YSK’nın kararında bu konuda suç duyurusu da var. Oy birliği ile karar alınan soruşturmalarla hakikat mutlaka ortaya çıkacaktır. 

İKİ TARAF DA MAĞDURUM DİYOR

- YSK kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

YSK’nın önünde iki ihtimal vardı. Ben kararı ortada görüyordum hep. YSK yüzde elli gibi itirazları haklı buldu. Hukuki mülahazalar, hukukçuların meselesidir. Siyasi olaraksa her iki tarafın itiraz edeceği konular var. AK Parti “Benim 15 bin oyumu kim çaldı?” diye sorar, CHP ise “Bitmiş seçimi neden tekrar ediyoruz?” diye mağduriyet söylemi geliştirir, diye düşünüyordum -ki böyle bir davranış sergilediler.

YILDIRIM BEŞ ŞEYE DİKKAT ETMELİ 

- 23 Haziran’ı konuşalım. Yaşananlar ve beklentiler ışığında ne dersiniz, Binali Yıldırım için nasıl bir strateji ve kampanya daha doğrudur?

Seçim stratejisinde Yıldırım şunlara dikkat etmeli. Bir, AK Parti bugüne dek yaptığı hizmetleri kıymetlendirip halka anlatmalı. Nitekim İBB Meclisinde AK Parti grup başkan vekili Tevfik Göksu yapılanları mukayeseli şekilde ifade edene dek partinin olağanüstü faaliyetleri anlatılmazken; CHP gökdelen cenneti olan Beylikdüzü ilçesinden efsane oluşturma yoluna gidebildi.

İki, İstanbul’da gençlerin teknoloji ve dünya ile buluşmaları önemli. Gençlere dönük mutlaka tatminkâr mesajlar verilmeli. Üç, İstanbul’daki dindar Kürt seçmen seçimin anahtarıdır. Siyasi dil kurulurken bütün seçimlerde AK Parti’ye yerelde oy veren HDP’li dindar seçmenin desteği tekrar sağlanmalı. Binali Bey bu seçmenin oyunu alacak tabiatta bir liderdir. Dört, kent yoksulluğu konusunda çerçevesi çizilmiş bir vizyon ortaya konulmalı. Beş, AK Parti’nin yerel hizmetleri seçim kazanmaya kafidir, genel seçim havası oluşturmaya ihtiyacı yok.

YILDIRIM SAHİCİ BİR KİŞİLİKTİR

- İmamoğlu’nun mağdur edildiği söylemi karşı ittifak zemininde karşılık bulmuş gibi. Oyları çalınan Binali Yıldırım olmasına rağmen. Nasıl mümkün olabildi?

Kampanyanın ilk haftası CHP’nin tehdit kokan söylemiyle geçti. Tava tencere ve sanatçı taifesinin devreye girmesi, Gezi dahil birçok eski hikâyeyi canlandıracak. Toplumun zihninde sürekli varoşlardan oy almaya çalışan bir adaya tava-tencere tepkisinin belli semtlerden gelmesi CHP’nin oluşturmaya çalıştığı olumlu imaja katkı sunmaz. Binali Yıldırım sahici bir kişiliktir. Neler yapacağını halkla paylaştıkça İstanbullu ile iletişim imkânı olur. Özünde kent halkı daha iyi bir yaşam peşinde. 

BİNALİ YILDIRIM DEVLET ADAMIDIR 

- Binali Bey YSK kararını beklerken konuşmadı, ortalarda görünmedi. İmamoğlu ise her fırsatı değerlendirdi kampanyasını sürdürdü? 

Yıldırım başbakanlık yapmış, devlet erkini ve ağırlığını bilen bir siyasetçi. Böyle davranması oldukça isabetlidir. İşi hukukçulara bıraktı, sonucu takip etti. Artık tezlerini dillendirir. İstanbul halkı kendi hayatını kolaylaştıracak ismi İstanbul’un başına geçirecektir.

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.