Hocalı Soykırımını lanetliyoruz.

Hocalı Soykırımını lanetliyoruz.

Hocalı Soykırımını lanetliyoruz.


Hocalı.

 

Azerbaycan Türkçesi işle “Xocalı “şehri.

 

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde bir şehir.

 

Soykırımın, Dehşetin, Vahşetin, Katliamın yaşandığı bir şehir.

 

İnsanlığın, Merhametin, İnsafın katledildiği bir şehir.

 

Türk kanının oluk, oluk akıtıldığı, Özgürlükçü Dünyanın Soykırıma seyirci kaldığı bir şehir.

 

Hocalı ’da gerçekleştirilen katliama giden süreçte, Rusların desteklediği Ermeni gönüllülerden oluşan silahlı gruplar Karabağ’a yerleştirilmiştir.

 

Ardından Gorbaçov, 25 Temmuz 1990’da yayımladığı bir kanun ile SSR (Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti) kanunları dahilinde olmayan silahlı grupların kurulmasını yasaklamış ve kanunsuz olarak saklanan silahlara el konulmasını sağlamıştır. Bu kanunla birlikte Azerbaycan’ın bütün bölgelerinde av silahları da dahil olmak üzere silahlar toplanmış, Dağlık Karabağ’da ise bu görev Rus askerleri tarafından yerine getirilmiştir.

 

Ancak toplatılan silahlar yalnız Türklerin silahlarıdır.

 

Ermeni ve Rus Milisler silahlandırılmış, Türk’ler ise Silahtan arındırılmıştır.

 

1990 yılının Ağustos ve Eylül aylarında Ermeniler saldırılarını doğrudan Azerbaycan Türk’lerine yöneltmeye başlamışlar, otobüs baskınları, yol kesme gibi terör eylemlerine kalkışmışlardır. 1990 yılı başlarında yaklaşık 186 bin Azerbaycan Türk’ü, Ermenistan’dan Azerbaycan’a gitmeye zorlanmıştır. Ekim 1991’de ilk Azerbaycan köyü Ermenilerce ele geçirilmiştir. Hocalı Katliamı, Rus askerlerinin desteğiyle 25–26 Şubat 1992’de Hocalı ’ya ulaşan Ermeni kuvvetlerince gerçekleştirilmiştir. Rusya olaylarla ilgisinin olmadığını iddia etse de, Rus ordusuna ait 366. alayın 1991’in sonbaharından beri Ermenilerin safında savaştığı, alaydan kaçan dört askerce doğrulanmıştır.

 

10 bin nüfuslu Hocalı ‘da olaylar sırasında yaklaşık 3.000 Azerbaycan Türk’ü bulunmaktaydı. Saldırıda ölenler hakkında verilen resmi rakam 613 kişi olmakla birlikte, katledilen toplam Azeri sayısının 1.300 kişi olduğu söylenmektedir. Saldırılar sırasında Hocalı ‘da yaşayan Ahıska Türkleri de evlerinde yakılarak öldürülmüştür. Kadın, çocuk ve yaşlılar da dahil olmak üzere siviller katledilmiştir. Katliamın ilk gecesinde sekiz aile bütün fertleriyle öldürülmüş, 700’den fazla çocuk anne ya da babasını kaybetmiştir. Yaralılar ise 1.000’in üzerindedir.

 

Gelişmelere seyirci kalan BM ve Batılı devletler, Ermenilerin yaptıkları katliamlara ve işgal hareketlerine ciddi bir tepki göstermemişlerdir.

 

1994 yılında iki taraf arasında ateşkes ilan edilmiştir. Savaş sonrası çözüme kavuşturulamayan bir diğer sorun da, ülke içerisinde yerinden edilen ya da sığınmacı durumuna düşen bir milyon civarı Azerbaycan Türk’üdür.

 

Hocalı katliamı hafızalarda çok derin izler bırakmıştır.

 

Rus destekli Ermeniler hiçbir savaş kuralına uymayan, İnsanlık dışı ve canice katliamlar gerçekleştirerek tarihe kara bir sayfa eklemişlerdir.

 

Hamile kadınların karınlarını yararak çıkardıkları bebeğin cinsiyeti üzerinde bahis oynayacak kadar insanlıktan yoksun zalimlikler yapmışlardır.

 

Hocalı tarihe soykırım olarak geçmiştir.

 

Yakın tarihimizde Türk soykırımının en vahşi örneği hocalıdır.

 

Azerbaycan Parlamentosu 1994'te Hocalı ‘da yaşanan katliamı "soykırım" olduğunu ilan etmiştir.

 

26 Şubat Azerbaycan’da Türk Cumhuriyetlerinde, Türklerin yaşadığı coğrafyalarda ve birçok ülkede soykırım olarak anılmaktadır.

 

Meksika, Pakistan, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Peru, Macaristan, Honduras ve İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar birliği Hocalı katliamını soykırım olarak tanımışlardır.

 

Ayrıca ABD’de 13 Eyalet Hocalı Soykırımını “Katliam”  katliam olarak tanımlamıştır.

 

Hocalı Şehitlerini bir kere daha Rahmetle anıyoruz.

 

Siyasetcafe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.