İlikli Kemik Suyunun Faydaları Nelerdir? Kemik Suyu Nasıl Kaynatılır?

İlikli Kemik Suyunun Faydaları Nelerdir? Kemik Suyu Nasıl Kaynatılır?

İlikli Kemik Suyu Hakkında Herşey

Tüm dünyada da kabul gören ve ünlenen Türkiye’de ise kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar ulaşan geleneksel lezzetlerden biri olan İlikli Kemik Suyu’nun çok yaygın olarak bilinen ve bilinmeyen birçok faydası bulunmaktadır. Geçtiğimiz günlerde manken Çağla Şıkel'in cildinin sürekli parlak ve genç gözükmesinin sırrının kemik suyu içmesinde saklı olduğunu açıklamasından beri kemik suyuna olan ilgi katlanarak arttı.

Uzmanlar özellikle gelişim dönemindeki çocuklar ve gençler başta olmak üzere her yaş grubundan insanın bağışıklık sisteminin zayıflamasının önüne geçmek ve zararlı etkenler karşısında daima güçlü kalabilmek için kemik suyunun çok önemli bir besin kaynağı olduğu konusunda hemfikirler.

Bünyesinde yaşlanma karşıtı özellikler barındırdığından genç ve zinde kalmak isteyenlerin rahatlıkla tüketebileceği, aynı zamanda vücudu enflamasyon kaynaklı hastalıklara karşı da koruyabilen bir besin kaynağıdır. Kemik ve eklem hastalıklarına karşı vücutta adeta bir kalkan görevi görür ve beyin sağlığı ve kas yapısını da önemli ölçüde güçlendirir. Mide ve bağırsak rahatsızlığı çekenlerin problemlerine çare olan kemik suyu normal bir insan vücudunun gün içerisinde ihtiyaç duyduğu maddeleri büyük ölçüde karşılar.

İşte insan sağlığını güçlendiren, vücudu onaran ve yenileyen İlikli Kemik Suyunun faydaları;

Mevsimsel hastalıklara birebir:

 

kemik-suyu.jpg

Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde grip, nezle gibi rahatsızlıkların önüne geçerek mikroplara karşı savaş açar.

Bağırsaklara da faydası var :

kemik-suyu2.jpg

Artık ikinci beyin olduğu keşfedilen bağırsak sağlığı için de çok önemlidir. Bağırsak florasının düzelmesinde kemik suyunun çok büyük faydası olduğundan genel sağlığı da etkilenmektedir.

Kemiği oluşturan kollajen suda erime özelliği düşük, ama kendisi çok besleyici bir maddedir. Bu madde tek başına bile temel besin öğelerinin alınmasına ve yapımına olanak sağlar.

kemik-suyu3.jpg

İçeriğinde bulunan arjinin aminoasidi inflamasyon mekanizmalarınu durdurması ile kilo alma sürecini yavaşlatır ve mevcut kiloların bedeninizde daha az zarara sebep olmasını sağlar.

Dokuları ve kemikleri güçlendiriyor:

kemik-suyu4.jpg

İçerdiği kolajen, kondroitin ve glukozamin sayesinde zayıflayan kıkırdak dokusunu güçlendirir ve kemik sağlığına destek olur. Cildi yaşlanmaya ve kırışıklara karşı korur. Aynı zamanda da saçları ve tırnakları da güçlendirir.

Kemik suyu, ameliyat ve ciddi kazalar sonucu oluşan yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine destek olur.

kemik-suyu5.jpg

Menapoza da faydalı : 

kemik-suyu6-001.jpg

Menapoz döneminde kadınlarda kemik erimesi görüldüğünden kemik suyu tüketimi bir hayli etkili olmaktadır.

Kemik suyu içinde bulunan glisin ve arginin gibi birçok aminoasit güçlü anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Özellikle Arginin, obezite ile ilişkili iltihaplarla mücadeleye yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmada, kandaki yüksek arjininin, obez kadınlardaki iltihaplanmanın azalmasıyla ilişkili olduğu belirtilmiştir.

kemik-suyu7.jpg

Kemiğin içinde yer alan ilik, vücudun bağışıklık sistemiyle birebir bağlantılı olan trombosit, eritrosit ve lökasit hücrelerinin üreyerek çoğalmasına katkı sağlar. Kemik ilikleri soğuğa karşı koruyucu olmasının yanında hastalık döneminin olduğundan daha kısa sürede atlatılmasını sağlar.

Depresyona da iyi geliyor :

kemik-suyu8.jpg

Beyinin iyileşmesinde rol oynayan hormonlara iyi geldiği kanıtlanmıştır. Depresyon belirtilerini azaltır ve ruh halini değiştirir.

İlikli Kemik Suyu Nasıl Yapılır? İlikli Kemik Suyu Tarifi:

kemik-suyu9.jpg

MALZEMELER:

*1-1,5 kilogram kadar ilikli kemik (Kasabınıza kemik suyu için dediğinizde yardımcı olacaktır)

*Tuz

*Defne yaprağı (Arzu ederseniz başka baharatlar da ekleyebilirsiniz)

*Tane karabiber

*Kireçsiz su

kemik-suyu10.jpg

HAZIRLANIŞI:

Kemikler en az 2 saat süresince temiz suda bekletip güzelce yıkanır.

( Bekletme zamanı kemiğinizin durumuna göre farklılık gösterebilir. Ancak kemiklerinizi bir gece önceden suya yatırmak en ideali).

Eğer zamanınız yoksa kemiğinizi direkt olarak tencerenize koyup iyice kaynatarak kanının ve kirinin temizlenmesini sağlayın. Ardından kaynattığınız bu suyu kullanmadan dökün.

Sonrasında iyice arındırmış olduğunuz kemiğinizi büyük bir tencereye koyun, üzerini 3-4 parmak geçecek şekilde suyunuzu ilave edin ve tencerenizin altını açın. Ardından suyunuz kaynadığı zaman ocağınızın altını kısın.

Kaynadıkça suyun yüzeyinde beliren kahverengi köpükleri kaşık yardımıyla toplayıp atın. Hiç köpük kalmayıncaya dek kaynatma işlemine devam edin.

Bu aşamada ise üzerine tuz, tane karabiber, defne yaprağı olmak üzere isteğe bağlı olarak pek çok baharat da ilave edebilirsiniz.

İlikli kemik suyu en az 6 saat kadar kısık ateş üzerinde kaynatılması gerekmektedir. Bununla birlikte zamanınız varsa bu süreyi 12 saate kadar uzatabilirsiniz. Ancak zamansal açıdan sıkıntı yaşıyorsanız düdüklü tencere kullanarak 2 saat süresinde de lezzetli bir ilikli bir kemik suyu hazırlayabilirsiniz.

 

Siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.