Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitleri 2019 geleneksel Aşura töreninde anıldı!

Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitleri 2019 geleneksel Aşura töreninde anıldı!

İslam Peygamberi Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin ve ailesi ile birlikte beraberindeki 72 kişinin şehit edildiği günün yıldönümü olan Aşura gününde Halkalı ve birçok yerde anıldı.

İslam tarihinin en kanlı ve vahşet dolu olaylarından olan Kerbela hadisesi “Geleneksel Aşura Törenleri” kapsamında çeşitli yerlerde anıldı.

10 Ekim 680 tarihinde Emevi Halifesi Yezit’in orduları tarafından Irak’ın Kerbela bölgesinde baş gösteren olayda; Hz. Muhammed’in torunu ve “Cennet gençlerinin efendisi” Hz. Hüseyin beraberindeki 72 kişi ile acımasızca şehit edilmişti.

Hz.Hüseyin’in şehadet gününü anmak için bir araya gelen Müslümanlar her yıl düzenlenen geleneksel Aşura merasiminde bu yıl da  bir araya gelerek bu acı günü andılar ve telin ettiler.

 

İlk merasim “Tasua” gecesinde yapıldı

Halkalı'daki Zeynebiye Caddesi'nde, dün akşam düzenlenen programla anıldı. Muharrem ayının 9'uncu gecesi olan ve Tasua Gecesi olarak adlandırılan gecede düzenlenen programa binlerce kişi katıldı.

 

kerbela-siyasetcafe.JPG

 

Trafiğe kapatılan cadde üzerine Hazreti Hüseyin'in resimleri asıldı. 
Akşam namazının kılınmasıyla başlayan programlarda binlerce kişi, öncelikle Kerbela'da öldürülenlere dua okudu.

Ardından cadde üzerinde toplanan gençler, sinezenler (Kerbela şehitleri için yapılan anma merasimlerinde söylenen ağıtlar) seslendirdi. Kerbela olayının ve Tasua Gecesi'nin konu alındığı mersiyelerin seslendirilirken, kalabalık ağlayarak, göğüslerine vurup, ağıtlara eşlik etti.

 

Tasua gecesi nedir?

Tasua, dokuzuncu anlamına gelmektedir. Muharrem ayının dokuzuncu gününe denir. 680 yılının Tasua'sında Hazreti Hüseyin ve 72 kişi Yezid'in ordusu tarafından muhasara altına alınmıştı. Bu gün Hazreti Hüseyin ve yanındaki 72 kişinin Kerbela'da şehit edilmeden önceki son günüdür. Bu günün gecesi, Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve yanındaki 72 kişinin öldürüldüğü Aşura gününe bağlanmaktadır.

 

kerbela-siyasetcafe1.jpg

 

09 Eylül 2019 Geleneksel Aşura matem törenleri

Aşura günü münasebetiyle  Halkalı’daki “Geleneksel Aşura Matem töreni”nde bir araya gelen binlerce kişi matemin sembolü siyah elbiseler içinde gözyaşları döktüler.

Halkalı Yahya Kemal Gösteri Merkezi’nde düzenlenen törene katılımın yüksek olması nedeniyle birçok kişi programı dışarıdaki dev ekrandan takip etti. Anmaya katılanlar ise hem özel güvenlik hem de polislerin üst aramasından geçirildikten sonra gösteri merkezine alındı. Yasın sembolü siyah elbiseler giyen vatandaşlar ellerinde, “Ya Hüseyin”, “Ya Zeyneb”, “Her Gün Aşura, Her Yer Kerbela” yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende Kerbela’da ölenler için mersiye okundu, ağıtlar yakıldı.

Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mesajları okundu.

 

kerbela-siyasetcafe2.jpg

 

Halkalıda’ki törenin sunumunu Zeynebiye Medya Sorumlusu Ali Demirtekin'in yaptığı Kerbela Şehitlerinin 1379. yıldönümü anma töreni, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.Tören nedeniyle, kültür merkezi ve çevresine çıkan yollar kapatıldı. Buralarda sabah saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemleri alındı. 3 ayrı koldan tören alanına girenler 3 ayrı polis arama noktasından geçti.

Törene, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, CAFERİDER Başkanı Sinan Kılıç, Küçükçekmece İlçe Müftüsü Mustafa Temel, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, İran Büyükelçisi İbrahim Tahiri Fard, CHP Genel Sekreteri Akif Hamza Çebi, Ak Parti 3 Bölge Millet Vekili Şamil Ayrım ile çok sayıda vatandaş katıldı.

CAFERİDER Başkanı Av. Sinan Kılıç'ın selamlama konuşmasının ardından, Törende kısa bir konuşma yapan CHP Genel Sekreteri Akif Hamza Çebi, "İslam adına hareket ettiğini söyleyen Ortadoğu'daki bazı gruplar, İslam'a yakışmayan bir eylem içerisinde.

Bütün İslam alemine başta Türkiye Cumhuriyeti'ne düşen görev, İslam'a yakışmayan, insanları dinleri, inançları ile ayırarak insanları öldürmeyi bile göze alan grupların önünde birlikte durmalıyız. Çok şükür Atatürk'ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti'nde temel değerler etrafında huzur içinde yaşıyoruz. Bu huzur gelecek senelerde de sadece ülkemizde değil, tüm insanlığın huzuru olarak, bütün ülkelerin önünde hedef olarak konulmalıdır.

 

kerbela-siyasetcafe4.jpg

 

Kerbela'dan Çanakkaleye, Çanakkale'den İstiklal Savaşı'na, İstiklal Savaşı'ndan bugüne kadar şehadete ermiş tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Hz. Hüseyin ile 70 yarenini bu vesile ile bir kez daha rahmetle anıyorum. Hz. Hüseyin'in hak ve özgürlük mücadelesinin sadece İslam dünyasına değil, tüm insanlığın önünde bir ilke olarak durmasını temenni ediyorum" dedi.

Ardından Türkiye Caferi Lideri Selahattin Özgündüz konuştu. Konuşmasına dualarla başlayan Özgündüz, Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin Kerbala'da şehit edildiğini anlatarak, Allah bize gerçek İslam'ı, Kuran'ın İslamı'nı yaşamayı nasip etsin. Allah bize Hüseyin'e ağlamanın yanı sıra Hüseyin'i anlamayı nasip etsin" dedi.Tören, Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu'nun Masumluğun galibiyeti" adlı oyunuyla sona erdi.

Aşura matemi Halkalı’nın yanısıra İstanbul’un değişik bölgelerinde ve Kars, Iğdır, Manisa dahil birçok ilde törenlerle anıldı.

 

 

İLGİLİ HABER;

kerbela-haber-siyasetcafe.jpg

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.