Havai fişek fabrikasındaki patlamada ölen işçiye 1 milyon 800 bin lira ceza kestiler

Havai fişek fabrikasındaki patlamada ölen işçiye 1 milyon 800 bin lira ceza kestiler

Sakarya’da geçen hafta havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrasında skandal bir gerçek ortaya çıktı.

Sakarya’da bulunan Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda geçen hafta meydana gelen patlama sonrasında, fabrikada önceki yıllarda da 6 işçinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

İddiaya göre, 2014 yılında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden işçi Yılmaz Şapoğlu’nun ailesine, dava açmamaları için para teklifi edildi. Para teklifini reddeden aileye, bilirkişi raporunun ardından fabrika tarafından açılan dava sonucunda “fabrikanın zarara uğratıldığı” gerekçesiyle 1 milyon 800 bin liralık ceza verildi.

Konuya ilişkin konuşan Şapoğlu Ailesi’nin avukatı Mehmet Şenol, Sakarya’da hazırlanan bilirkişi raporunun hatalı olduğunu kaydetti.

 

TAZİYEYE BİLE GİTMEMİŞLER

 

14 Aralık 2014 tarihinde Yılmaz Şapoğlu’nun fabrikada yağmur oluklarını yapmak için Pazar günü görevlendirildiğini ve işini yaptığı sırada meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybettiğini belirten Şenol,  “Normalde bu fabrika zaten sabıkalı bir fabrika.

2014 yılından önce de birçok patlama meydana gelmiş ve bu patlamalarda da çok sayıda insan ölmüş. Bunların davalarının bir kısmı hala görülüyor, bir kısmı görülmüyor ve bir kısmı da kapatılmış. Yılmaz Şapoğlu öldükten sonra fabrika sahipleri aileye taziyeye bile gelmiyor, aileyi üzen noktalardan birisi de bu.

Daha sonra ‘Aileye para verelim, sussunlar, olay böyle bitsin kapansın’ diyerek para teklifinde bulunuyorlar. Tabi burada 38 yaşında hayatını kaybeden bir aile babası ve eşini kaybede ve o sırada hamile olan acılı bir eş var. Üç çocuk babasız kalıyor.

Anne ise eşini kaybettikten 5 gün sonra dördüncü çocuklarını dünyaya getiriyor. Aile bu teklifi kabul etmiyor ve şiddetle reddediyor” diye konuştu. 

 

yilmaz-sapoglu.jpg

 

ÖLEN İŞÇİYE  “FABRİKAYI ZARARA UĞRATTI” SUÇLAMASI

 

Dava ilerledikten sonra fabrika sahibinin etkin olduğu Sakarya’dan alınan bilirkişi raporunda, hayatını kaybeden işçinin yüzde yüz kusurlu, işverenin ise neredeyse kusursuz bulunduğunu kaydeden Şenol, “Bu bilirkişi raporunun ardından fabrika, işçinin ailesine dava açıyor. Bilirkişi raporunda fabrikada patlama meydana geldiğinde üretim kaybının oluştuğu ve bu üretim kaybı ile maddi hasar sonucunda da fabrikanın 1 milyon 800 bin lira değerinde zarara uğradığı belirtildi. İşçinin ailesine yaklaşık 400 bin liraya varan bir tazminat ödenmesine karar verildi, ancak buna karşılık ailenin 1 milyon 800 bin liralık fabrika zararının ödemesine karar kılındı” dedi.

 

FABRİKA SUÇLU BULUNDU

 

Ailenin bilirkişi raporuna karşı itirazının yıllardan beri sürdüğünü söyleyen Şenol, şöyle devam etti:

 

“Biz bu bilirkişi raporuna itirazımızı sunduktan sonra bu dava Ankara’ya döndü. Ardından dava Ankara’da Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı ve mahkeme fabrikanın yaptığı usulsüzlükleri, iş güvenliğine uymayan davranışları ortaya çıkardı. Ankara’da yeni bilirkişi raporları da farklı gelmeye başladı. Yeni bilirkişi raporlarında fabrika suçlu bulundu. Sakarya’da alınan bilirkişi raporlarının tersi ortaya çıktı. Ama yine de fabrika 1 milyon 800 bin lirayı istemeye devam ediyor ve bu konu hakkındaki rapor da değişmedi.”

 

Neredeyse her yıl patlamanın yaşandığı ve bunun sonucunda da işçilerin hayatını kaybettiği fabrikanın tekrar tekrar üretime devam etmesindeki tehlikeye dikkat çeken Av. Şenol, şöyle konuştu:

 

“Maalesef ülkemizde bu konu hakkında bir yaptırım söz konusu değil. Hatta yasalarda açık var. Denetimleri kimin yaptığı belli değil, denetleme yapılsa dahi bu denetlemenin düzgün yapılıp yapılmadığı ortada. Zaten düzgün bir denetleme olsa, bu tip fabrika üretime devam edemez, etmemesi gerek. İşveren bununla ilgili bir yaptırımla da karşılaşmıyor. Yani siz defalarca patlatıyorsunuz, defalarca insan ölüyor ve hiçbir yaptırımla karşılaşmıyorsunuz.”

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

 

Kaynak:Sakaryayenihaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.